Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Traškus užkandis vietoj traškučių: pasifloros – saldžiarūgštis, sveikas ir padedantis suvaldyti apetitą

Pasifloros
5 min. skaitymo

Pietų Amerikos tropikuose pasifloros (Passiflora edulis) buvo vertinamos dar iki Kolumbo laikų – vietos bendruomenėms tai buvo ir maistas, ir energijos šaltinis. Į Europą šį vaisių atgabeno portugalai ir ispanai, kuriuos pakerėjo netikėtas kontrastas: raukšlėta violetinė ar geltona žievė slepia saulėtą, sultingą, grūdėtos tekstūros minkštimą su gaiviai saldžiarūgščiu aromatu. Šiandien pasifloros ant mūsų stalo atkeliauja ne tik šviežios – džiovintos jos virsta traškiu, natūraliu skanėstu, puikiai pakeičiančiu bulvių traškučius ar saldainius.

Šviežių pasiflorų vertė: ką gauname su kiekvienu šaukštu minkštimo

Pasifloros yra vijoklinis augalas su įspūdingais baltais–violetiniais žiedais, o jo vaisiai – tikra skonio bomba. Renkantis parduotuvėje, ieškokite lengvai susiraukšlėjusios žievės – tai ženklas, kad vaisius sunokęs ir skonis maksimaliai intensyvus. Visiškai lygūs, žalsvi vaisiai dar „miegantys“ – palikite juos kelioms dienoms ant stalo, kad sunoktų.

Šviežiose pasiflorose paprastai yra:

  • vitamino C – padeda imunitetui;
  • provitamino A (β–karoteno) – naudingas regėjimui ir odai;
  • skaidulų – palankios žarnynui ir sotumui;
  • kalio bei magnio – svarbūs normaliai nervų ir širdies veiklai.

Be maistinės vertės, pasifloros pasižymi ir „be atliekų“ potencialu: žievė, sėklos ir lapai pritaikomi milteliams, ekstraktams, praturtintiems polifenoliais ir antioksidantais. Tai dera su žiedinės ekonomikos idėja – kuo daugiau panaudoti, kuo mažiau išmesti.

Džiovintos pasifloros: skonio koncentratas ir patogus kasdienis užkandis

Džiovinant pašalinama dauguma vandens, todėl maistinės medžiagos susikoncentruoja. Dėl to nedidelė sauja džiovintų pasiflorų suteikia:

  • daugiau skaidulų porcijoje (padeda sotumui ir reguliarumui),
  • polifenolių ir flavonoidų (antioksidacinė parama kasdieniame mitybos fone),
  • mineralų (ypač kalio ir magnio).

Tai praktiškas biuro ar kelionės užkandis – traškus, saldžiarūgštis ir nepereikalaus šaldytuvo. Dar vienas pliusas – ilgesnis galiojimo laikas. Svarbus niuansas: rinkitės be pridėtinio cukraus versijas. Kai kurie gamintojai papildomai saldina, o tuomet dalis naudos „išsilydo“ perteklinėse kalorijose.

Patarimas: jei tikslas – svorio kontrolė, laikykitės protingų porcijų (pvz., 20–30 g) ir derinkite su baltymais arba riebalais (riešutais, natūraliu jogurtu) – taip sotumas išliks ilgiau.

Kaip džiovintas pasifloras įtraukti į mitybą (ir ne tik į saldumynų vietą)

Kaip užkandį
Mėgaukitės vienomis arba maišykite su riešutais ir sėklomis – gausis jūsų „trail mix“ versija, kuri ir traški, ir maistinga.

Jogurtams, košėms, miusliams
Sauja džiovintų pasiflorų suteiks rūgštelės ir kvapo, o skaidulos „užapvalins“ padažnėjusį saldumą, jeigu naudojate medų ar vaisius.

Kokteiliams
Užtenka kelių gabalėlių – tekstūrai, aromatui ir natūraliam saldumui sustiprinti. Jei blenderis silpnesnis, prieš dedant pamirkite kelioms minutėms.

Pikantiškiems patiekalams
Pasiflorų glazūra ar padažas puikiai tinka žuviai, paukštienai, krevetėms. Saldžiarūgštė nata elegantiškai subalansuoja riebesnį ar sūresnį profilį.
Greita idėja: 2 š. džiovintų pasiflorų (pamirkyti), 1 š. citrinos sulčių, 1 a. š. medaus, žiupsnis druskos ir pipirų – ir turite vasarišką padažą.

Salotoms ir desertams
Naudokite kaip dekorą ir skonio akcentą – džiovintų gabalėlių traškėjimas priduoda tekstūrinės įtampos.

Pasiflorų užkandis
Pasiflorų užkandis

Šviežios ar džiovintos? Kurią formą rinktis

  • Šviežos pasifloros – daugiau vandens, mažiau kalorijų, idealu karštą dieną ir hidratacijai.
  • Džiovintos pasifloros – daugiau skonio ir maistinių medžiagų vienoje saujoje, patogu nešiotis, bet svarbu kontroliuoti porcijas ir vengti pridėtinio cukraus.

Abi formos dera subalansuotoje mityboje: šviežias vaisius valgykite dienos pirmoje pusėje ar po treniruotės, džiovintas – kai reikia greito, bet apgalvoto užkandžio.

Kam ypač tinka ir į ką atkreipti dėmesį

Tinka

  • žmonėms, norintiems sveikesnio užkandžio vietoj traškučių ar saldainių;
  • aktyviems – kaip greitas energijos ir mineralų šaltinis;
  • ieškantiems skaidulų kasdienėje mityboje.

Atsargiai

  • jei ribojate cukrų ar laikotės kalorijų deficito – rinkitės be cukraus, sverkite porcijas;
  • esant virškinimo jautrumui, pradėkite nuo mažesnių kiekių dėl skaidulų;
  • alergiškiems egzotiniams vaisiams – įsiveskite atsargiai, pasikonsultuokite, jei reikia.

Esmė

Džiovintos pasifloros – traškus, saldžiarūgštis ir sumanus pasirinkimas, kai norisi užkandžio be pramoninių priedų. Jos padeda suvaldyti apetitą (dėl skaidulų), suteikia skonio įvairovės ir tinka tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams. Rinkitės be pridėtinio cukraus, laikykitės protingų porcijų, o šviežias ir džiovintas formas derinkite pagal dienos ritmą – taip pasifloros taps mažyčiu kasdieniu įpročiu, kuris dirba jūsų naudai.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

 

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.