Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kodėl kapučino nerekomenduojama gerti po 11 val. ryto: italų virėjo patarimas

2 min. skaitymo

Italų šefas Gino D’Acampo dalijasi savo eksperto patarimais apie kavos gėrimo kultūrą ir laiką. Jo pastebėjimai ypač aktualūs tiems, kurie mėgsta kapučiną ir įpratę juo mėgautis bet kuriuo paros metu. Pasirodo, italai turi griežtas taisykles, kada galima gerti kavą su pienu, o kada – tik juodą espresą.

Kodėl kapučino geriausia gerti tik ryte

Pasak virėjo, kapučino turėtų būti geriamas tik iki 11 val. ryto. Priežastis paprasta – pieno poveikis virškinimui.

  • Ryte, po pusryčių, organizmas dar lengvai susidoroja su pieno produktais.
  • Tačiau vėliau, kai skrandis jau būna užimtas kitais patiekalais, pienas tampa sunkiau virškinamas.

„Po valgio kapučino esantis pienas patenka į skrandį ir sulėtina virškinimo procesą. Tai paskutinis dalykas, kurį žmonės turėtų daryti“, – aiškino šefas savo „TikTok“ paskyroje.

Todėl italai kapučino laiko ne universaliu gėrimu, o rytiniu pusryčių atributu, kuris dera prie kruasano ar kitų kepinių.

Kada rinktis espresą vietoj kapučino

Skirtingai nei kapučinas, espresas Italijoje laikomas bet kuriuo paros metu tinkamu gėrimu, ypač po valgio.

  • Espresas padeda pagerinti kraujotaką.
  • Aktyvina virškinamąjį traktą.
  • Nesukelia sunkumo jausmo skrandyje.

Todėl pietų ar vakarienės pabaigoje italai renkasi espresą arba macchiato (juodą kavą su keliais lašais pieno), bet ne kapučiną.

Ši tradicija, anot D’Acampo, susiformavo ne vien iš įpročio, bet ir dėl praktinių priežasčių – siekiant išvengti pilvo pūtimo, sunkumo ar virškinimo sutrikimų po sočių patiekalų.

Italų tradicija ir šiuolaikiniai ginčai

Nors italai laikosi griežtos taisyklės – pieno kava tik iki 11 val., – užsienyje šis apribojimas dažnai kelia diskusijas. Dalis žmonių tai laiko tik tradicijos išraiška, o ne realia būtinybe. Vis dėlto italai įsitikinę: kapučinas po vakarienės – tiesus kelias į apsunkusį skrandį.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.