Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kuo skiriasi pirmojo spaudimo ir ypač tyro pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus: kuris geresnis ir kam tinka?

Kuo skiriasi alyvuogių aliejai
5 min. skaitymo

Daugelis žmonių aktyviai naudoja įvairių rūšių augalinius aliejus maisto ruošimui. Alyvuogių aliejus, nepaisant didesnės kainos, yra vienas populiariausių.

Ypač tyras alyvuogių aliejus yra pirmojo šalto spaudimo aliejus. Skirtingai nei įprastas alyvuogių aliejus, jis turi daug polifenolių. Jie padeda kovoti su uždegimais, apsaugo nuo lėtinių ligų ir normalizuoja cholesterolio kiekį.

Be to, šis aliejus pasižymi sodriu ir giliu skoniu, kuris rodo aukštą kokybę. „Olive Oil & Vinegar“ generalinis direktorius Paolo Colavita paaiškino, kodėl, vertinant klausimą „kuris alyvuogių aliejus geresnis“, pirmauja būtent ypač tyras.

Tikrai aukštos kokybės produktas turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Pirmiausia svarbus oleino rūgšties kiekis. Tai mononesočioji omega-9 riebalų rūgštis, kurios turi būti apie 75 % ypač tyro alyvuogių aliejaus sudėties.

„Šviežiai spaustas aliejus, pagamintas iš ką tik nuskintų sveikų alyvuogių, be per didelio terminio apdorojimo, paprastai turi mažiau nei 0,8 % laisvųjų riebalų rūgščių (LRR). Tai yra tarptautinis reikalavimas, kad produktas būtų pripažintas ypač tyru. Kalifornijoje standartas dar griežtesnis – 0,5 % LRR“, – teigė Colavita.

Alyvuogės turi būti apdorojamos ir laikomos pagal nustatytus parametrus: be chemikalų ir ekstremalių temperatūrų. Aliejus taip pat privalo praeiti juslinį tyrimą – neturėti skonio ar kvapo defektų.

Pagrindinis skirtumas – rafinavimas

„Pagrindinis skirtumas tarp įprasto alyvuogių aliejaus ir ypač tyro yra tas, kad ypač tyras nėra rafinuotas. Tuo tarpu įprastas alyvuogių aliejus dažnai apdorojamas chemiškai ar termiškai. Rafinavimo metu pašalinamos priemaišos, kvapai ir nepageidaujami skoniai, bet kartu prarandamas ir natūralus aromatas bei naudingosios medžiagos“, – aiškino ekspertas.

Kadangi įprastas alyvuogių aliejus neatitinka aukštų standartų, jame dažniausiai būna žymiai daugiau laisvųjų riebalų rūgščių. Tai daro įtaką ir kokybei.

Pasak Paolo, kuo mažesnis laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, tuo aukštesnė produkto kokybė. Tuomet jame gausu antioksidantų, polifenolių ir ryškaus vaisių skonio. O didelis LRR kiekis gali reikšti, kad alyvuogės buvo pažeistos arba prastai apdorotos.

Ypač tyras alyvuogių aliejus
Ypač tyras alyvuogių aliejus

Kodėl ypač tyras laikomas naudingiausiu?

„Nerafinuotas ypač tyro alyvuogių aliejaus gamybos procesas užtikrina, kad dauguma naudingų medžiagų išliktų galutiniame produkte. Pavyzdžiui, polifenoliai – natūralūs antioksidantai, kurie laikomi itin vertingais“, – pridūrė Colavita.

2023 m. atliktas tyrimas parodė, kad polifenoliniai junginiai įvairiuose maisto produktuose teigiamai veikia sveikatą: slopina vėžio ląstelių augimą ir saugo nuo žalingų DNR pažeidimų.

Įprastas alyvuogių aliejus dažniausiai yra rafinuoto ir nedidelio kiekio ypač tyro alyvuogių aliejaus mišinys. Nors jis sveikesnis nei rapsų, saulėgrąžų ar kukurūzų aliejus, jis neprilygsta ypač tyrui.

„Oleino rūgštis, sudaranti apie 75 % ypač tyro alyvuogių aliejaus, padeda reguliuoti cholesterolį: mažina „blogojo“ ir didina „gerojo“ lygį“, – tęsė Colavita.

Ekspertas taip pat pabrėžė, kad šis aliejus yra vienas turtingiausių natūralaus skvaleno šaltinių. Skvalenas siejamas su uždegimų mažinimu ir tam tikromis vėžio prevencinėmis savybėmis.

Kaip pasirinkti gerą alyvuogių aliejų?

Norint gauti visas naudingąsias savybes, reikia pasirinkti tinkamai. Etiketėje ieškokite žodžių „ekologiškas“ arba „grynas“ – tai garantija, kad aliejuje nėra dažiklių, konservantų, pesticidų ar dirbtinių priedų.

„Visada pravartu siekti skaidrumo dėl alyvuogių kilmės, apdorojimo būdo (pvz., šalto spaudimo) bei derliaus nuėmimo datos. Daugelis žmonių to nežino, bet šviežumas – vienas svarbiausių veiksnių renkantis alyvuogių aliejų“, – aiškino ekspertas.

Patariama pirkti aliejų, pagamintą iš derliaus, nuimto per pastaruosius dvejus metus.

Kam tinka ypač tyras alyvuogių aliejus?

Namų šeimininkės dažnai klausia, kuris aliejus geriausiai tinka kepimui. Paolo pateikė aiškų atsakymą.

Pasak eksperto, ypač tyras alyvuogių aliejus tinka viskam:

  • kepimui keptuvėje,
  • kepimui orkaitėje,
  • marinatams,
  • padažams,
  • salotų užpilams.

„Man patinka naudoti jį kaip apdailos sluoksnį ant visko – nuo keptų daržovių ir picos iki vanilinių ledų bei šviežių vaisių“, – padarė išvadą Colavita.

Šaltinis:

  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10053535/

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.