Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar mėgaujatės cukinijomis sezono metu? Tai galimos pasekmės jūsų organizmui

4 min. skaitymo

Botaniškai cukinija yra vaisius, bet virtuvėje mes ją laikome daržove. Tai universalus ingredientas daugelyje patiekalų, ne tik paįvairinantis jūsų kasdienę mitybą, bet ir vertingas vitaminų, mineralų bei antioksidantų šaltinis. Kaip cukinija veikia mūsų organizmą?

Cukinijos – lengva daržovė, turinti didelę galią

Cukinijos yra nepaprastai populiari daržovė dėl savo universalumo, tačiau jos nauda sveikatai remiasi ne tik tradicijomis, bet ir moksliniais tyrimais. Botaniškai tai moliūginių (Cucurbitaceae) šeimos vaisius, giminingas melionams, moliūgams ir agurkams. Lietuvoje ji skinama nesunokus – mažesnė nei 20 cm, įvairių spalvų (nuo geltonos iki tamsiai žalios). Kuo sunkesnė cukinija, tuo ji sultingesnė ir maistingesnė.

Liaudies medicinoje cukinijos naudojamos gydyti peršalimus, skausmus ir infekcijas, tačiau ne visi tradiciniai būdai patvirtinti mokslu. Šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad reguliarus vartojimas palaiko virškinimą, širdies sveikatą ir svorio kontrolę.

Cukinija – lengvai auginama daržovė
Cukinija – lengvai auginama daržovė

Ką turėtume žinoti apie cukinijas?

Cukinija – žemas kaloringumo (apie 20 kcal 100 g) produktas, turtingas vandens (95 %), todėl puikiai tinka hidratacijai ir lengvai mitybai. Ji valgoma žalia ar virta, bet odelė – maistingiausia dalis, todėl jos nevalykite.

Maistinė vertė

100 g žalios cukinijos suteikia:

  • 1,2 g baltymų
  • 0,1 g riebalų
  • 3,1 g angliavandenių
  • 1 g skaidulų

Ji gausi mineralų (magnio, kalio, geležies) ir vitaminų (C, K, PP, B1, A). Žali cukinijos turi daugiau vitamino C, o virtos – daugiau A. Rekomenduojama 1–2 porcijos per dieną (apie 200 g).

Maistinė medžiaga (100 g) Kiekis Nauda
Kalorijos 20 kcal Mažas kaloringumas svorio kontrolei
Skaidulos 1 g Virškinimui ir sotumui
Vitaminas C 18 mg (20% DV) Imunitetui ir antioksidantinei apsaugai
Kalis 261 mg (6% DV) Kraujospūdžiui ir širdžiai
Vitaminas A 200 IU Akių sveikatai

Antioksidantų kiekis

Cukinijos turtingos antioksidantų – karotinoidų (liuteino, zeaksantino, beta karoteno), kurie saugo nuo laisvųjų radikalų žalos. Jie palaiko akių sveikatą (mažina kataraktos riziką), gerina odos būklę ir gali apsaugoti nuo prostatos vėžio. Daugiausia antioksidantų – odelyje, todėl valgykite su ja. Geltonos veislės turi šiek tiek daugiau nei žalios.

Cukinijų laivelių receptas

Vaistinės savybės

Virškinimas

Cukinijos – 95 % vandens, todėl mažina vidurių užkietėjimo riziką. Jos turi tirpių (maitina žarnyno bakterijas, gamina SCFA) ir netirpių skaidulų (skatina judesius). Su pakankamai skysčių tai stiprina žarnyno sveikatą ir mažina uždegimus.

Svorio metimas

Mažas kaloringumas ir didelis vandens/skaidulų kiekis suteikia sotumo, mažindamas apetitą. Tyrimai rodo, kad nekrakmolingos daržovės kaip cukinijos padeda numesti svorio.

Cukinijos ir cukraus kiekis kraujyje

Žemas glikemijos indeksas (apie 15) ir mažai angliavandenių (3 g/100 g) – puikus pasirinkimas 2 tipo diabetikams. Skaidulos didina insulino jautrumą, stabilizuodamos gliukozę.

Skaidulos (pektinas) mažina MTL cholesterolį, o kalis – kraujospūdį, plečiant kraujagysles. Tyrimai sieja didesnį skaidulų vartojimą su mažesne širdies ligų rizika.

Cukinijų panaudojimas virtuvėje

Cukinijos universalios: valgomos žalios, virtos, keptos ar ant grotelių. Dėl subtilaus riešutinio skonio tinka sriuboms, salotoms, daržovių patiekalams ir net desertams (pvz., cukinijų pyragas ar keksiukai). Sveikesnė alternatyva bulvytėms – kepti orkaitėje su prieskoniais. Derina su bulvėmis, ryžiais, makaronais – skanu, nebrangu ir sveika!

Šaltiniai:

  • healthline.com
  • verywellhealth.com

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.