Jungtinės Karalystės ir Indijos mokslininkai pristatė tyrimų rezultatus, kuriuose nustatė išskirtinės maistinės vertės grūdą. Jie mano, kad šis grūdas savo nauda sveikatai pranoksta net populiariuosius grikius. Reguliarus šio grūdo vartojimas teigiamai veikia žarnyno veiklą, skatina svorio metimą, gerina širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemos būklę, didina jautrumą insulinui.
Remiantis JK ir Indijos mokslininkų gautais duomenimis, soros išsiskiria iš kitų grūdų dėl savo unikalios sudėties. Moksliniame straipsnyje, paskelbtame žurnale „Frontiers in Nutrition“, mokslininkai pabrėžė, kad šis produktas ypač naudingas sergantiesiems diabetu, tačiau jo įtraukimas į mitybą gali būti naudingas visiems.
Sorų naudos sveikatai paslaptis slypi jų turtingame maistinių medžiagų profilyje. Nedidelėje šių grūdų porcijoje yra 6 g baltymų, 2 g skaidulų, visas B grupės vitaminų spektras, taip pat folatų, geležies, magnio, kalcio ir fosforo. Šie elementai atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį palaikant gerą sveikatą.
Siekiant optimalios mitybos, ekspertai rekomenduoja soras kaitalioti su kitais grūdais. Šis universalus produktas tinka tiek pusryčiams, tiek vakarienei. Ryte rekomenduojama sorų košę virti su pienu, kad būtų daugiau energijos ir maistinių medžiagų, o vakare – su vandeniu, kad sumažėtų valgio kalorijų kiekis ir būtų lengviau virškinti prieš miegą.
Ar yra kokių nors sorų vartojimo kontraindikacijų? Taip, kai kuriais atvejais sorų vartoti nerekomenduojama. Galutinį sprendimą dėl sorų įtraukimo į mitybą turėtų priimti gydytojas, atsižvelgdamas į individualius paciento sveikatos poreikius. Tačiau verta prisiminti, kad sorų košę reikia vartoti atsargiai skydliaukės ligomis sergantiems asmenims, sergantiems gastritu ar skrandžio opalige, o retais atvejais – ir ją individualiai netoleruojantiems.