Naujas Kalifornijos universiteto Irvine’e atliktas tyrimas rodo, kad paprastas mitybos pakeitimas gali ne tik apsaugoti nuo nealkoholinės riebalinės kepenų ligos, bet ir ją panaikinti. Paaiškėjo, kad pagrindinė sudedamoji dalis yra augalinės kilmės maistinės skaidulos – inulinas, randamas tokiuose maisto produktuose kaip cikorija, svogūnai, česnakai, porai ir artišokai.
Sveikų kepenų priešas
Pasak tyrimo, paskelbto žurnale „Nature Metabolism”, autorių, inulinas gali „perprogramuoti” žarnyno mikrobiomą taip, kad bakterijos pradėtų naudoti fruktozės perteklių dar prieš jai pasiekiant kepenis. Tai sumažina cukraus virsmą riebalais ir slopina steatozės bei atsparumo insulinui procesus.
Fruktozė, natūralus vaisiuose randamas cukrus, tampa problemiška, kai jos yra per daug, ypač kai ji dedama į gėrimus, desertus ir perdirbtus maisto produktus, kuriuose yra daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo.
Ilgalaikis didelių fruktozės kiekių vartojimas padidina riebalų sintezę kepenų ląstelėse, sukelia uždegimą ir medžiagų apykaitos sutrikimus – net ir žmonėms, kurie neturi antsvorio.
Kaip veikia inulinas?
Dr. Cholsoon Jang iš Kalifornijos universiteto Irvine vadovaujama komanda įrodė, kad inulinas veikia kaip „natūralus filtras” fruktozei. Gyvūnų modeliuose ši skaidula stimuliavo žarnyno bakterijų, kurios skaidė cukrų plonojoje žarnoje, augimą. Kepenis pasiekė žymiai mažiau fruktozės, todėl buvo išvengta riebalų kaupimosi ir uždegimo.
Mikrobiomas kaip apsauginis skydas
Tyrėjai aprašė mechanizmą, kuriuo žarnyno bakterijos fruktozę paverčia mažiau kenksmingais metabolitais, tuo pačiu metu stimuliuodamos kepenis gaminti antioksidacines aminorūgštis – seriną ir gliciną. Tai natūrali apsauga nuo oksidacinio streso ir uždegimo, kurie paprastai lydi riebalinę kepenų ligą.
„Nustatėme, kad inulinas keičia žarnyno bakterijų sudėtį taip, kad apsaugotų organizmą nuo žalingo fruktozės poveikio. Dėl to kepenyse sumažėja cukraus perkrova, o ląstelėse – riebalų kaupimasis. Be to, skaidulos skatina natūralių antioksidantų, kurie mažina uždegimą, gamybą”, – aiškina dr. Jangas, Kalifornijos universiteto Irvine Metabolizmo ir mitybos ligų laboratorijos direktorius.
Svarbu ne tik nutukusiems
Tyrimo rezultatai yra ypač svarbūs, nes jie susiję su vadinamaisiais lieknais pacientais, sergančiais medžiagų apykaitos ligomis – žmonėmis, kurie nėra nutukę, bet vis tiek serga riebalinėmis kepenų ligomis arba atsparumu insulinui. Tai populiacija, kurioje medžiagų apykaitos ligos dažnai nediagnozuojamos.
Kaip pažymi dr. Jangas, nealkoholinė riebalinė kepenų liga (NAFLD) yra viena iš labiausiai paplitusių lėtinių ligų pasaulyje, kuria serga iki 25 % suaugusiųjų. Kai kuriems iš šių asmenų liga progresuoja iki cirozės arba kepenų vėžio. Atradimas, kad ją galima panaikinti keičiant mitybą, atveria naujų gydymo galimybių.
Tolimesni tyrimai
Mokslininkų komanda dabar planuoja ištirti, kaip kitų rūšių skaidulos, tokios kaip beta gliukanai ir pektinai, veikia mikrobiomą ir fruktozės metabolizmą. Jie taip pat nori sukurti individualias mitybos strategijas, pritaikytas individualiam mikrobų profiliui.
Kur rasti inulino?
Inulinas gausiai randamas šiuose produktuose:
- Cikorijoje
- Svogūnuose
- Česnakuose
- Poruose
- Artišokuose
- Bananų šaknyse
- Agavų augaluose
Šis atradimas suteikia naujų vilčių milijonams žmonių, kenčiančių nuo kepenų ligų. Paprastas mitybos pakeitimas, įtraukiant daugiau inulino turinčių produktų, gali tapti natūraliu ir veiksmingu būdu apsaugoti ir atkurti kepenų sveikatą.
Šaltinis: Žurnalas Nature Metabolism
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.