Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

9 maisto produktai, kurių mokslininkai rekomenduoja vengti: kaip pakeisti kasdienius pasirinkimus sveikesniais

6 min. skaitymo

Mityba yra esminė sveiko gyvenimo dalis, tačiau kasdien vartojami maisto produktai gali kelti paslėptus pavojus. Remiantis naujausiais moksliniais tyrimais, kai kurie maisto produktai, kuriuos valgome patys ir duodame savo vaikams, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai dėl dirbtinių priedų, transriebalų ar perteklinio cukraus. Štai devyni maisto produktai, kurių mokslininkai rekomenduoja vengti, ir sveikesnės alternatyvos jiems pakeisti. Šis straipsnis padės jums priimti sąmoningus sprendimus ir užtikrinti saugesnę mitybą.

Saldainiai iš prekybos centrų

Problema: Daugumoje parduodamų saldainių yra didelis cukraus kiekis, palmių aliejus, sintetiniai kvapikliai ir konservantai, kurie gali prisidėti prie nutukimo, dantų ėduonies ir širdies ligų.

Alternatyva:

  • Juodasis šokoladas (mažiausiai 70 % kakavos) – gausus antioksidantų, turi mažai cukraus.
  • Naminiai desertai – datulių saldainiai su riešutais, agaro-agaro zefyrai ar džiovintų vaisių mišiniai. Patarimas: Rinkitės produktus su trumpu ingredientų sąrašu ir natūraliais saldikliais, tokiais kaip medus ar klevų sirupas.

Verdamos dešrelės

Biudžetinės dešrelės

Problema: Pigios dešrelės dažnai gaminamos iš sojų baltymų, žemos kokybės gyvūninių riebalų ir nitratų, kurie siejami su padidėjusia vėžio rizika ir širdies problemomis.

Alternatyva:

  • Kepta vištienos krūtinėlė, kalakutiena ar jautiena, pagardinta natūraliais prieskoniais.
  • Augaliniai užtepai, tokie kaip humusas, avokado pasta ar ankštinių paštetai. Patarimas: Jei renkatės mėsos gaminius, ieškokite aukštos kokybės produktų be nitratų ir su aiškia sudėtimi.

Bulvių traškučiai

Problema: Traškučiuose yra daug transriebalų, druskos ir dirbtinių skonio stipriklių, kurie didina cholesterolio kiekį ir širdies ligų riziką.

Alternatyva:

  • Riešutai ir sėklos – migdolai, graikiniai riešutai ar moliūgų sėklos, turintys sveikų riebalų ir baltymų.
  • Naminiai daržovių traškučiai – kepti cukinijų, burokėlių ar morkų gabalėliai su alyvuogių aliejumi. Patarimas: Gamindami naminius traškučius, naudokite minimaliai aliejaus ir kepkite orkaitėje, kad sumažintumėte riebalų kiekį.

Kiaušiniai iš didelių paukštynų

Problema: Kiaušiniuose iš masinės gamybos paukštynų gali būti antibiotikų pėdsakų, naudojamų pašaruose, kas gali prisidėti prie atsparumo antibiotikams. Be to, jų maistinė vertė dažnai mažesnė.

Alternatyva:

  • Ūkiuose auginami kiaušiniai – turi ryškesnę trynio spalvą, sodresnį skonį ir dažniausiai yra saugesni.
  • Augalinės alternatyvos, pvz., tofu ar linų sėmenų gelis kepiniuose. Patarimas: Patikrinkite kiaušinių ženklinimą – ieškokite ekologiškų ar laisvai laikomų vištų kiaušinių (0 arba 1 kodas).
Arbata maišeliuose
Arbata maišeliuose

Arbata supakuota į maišelius (vadinamos „arbatos dulkėmis”)

Problema: Daugelyje arbatos maišelių yra žemos kokybės arbatos dulkės ir sintetiniai kvapikliai, kurie mažina maistinę vertę ir gali turėti kenksmingų priedų.

Alternatyva:

  • Birios lapelių arbatos – ulongo, pueras ar žolelių užpilai (ramunėlės, gaurometė).
  • Naminiai žolelių mišiniai – iš džiovintų mėtų, melisų ar erškėtuogių. Patarimas: Rinkitės ekologiškas arbatas ir užpilkite jas karštu, bet ne verdančiu vandeniu, kad išsaugotumėte skonį ir naudą.

