Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Smegenys juos mėgsta: įdėkite šių prieskonių į bet kokį patiekalą, ir jūsų protas bus aštrus kaip skustuvas

Sveikas gėrimas
4 min. skaitymo

Vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad prieskoniai ir žolelės ne tik pagerina patiekalų skonį, bet ir teigiamai veikia nervų sistemos sveikatą. Juose esantys polifenoliai, eteriniai aliejai ir kiti bioaktyvūs junginiai mažina oksidacinį stresą, gerina smegenų kraujotaką ir skatina neuronų regeneraciją.

Prieskoniai ir žolelės proto palaikymui

Ciberžolė

Ciberžolėje esantis kurkuminas pasižymi stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. „American Journal of Geriatric Psychiatry“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad reguliarus kurkumino vartojimas 18 mėnesių pagerino vyresnio amžiaus suaugusiųjų atmintį, dėmesį ir sumažino depresijos simptomus. Kitas ingredientas – aromatinis turmeronas – skatina nervinių ląstelių atsinaujinimą.

Kava su ciberžole

Cinamonas

Cinamonas yra turtingas polifenolių šaltinis, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis ir gerinantis koncentraciją. „Nutritional Neuroscience“ tyrime cinamono ekstraktas apsaugojo neuronus nuo oksidacinės pažaidos ir palaikė erdvinę atmintį gyvūnams. Žmonėms, veikiamiems cinamono kvapo, pastebėtas padidėjęs dėmesys ir reakcijos greitis.

5 natūralūs afrodiziakai, kuriuos turite savo virtuvėje

Šafranas

„Integrative Medicine“ žurnale paskelbta 12 klinikinių tyrimų metaanalizė rodo, kad šafranas, žinomas dėl nuotaiką gerinančio poveikio, reikšmingai palengvina depresijos simptomus. Tyrimai taip pat patvirtina jo vaidmenį saugant atmintį ir lėtinant neurodegeneracinius procesus.

Juodieji pipirai

Veiklioji juodųjų pipirų medžiaga piperinas pagerina kitų ingredientų, tokių kaip kurkuminas, įsisavinimą. „Food and Chemical Toxicology“ tyrime su gyvūnais piperinas pagerino mokymosi ir atminties gebėjimus bei sumažino depresijos simptomus.

Juodieji pipirai

Gvazdikėliai

Gvazdikėliai yra vieni stipriausių antioksidantų tarp prieskonių. „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ tyrime, kuriame buvo lyginama daugiau nei 1100 produktų, nustatyta, kad gvazdikėliuose yra tris kartus daugiau antioksidantų nei raudonėliuose. Juose esantis eugenolis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gerina smegenų kraujotaką. Be to, gvazdikėliai turi raminamąjį poveikį ir gali skatinti smegenų regeneraciją miego metu, o kai kurie tyrimai rodo, kad jie padeda sumažinti kraujo krešulių ir insulto riziką.

Muskatas

Muskatą sudaro miristicinas ir elemicinas – junginiai, turintys neuroprotekcinį poveikį. „Neuroimmune Pharmacology“ tyrime nustatyta, kad muskatas gali pagerinti atmintį, koncentraciją, palengvinti oksidacinio streso simptomus ir lėtinti demencijos procesus.

Imbieras

„Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine“ klinikiniame tyrime, kuriame dalyvavo 60 vidutinio amžiaus moterų, nustatyta, kad imbiero ekstraktas pagerino darbinę atmintį ir koncentraciją. Imbieras taip pat pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, mažina pykinimą ir gerina smegenų kraujotaką.

Imbiero šaknis

Kardamonas

Kardamonas, artimas imbiero ir ciberžolės giminaitis, pagal „Archives of Biochemistry and Biophysics“ tyrimą padeda sumažinti kraujospūdį ir insulto riziką, taip netiesiogiai apsaugodamas smegenis. Jame esantys antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus, pažeidžiančius nervines ląsteles.

Rozmarinas

Rozmarine esanti rozmarino rūgštis ir karnozolis gerina kraujotaką į smegenis ir pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. „Therapeutic Advances in Psychopharmacology“ tyrime nustatyta, kad rozmarino aromatas pagerina perspektyvinę atmintį (gebėjimą prisiminti būsimas užduotis). Dėl šios priežasties rozmarinų aliejus dažnai naudojamas aromaterapijoje, siekiant palaikyti koncentraciją.

Šaltiniai:

  • American Journal of Geriatric Psychiatry
  • Harvard Health
  • Nutritional Neuroscience
  • Integrative Medicine
  • Food and Chemical Toxicology
  • Journal of Agricultural and Food Chemistry
  • Neuroimmune Pharmacology
  • Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine
  • Archives of Biochemistry and Biophysics
  • Therapeutic Advances in Psychopharmacology

Pastaba: Mūsų paslaugų turinys skirtas tik informaciniams ir edukaciniams tikslams ir nepakeičia medicininės konsultacijos. Prieš priimdami bet kokius su sveikata susijusius sprendimus, pasitarkite su specialistu.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.