Virškinimo problemos, tokios kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas, dažnai yra susijusios su mūsų emocine būsena ir šiuolaikiniu gyvenimo būdu. Tinkamų vaisių pasirinkimas padės palaikyti žarnyno sveikatą ir normalizuoti jo funkciją.
Kodėl žarnynas reaguoja į stresą ir kaip jį kontroliuoti
Dirgliosios žarnos sindromas (DŽS) yra dažna problema, kuria serga milijonai žmonių. Dažni greito maisto užkandžiai, nereguliarūs valgymai ir nuolatinis skubėjimas gali neigiamai paveikti virškinimo sistemą. Tačiau, pasak gastroenterologo Josepho Salhabo, įtraukus tam tikrus vaisius į savo mitybą, galima gerokai pagerinti žarnyno būklę ir jie veikia efektyviau nei farmaciniai vaistai.
9 naudingiausi vaisiai žarnyno veiklai
- Pitahajoje (drakono vaisiuje) yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios valo organizmą ir skatina virškinimą. Rekomenduojama ją įdėti į rytinius kokteilius su kokosų vandeniu, kad diena būtų lengva.
- Slyvos jau seniai žinomos dėl savo savybių normalizuoti žarnyno veiklą. Tyrimai patvirtina, kad 80 gramų slyvų per dieną per mėnesį žymiai pagerina virškinimą. Vienas naudingas būdas – jas per naktį pamirkyti šiltame vandenyje su medumi, kad būtų sukurtas natūralus eliksyras.
- Rūgščios vyšnios yra polifenolių šaltinis, kurie maitina naudingas žarnyno mikrofloros bakterijas.
- Manguose yra flavonoidų ir fenolio rūgščių, kurios mažina uždegimą. Keturios savaitės reguliaraus mango vartojimo padidino žarnyno mikrobiomo įvairovę. Žalieji mangai taip pat naudingi ir suteikia salotoms pikantiško skonio.
- Kriaušės dėl savo fruktozės, sorbitolio ir skaidulų derinio yra idealus pasirinkimas žmonėms, turintiems vidurių užkietėjimo problemų, nes švelniai ir veiksmingai stimuliuoja virškinimą.
- Obuoliai yra klasikinis vaisius, palaikantis sveiką virškinimo sistemą. Dėl didelio vandens, skaidulų ir antioksidantų kiekio jie yra puikus užkandis. Jie ypač naudingi, kai valgomi su žievele.
- Kiviuose yra fermento aktinidino, kuris padeda skaidyti baltymus, todėl virškinimo procesas tampa lengvesnis. Kiviuose esančios skaidulos skatina reguliarų tuštinimąsi.
- Apelsinuose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios sukuria natūralų gelį optimaliai virškinimo funkcijai ir natūraliai organizmo detoksikacijai.
- Papajoje yra fermento papaino, kuris padeda skaidyti baltymus. Kartu su vitaminu C, beta karotinu ir skaidulomis tai idealus vaisius sveikam virškinimui.
Kaip įtraukti vaisius į savo kasdienę mitybą
Svarbu naujus vaisius įvesti palaipsniui, pradedant nuo 1–2 rūšių per dieną, ir atidžiai stebėti organizmo reakciją. Laikykitės šių paprastų taisyklių:
- Tarp pagrindinių valgių valgykite vaisius.
- Rinkitės sezoninius ir aukštos kokybės vaisius.
- Norėdami gauti kuo daugiau naudos, derinkite skirtingus vaisius.
- Nepamirškite apie pakankamą vandens suvartojimą.
„Pirmuosius pokyčius pajusite po savaitės reguliaraus vartojimo. Sumažės pilvo pūtimas, normalizuosis išmatos, atsiras lengvumas. O po mėnesio jūsų žarnynas garsiai pasakys „ačiū”!”
Taigi, reguliarus įvairių vaisių vartojimas yra ne tik skanus, bet ir naudingas virškinamajam traktui, nuotaikai, energijai ir išvaizdai. Susikurkite savo „lėkštę be skausmo” ir palaikykite savo sveikatą kiekvieną dieną!
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.