Šviežiai užvirtos kavos aromatas, užpildantis virtuvę, yra tikroji dienos pradžia milijonams žmonių. Puodelis karšto gėrimo žada žvalumą ir susikaupimą, padeda „įjungti” smegenis ir pasiruošti darbui. Bet ar kada nors pagalvojote, kad šis mėgstamas ritualas, atliekamas prieš pusryčius, gali būti mažas sabotažas prieš jūsų kūną? Kai kava patenka į tuščią skrandį, ji iš draugo virsta priešu, sukeldama visą nepageidaujamų reakcijų grandinę. Išsiaiškinkime, kas tiksliai vyksta organizme.
Smūgis skrandžiui ir hormonų pusiausvyrai
Įsivaizduokite, kad jūsų skrandis yra protingas mechanizmas, gaminantis druskos rūgštį maistui virškinti. Kai geriate kavą tuščiu skrandžiu, kofeinas sukelia klaidingą pradžią: išsiskiria rūgštis, bet ji neturi ką virškinti. Rezultatas? Agresyvi aplinka pradeda dirginti jautrią skrandžio gleivinę. Jei tai kartojasi reguliariai, žymiai padidėja gastrito, rėmens ir diskomforto išsivystymo rizika.
Bet tai dar ne viskas. Mūsų kūnas gyvena pagal biologinį laikrodį ir ryte natūraliai pagamina maksimalų kortizolio – streso hormono, kuris padeda mums pabusti, kiekį. Kava, geriama tuščiu skrandžiu, papildomai skatina jo išsiskyrimą. Ką tai reiškia praktiškai? Vietoj ramaus energijos antplūdžio galite jausti nerimą, nervingumą ir net padažnėjusį širdies plakimą. Tai tarsi pilti alyvą į streso ugnį, kai organizmui jos visai nereikia.
Energijos spąstai ir nematomos pasekmės
Paradoksalu, bet gėrimas, iš kurio tikimės energijos, gali sukelti „amerikietiškus kalnelius” mūsų cukraus kiekiui kraujyje. Kofeinas be maisto „palaikymo” gali smarkiai sumažinti gliukozės kiekį. Dėl to praėjus valandai ar pusantros po kavos galite pajusti staigų silpnumą, galvos svaigimą ir nenugalimą norą suvalgyti ką nors saldaus. Tai užburtas ratas, verčiantis ieškoti greitų angliavandenių ir sutrikdantis energijos stabilumą visą dieną.
Be to, kava tuščiu skrandžiu gali išprovokuoti tulžies pūslės spazmus ir sutrikdyti naudingos mikrofloros pusiausvyrą žarnyne, o tai ilgainiui neigiamai veikia virškinimą ir imunitetą. Tai ne momentinis poveikis, o laiko bomba jūsų gerovei.
Kaip gerti kavą teisingai
Ką daryti, jei atsisakyti kavos ryte nėra jūsų planuose? Sprendimas paprastas – pakeiskite veiksmų seką. Jums nereikia atsisakyti mėgstamo gėrimo, tereikia šiek tiek pasirūpinti savo kūnu.
- Pirmiausia, vanduo. Pradėkite rytą nuo stiklinės švaraus, šilto vandens. Tai suaktyvins jūsų medžiagų apykaitą ir paruoš virškinimo sistemą darbui.
- Lengvi pusryčiai. Nereikia gaminti kažko sudėtingo. Net mažas jogurtas, bananas, keli riešutai ar skrebutis sukurs reikiamą „pagalvėlę” jūsų skrandžiui.
- Idealus laikas kavai. Geriausia kavą gerti 30–60 minučių po pusryčių. Taip gausite norimą žvalumą nepakenkdami savo sveikatai.
Atminkite, kava yra nuostabus gėrimas, tačiau ji reikalauja pagarbos mūsų kūno biologijai. Tegul tai būna malonus jūsų pusryčių priedas, o ne gelbėjimosi ratas tuščiam skrandžiui. Jūsų kūnas tikrai jums už tai padėkos.