Sulaukus 40-ies, mūsų kūnas patiria svarbių pokyčių – sulėtėja medžiagų apykaita, padidėja lėtinių ligų rizika, o ankstesni formos palaikymo būdai nebeturi tokio paties poveikio kaip anksčiau. Štai kodėl dabar pats geriausias laikas persvarstyti savo požiūrį į mitybą. Tarptautinio šaltinio mitybos specialistai išskyrė 8 produktus, kurie nusipelno prioriteto mityboje po 40-ies.
1. Alyvuogių aliejus Tai sveikųjų riebalų ir antioksidantų (polifenolių), turinčių priešuždegiminį poveikį, šaltinis. Reguliariai vartojant net pusę valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus per dieną, demencijos rizika sumažėja 28 %.
2. Riešutai Sveikas užkandis: graikiniai riešutai ypač naudingi vidutinio amžiaus žmonėms. Jie gali padėti sumažinti 2 tipo diabeto, širdies ligų ir net kai kurių rūšių vėžio riziką.
3. Tamsiai žalios lapinės daržovės Špinatai, rukola, lapiniai kopūstai ir mangoldai turi folio rūgšties, vitamino K ir antioksidantų, kurie yra svarbūs smegenų sveikatai, kaulų stiprumui ir širdies funkcijai palaikyti.
4. Linų sėmenys Vos du šaukštai suteikia apie 4 gramus skaidulų – trečdalį rekomenduojamos paros normos. Linų sėmenyse gausu omega-3 riebalų rūgščių ir fitoestrogenų, kurie padeda reguliuoti hormonų pusiausvyrą ir mažina uždegimą.
5. Kiti naudingi produktai (pagal kitus ekspertus):
- Graikiškas jogurtas – baltymai ir probiotikai, palaikantys mikrobiomą
- Uogos – galingi antioksidantai, palaikantys smegenų veiklą
- Riebios žuvys (lašiša, skumbrė) – širdžiai, hormonų pusiausvyrai ir raumenų išsaugojimui
Kodėl tai veikia?
Po 40 metų organizmui reikia daugiau energijos kovai su uždegimu, smegenų funkcijai palaikyti, širdžiai apsaugoti, hormonų pusiausvyrai palaikyti ir raumenų masei išsaugoti. Šie maisto produktai suteikia būtinų maistinių medžiagų.
Ar lengva įtraukti šiuos maisto produktus į savo mitybą?
- Kasdien į salotas ar gamintą maistą įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus
- Užkandžiaukite riešutais tarp pagrindinių valgymų
- Į kokteilius ar salotas įdėkite lapinių žalumynų
- Pabarstykite linų sėmenis ant dribsnių ar jogurto
- Riebią žuvį garinkite arba kepkite orkaitėje su daržovėmis
- Jogurtas ir uogos – puikus derinys pusryčiams
Išvada
Mitybos įpročiai po 40 metų – tai ne drastiškos dietos, o apgalvota mitybos strategija. Įtraukdami šiuos pagrindinius maisto produktus į savo mitybą, padedate išlaikyti sveikatą, energiją ir protinį aiškumą ateityje.