Konservuotų kukurūzų skardinė – tikras išsigelbėjimas virtuvėje: greitai paruošiama salotoms, sriubai ar garnyrui, suteikia patiekalui saldumo ir ryškumo. Bet ar ji tokia pat sveika kaip švieži kukurūzai? Atskleidžiame, kas slypi skardinėje, ir dalijasi patarimais, kaip iš šio produkto gauti maksimalią naudą.
Konservuotų kukurūzų privalumai
Konservuoti kukurūzai nėra „tuščios kalorijos“ – jie išlaiko daug maistinių medžiagų net po termiško apdorojimo:
- Skaidulos. 100 g konservuotų kukurūzų turi apie 2,7 g skaidulų, kaip ir šviežiuose, kurios gerina virškinimą ir ilgam suteikia sotumo.
- Vitaminai ir mineralai. B grupės vitaminai (B1, B3) ir magnis atlaiko aukštą temperatūrą, todėl išlieka produkte, palaikydami energijos balansą ir nervų sistemą.
- Antioksidantai. Liuteinas ir zeaksantinas, svarbūs akių sveikatai, išlieka konservavimo metu.
Tamsioji pusė: į ką atkreipti dėmesį?
Konservavimas turi ir trūkumų:
- Vitaminų praradimas. Terminis apdorojimas sunaikina iki 30 % vitamino K ir apie 20 % folio rūgšties (vitamino B9).
- Pridėtas cukrus ir druska. Daugelyje skardinių yra cukraus ir druskos, kurie didina kalorijų kiekį (nuo 85 kcal/100 g šviežiuose iki 98 kcal/100 g konservuotuose) ir gali sukelti patinimą dėl natrio pertekliaus.
- Aukštas glikemijos indeksas (GI). Konservuotų kukurūzų GI siekia apie 70 (šviežių – 55–60), todėl jie greičiau didina cukraus kiekį kraujyje, kas svarbu diabetu sergantiems ar angliavandenių apykaitos sutrikimų turintiems žmonėms.
- Bisfenolio A (BPA) rizika. Kai kurios skardinės gali turėti BPA – cheminę medžiagą, galinčią trikdyti endokrininę sistemą.
Kaip rinktis ir vartoti konservuotus kukurūzus?
Norint mėgautis konservuotais kukurūzais be žalos sveikatai, laikykitės šių rekomendacijų:
- Sezono metu rinkitės šviežius kukurūzus. Vasarą ir rudenį pirmenybę teikite šviežioms burbuolėms – jos turi daugiau maistinių medžiagų, natūralų skonį ir leidžia kontroliuoti druskos bei aliejaus kiekį.
- Skaitykite etiketę. Rinkitės skardines su užrašais „be pridėtinio cukraus“, „sumažintas druskos kiekis“ arba „be BPA“.
- Nuplaukite grūdus. Prieš vartojimą nupilkite skystį ir kruopščiai praskalaukite kukurūzus šaltu vandeniu, kad pašalintumėte druską, cukrų ir konservantus.
- Saugus vartojimas. Konservuotus kukurūzus vartokite saikingai (2–3 porcijos per savaitę) kaip salotų ar garnyro dalį, derindami su daržovėmis ir liesais baltymais.
Išvada
Konservuoti kukurūzai – puikus kompromisas tarp patogumo ir maistinės vertės, kai šviežių kukurūzų nėra po ranka. Jie išlaiko skaidulas, antioksidantus ir kai kuriuos vitaminus, tačiau turi daugiau cukraus, druskos ir aukštesnį GI. Sąmoningas pasirinkimas ir tinkamas paruošimas leidžia mėgautis šiuo produktu be žalos sveikatai. Rinkitės kokybiškus kukurūzus, nuplaukite juos ir vasarą teikite pirmenybę šviežioms burbuolėms – taip gausite daugiau naudos ir natūralaus skonio.
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.