Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Super sveikas užkandis arba daugelio patiekalų priedas: kodėl senjorai turėtų reguliariai valgyti kaparėlius

Kaparėliai
3 min. skaitymo

Šie maži, žali pumpurai gali pakeisti daugelio patiekalų skonį ir kartu praturtinti mitybą sveikatai naudingomis medžiagomis. Kaparėliai yra ne tik virtuvės pagardas, bet ir natūralus vitaminų bei mineralų šaltinis, ypač vertingas vyresnio amžiaus žmonėms.

Koks kaparėlių skonis?

Kaparėliai – tai Capparis spinosa krūmo žiedpumpuriai, skinami dar prieš jiems prasiskleidžiant. Žali jie yra kartūs ir aitrūs dėl garstyčių aliejaus, todėl retai vartojami neapdoroti. Dažniausiai pumpurai marinuojami acte, sūryme arba alyvuogių aliejuje, o tada įgauna malonų, aštriai rūgštų skonį, primenantį alyvuoges su citrinos ir pipirų natomis.

Jau nuo senovės Viduržemio jūros regiono virtuvėje kaparėliai buvo vertinami dėl skonio ir ilgo galiojimo. Šiandien jie plačiai naudojami italų, graikų, ispanų kulinarijoje, tačiau sėkmingai atranda vietą ir kitose virtuvėse.

Kokios yra kaparėlių savybės?

Vienas didžiausių privalumų – mažas kalorijų kiekis. 100 g marinuotų kaparėlių turi vos 23 kcal. Tačiau juose gausu vertingų medžiagų:

  • skaidulų, šiek tiek baltymų ir riebalų;
  • mineralų: kalcio, magnio, kalio, geležies, vario;
  • vitaminų A, E, K ir B grupės;
  • polifenolių ir flavonoidų, pasižyminčių antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

Senjorams ypač svarbus kaparėlių poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai. Juose esantis rutinas stiprina kraujagyslių sieneles, o kvercetinas gali mažinti kraujospūdį ir apsaugoti nuo oksidacinio streso. Be to, kaparėliai palengvina virškinimą, mažina pilvo pūtimą, todėl yra tinkamas pasirinkimas turintiems jautrų skrandį.

Vis dėlto reikia nepamiršti, kad marinuoti kaparėliai yra sūrus produktas. Žmonės, sergantys hipertenzija, inkstų ligomis ar besilaikantys mažai druskos turinčios dietos, turėtų vartoti saikingai.

Sveikas užkandis - kaparėliai
Sveikas užkandis – kaparėliai

Kaparėliai virtuvėje

Kaparėliai yra universalus pagardas, suteikiantis patiekalams ypatingo skonio. Jie puikiai dera su:

  • žuvimi ir jūros gėrybėmis (pvz., lašiša, menke, krevetėmis);
  • salotomis, ypač daržovių ar su sūriais;
  • šaltais padažais – majonezu, vinegretais, remuladu;
  • makaronais, pavyzdžiui, puttanesca stiliaus;
  • sumuštiniais, brusketomis ar užkandžiais su alyvuogėmis ir ančiuviais.

Virtuvėje užtenka vos šaukštelio kaparėlių, kad patiekalas įgytų sodrų ir rafinuotą skonį. Jie leidžia sumažinti arba visai atsisakyti druskos, nes patys suteikia pakankamą skonio intensyvumą.

Išvada: kaparėliai – tai super sveikas užkandis ir prieskonis, ypač tinkamas senjorams. Reguliarus, bet saikingas jų vartojimas padeda palaikyti širdies sveikatą, virškinimą ir suteikia patiekalams išskirtinį charakterį.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.