Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kokie maisto produktai natūraliai skystina kraują ir palaiko širdies sveikatą?

4 min. skaitymo

Širdies ir kraujagyslių ligos – vienas dažniausių sveikatos iššūkių šiuolaikiniame pasaulyje. Gydytojai dažnai primena, kad gyvenimo būdas, mityba ir kasdieniai įpročiai gali turėti didžiulės įtakos ne tik mūsų savijautai, bet ir ilgaamžiškumui. Kraujas – tai gyvybės skystis, o jo klampumas tiesiogiai susijęs su širdies apkrova, kraujotaka ir trombų susidarymo rizika.

Laimei, gamta mums suteikė daugybę produktų, kurie veikia tarsi natūralūs kraujo skystikliai. Žinoma, jie nepakeičia gydytojo paskirtų vaistų, tačiau gali tapti puikia profilaktika ir kasdienės mitybos dalimi.

Naudingi prieskoniai ir produktai kraujui skystinti

Ciberžolė

Šis ryškiai geltonas prieskonis – ne tik virtuvės puošmena, bet ir galingas sveikatos sąjungininkas. Jo sudėtyje esantis kurkuminas slopina uždegimus, apsaugo nuo cholesterolio sankaupų kraujagyslėse ir mažina kraujo krešulių riziką. Ciberžolę galima berti į sriubas, kokteilius ar net į šiltą pieną su medumi – vadinamą „auksinį pieną“.

Cinamonas

Kvapnusis cinamonas, o kartu ir jo „pusbrolis“ kasija, pasižymi kraujo krešėjimą mažinančiu poveikiu. Be to, jis gali padėti sureguliuoti kraujospūdį. Vis dėlto, svarbu nepadauginti – kasijos sudėtyje yra kumarino, kuris dideliais kiekiais gali pakenkti kepenims.

Cinamonas jūsų gyvenime

Imbieras

Šviežias imbiero šaknis ar džiovinti milteliai turi salicilatų – tų pačių junginių, iš kurių gaminamas aspirinas. Arbata su imbieru ne tik sušildo rudenį, bet ir natūraliai palaiko gerą kraujotaką.

Kajeno pipirai

Tai bene stipriausias salicilatų šaltinis tarp prieskonių. Aštrūs, deginantys, bet kartu itin naudingi. Jei nemėgstate aštraus maisto, galima rinktis kapsulių pavidalą.

Riebios žuvys

Lašiša, skumbrė, silkė ar sardinės – tikras lobis širdies sveikatai. Jose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios reguliuoja kraujo tankį, mažina trigliceridų kiekį ir gerina kraujagyslių elastingumą.

Lašišos pasirinkimas

Augalinės kilmės produktai ir jų nauda

Kviečių gemalų aliejus

Pirmauja pagal vitamino E kiekį – šio antioksidanto, kuris padeda palaikyti širdies sveikatą. Vitaminas E veikia tarsi „minkštas“ kraujo skystiklis. Panašiai veikia ir migdolų, lazdynų riešutų bei saulėgrąžų aliejai.

Ženšenis

Šaknis, apie kurią kuriamos legendos. Ženšenis gerina kraujotaką, mažina cukraus kiekį kraujyje ir slopina krešulių susidarymą. Jis vartojamas arbatos, tinktūros ar kapsulių pavidalu.

Česnakas

Tikra virtuvės klasika, turinti ir medicininę reputaciją. Česnakas pasižymi antitrombozinėmis savybėmis, tačiau gydytojai įspėja: prieš planuojamas operacijas česnaką reikėtų vengti, nes jis gali padidinti kraujavimo riziką.

Su kuo naudinga valgyti česnaką

Ananasai

Šis vaisius slepia fermentą bromelainą, kuris padeda skaidyti kraujo krešulius, mažina uždegimus ir gerina baltymų virškinimą. Todėl ananasas – ne tik gaivus desertas, bet ir tikras sąjungininkas kraujotakai.

Ginkmedis

Šimtmečius kinų medicinoje naudojamas augalas. Jo ekstraktas padeda ištirpdyti šviežius kraujo krešulius ir veikia panašiai kaip kai kurie vaistai, skiriami širdies priepuolių profilaktikai.

Svarbi pastaba

Net ir natūralūs produktai gali sąveikauti su vaistais. Pavyzdžiui, jei vartojate antikoaguliantus (vaistus nuo kraujo krešulių), šių produktų perteklius gali sustiprinti jų poveikį. Todėl prieš reguliariai įtraukdami juos į savo mitybą, ypač sergant lėtinėmis ligomis ar ruošiantis operacijai, būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

Išvada

Gamta mums dovanoja daugybę būdų palaikyti širdies sveikatą. Ciberžolė, imbieras, česnakas ar net paprasti ananasai gali tapti natūraliu „skydeliu“ nuo trombų ir kraujagyslių užsikimšimų. Tačiau pagrindinis principas – saikas ir sąmoningumas. Subalansuota mityba, fizinis aktyvumas, vandens vartojimas ir reguliarūs sveikatos patikrinimai – tai patikimiausia širdies ilgaamžiškumo formulė.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.