Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Įdėjai tai į bulves? Nenuostabu, kad jautiesi mieguistas

2 min. skaitymo

Bulvės su sviestu – klasika, bet ar žinote, kodėl po tokios vakarienės apima mieguistumas? Tai, ką į jas dedame, daro didžiulę įtaką mūsų savijautai. Sužinokite, kaip paprastas pokytis gali paveikti virškinimą ir priversti jus jaustis lengviau bei energingiau.

Bulvės – sveikos, bet ne su visais priedais

Bulvės yra lenkų virtuvės simbolis – jos patiekiamos įvairiais būdais: virtos, keptos orkaitėje, gruzdintos arba kaip puri košė. Jos iš tikrųjų gana sveikos: 100 g bulvių turi apie 70 kalorijų, jose gausu vitamino C, B grupės vitaminų ir kalio, kuris stiprina širdį. Dėl skaidulų jos teigiamai veikia virškinimo sistemą.

Problema prasideda tada, kai prie bulvių dedame sviesto. Šis, atrodytų, nekaltas priedas dažnai tampa vangumo priežastimi.

Kodėl bulvės su sviestu apsunkina?

Bulvėse esantis krakmolas greitai virsta gliukoze, todėl pakyla cukraus kiekis kraujyje. Organizmas reaguoja gamindamas insuliną, kad suvaldytų šį šuolį. Tuo pat metu sviestas sulėtina skrandžio ištuštinimą.

Rezultatas – virškinimas tampa lėtesnis, po valgio apima mieguistumas ir energijos stoka. Vietoj lengvumo atsiranda nuovargio pojūtis.

Krakmolas + riebalai = nuovargio receptas

Ekspertai aiškina, kad svieste esantys riebalai tarsi „stabdo“ krakmolą – jie sulėtina cukrų išsiskyrimą į kraują. Nors tai neleidžia gliukozei šoktelėti per greitai, vis dėlto skrandis dirba sunkiau ir ilgiau. Štai kodėl po sočios vakarienės organizmui reikia poilsio.

Be to, jautresni žmonės gali patirti pilvo pūtimą ar kitą diskomfortą dėl krakmolo likučių fermentacijos žarnyne. Kai kurie tyrimai netgi rodo, kad dažnas angliavandenių ir riebalų derinimas skatina svorio augimą, nes energijos perteklius lengviau kaupiamas riebalų pavidalu.

Kitą kartą prie bulvių pabandykite vietoje sviesto rinktis lengvesnius priedus: jogurtinį padažą, alyvuogių aliejų su žalumynais ar garintomis daržovėmis. Tokia vakarienė ne tik apsaugos nuo mieguistumo, bet ir bus palankesnė jūsų sveikatai.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.