Pieno produktai su pieno riebalų pakaitalais (MPP)

Problema: Pieno produktuose, kuriuose naudojami augaliniai riebalai vietoj natūralių pieno riebalų, dažnai yra transriebalų ir konservantų, kenkiančių širdžiai.

Alternatyva:

  • Natūralūs ūkio pieno produktai – šviežia varškė, sūriai ar grietinė be priedų.
  • Augaliniai pieno pakaitalai, pvz., migdolų ar avižų pienas be pridėtinio cukraus. Patarimas: Skaitykite etiketes ir venkite produktų su „augaliniais riebalais“ ar „MPP“.

Parduotuviniai padažai

Problema: Daugelyje padažų yra mononatrio glutamato, konservantų ir perteklinio cukraus, kurie gali sukelti priklausomybę ir didinti uždegiminius procesus.

Alternatyva:

  • Naminiai padažai – pomidorų padažas su baziliku, jogurto padažas su česnaku ir žolelėmis.
  • Natūralūs pagardai, pvz., alyvuogių aliejus ar balzamiko actas. Patarimas: Gamindami padažus namuose, naudokite šviežias žoleles ir minimalų druskos kiekį.

Kasija (parduodama kaip cinamonas)

Problema: Kasija, dažnai parduodama kaip cinamonas, turi kumarino, kuris dideliais kiekiais gali pakenkti kepenims.

Alternatyva:

  • Ceilono cinamonas – saugesnis, su subtilesniu skoniu ir mažesniu kumarino kiekiu. Patarimas: Patikrinkite etiketę – Ceilono cinamonas dažnai pažymėtas kaip „Cinnamomum verum“. Vartokite saikingai, ypač kepiniuose.
Morenginis pyragas
Morenginis pyragas

Pyragai iš parduotuvių

Problema: Pirktuose kepiniuose dažnai yra konditerinis margarinas, transriebalai, konservantai ir dirbtiniai stabilizatoriai, kurie kenkia širdies ir kraujagyslių sistemai.

Alternatyva:

  • Naminiai kepiniai – avižiniai sausainiai, vaisių pyragai ar sūrio pyragas su natūraliais ingredientais.
  • Švieži vaisiai ar riešutų batonėliai be pridėtinio cukraus. Patarimas: Kepdami namuose, naudokite kokosų aliejų ar sviestą vietoj margarino ir ribokite cukraus kiekį.

Kaip pasirinkti sveikesnius produktus?

  1. Skaitykite etiketes: Venkite produktų su ilgais ingredientų sąrašais, ypač turinčių dirbtinių priedų, transriebalų ar mononatrio glutamato.
  2. Rinkitės natūralius produktus: Prioritetą teikite ekologiškiems, ūkiuose užaugintiems ar minimaliai apdorotiems produktams, pvz., sezoninėms daržovėms ir vaisiams.
  3. Gaminkite namuose: Namų gamyba leidžia kontroliuoti ingredientų kokybę ir išvengti kenksmingų priedų.
  4. Sumažinkite perdirbtų produktų vartojimą: Perdirbti maisto produktai dažnai turi mažai maistinės vertės ir daug kenksmingų priedų.
  5. Sveikata vaikams: Vaikų mityboje venkite saldžių užkandžių ir perdirbtų produktų, rinkitės natūralius užkandžius, tokius kaip vaisiai, riešutai ar naminiai kepiniai.

Išvada

Mokslininkai rekomenduoja vengti devynių maisto produktų – saldainių, pigių dešrelių, bulvių traškučių, masinės gamybos kiaušinių, arbatos maišelių, pieno produktų su MPP, parduotuvinių padažų, kasijos ir pirktų pyragų – dėl jų sudėtyje esančių transriebalų, cukraus pertekliaus, nitratų ar sintetinių priedų. Pakeisdami juos natūraliomis alternatyvomis, tokiomis kaip juodasis šokoladas, ūkio kiaušiniai, naminiai padažai ar Ceilono cinamonas, galite pagerinti savo ir savo vaikų sveikatą. Sąmoningas požiūris į mitybą ne tik sumažina sveikatos rizikas, bet ir atveria naujus skonio horizontus. Rinkitės kokybę, gaminkite namuose ir investuokite į savo gerovę!

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.