Šie maži, raudoni vaisiai lengvai atlaiko pirmąsias šalnas, o krintant temperatūrai įgauna dar intensyvesnę spalvą ir išskirtinį skonį. Juose yra daug vitamino C, polifenolių ir skaidulų, kurios stiprina imunitetą, mažina uždegimą ir padeda palaikyti sveiką kūno svorį. Šis unikalus vaisius yra spanguolė. Kokios jos savybės ir kaip iš jos paruošti šildančią arbatą?
Dabar galite nusipirkti šviežių spanguolių
Šviežios spanguolės Lietuvoje parduodamos daugiausia rudenį ir žiemą. Jos atrodo kaip mažos, sferinės uogos, intensyviai raudonos spalvos ir lygios, blizgančios odelės. Viduje jų minkštimas lengvas, sultingas, pasižymintis ryškiu rūgštoku skoniu. Rinkoje dominuoja didelės spanguolės – veislė, importuojama daugiausia iš Šiaurės Amerikos, kur yra didžiausios pasaulio plantacijos.
Amerikos indėnai jas naudojo kaip maistą, natūralų dažiklį ir vaistinį preparatą. Delavero indėnai jas vadino „ibimi”, reiškiančiu „rūgšti uoga”, o jų kultūroje jos simbolizavo draugystę ir taiką. Spanguolės į Europą atkeliavo XVII amžiuje su kolonistais, kurie greitai įvertino jų skonį ir naudą sveikatai.
Šviežias spanguoles galima saugiai valgyti žalias, nors jų skonis gali patikti ne visiems. Jos yra rūgščios ir šiek tiek kartokos, todėl retai valgomos vienos, tačiau puikiai tinka avižiniams dribsniams, jogurtui, salotoms ar arbatai. Jų intensyvumą galima sušvelninti derinant jas su kitais vaisiais, stevija arba ksilitoliu.
Šviežios ir džiovintos spanguolės
Nors tiek šviežios, tiek džiovintos spanguolės laikomos vertingais vitaminų ir antioksidantų šaltiniais, jų skirtumai yra dideli. Šviežiose spanguolėse yra tik apie 46 kcal 100 g, o natūralus rūgštingumas atsiranda dėl organinių rūgščių ir polifenolių. Dėl didelio vandens ir skaidulų kiekio jos palaiko sveiką virškinimą ir drėkina organizmą, kartu aprūpindamos vitaminais C ir E, taip pat proantocianidinais – junginiais, turinčiais dokumentuotų antibakterinių savybių.
Džiovintos versijos, nors ir patogios bei lengvai prieinamos ištisus metus, maistinė vertė yra visiškai kitokia. Vandens garinimo procesas sukoncentruoja natūralius cukrus, o gamintojai dažnai papildomai saldina vaisius arba konservuoja juos sieros junginiais. Dėl to 100 g džiovintų spanguolių gali suteikti net 300–350 kcal, o jų glikeminis indeksas yra gerokai didesnis nei šviežių vaisių.
Dėl šios priežasties šviežios spanguolės turėtų būti jūsų pirmasis pasirinkimas, ypač rudenį ir žiemą, kai jų galima įsigyti natūralios formos. Džiovintas spanguoles verta apsvarstyti kaip priedą – į miuslius, kepinius ar salotas – tačiau ribotais kiekiais, ir geriausia rinktis versijas be pridėtinio cukraus.
Kodėl verta valgyti spanguoles?
Spanguolėse yra vitamino C, B grupės vitaminų, daug polifenolių, flavonoidų ir proantocianidinų. Pastarieji lemia intensyvią spalvą, rūgštų skonį ir, svarbiausia, stiprias antioksidacines savybes. Tai padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir sulėtinti senėjimo procesą.
Šlapimo takų sveikata
Geriausiai žinomas jų panaudojimas yra šlapimo takų sveikatos palaikymui. 2023 m. „Cochrane” sisteminių apžvalgų duomenų bazėje buvo paskelbta išsami klinikinių tyrimų apžvalga, įskaitant 50 tyrimų, kuriuose dalyvavo 8857 dalyviai. Tyrėjai nustatė, kad reguliarus spanguolių vartojimas – sulčių, kapsulių ar tablečių pavidalu – sumažino simptominių šlapimo takų infekcijų riziką vidutiniškai 26–30 proc., palyginti su placebu arba jokiu gydymu.
Skrandžio sveikata
2005 m. Kinijos žemės ūkio universiteto tyrėjai atliko vieną pirmųjų klinikinių tyrimų, nagrinėjusių spanguolių poveikį Helicobacter pylori bakterijoms. Rezultatai parodė, kad spanguolių grupėje žymiai didesnis procentas žmonių turėjo sumažėjusią bakterijų kolonizaciją skrandyje. Nors tai nelėmė visiško H. pylori eliminavimo, tyrimas patvirtino, kad spanguolės gali natūraliai padėti išvengti pepsinės opos.
Medžiagų apykaita ir svorio kontrolė
2024 m. Kinijos Pietryčių universitete atliktos klinikinės analizės pabrėžia jų poveikį medžiagų apykaitai – reguliarus spanguolių vartojimas gali pagerinti bendrojo cholesterolio ir DTL santykį bei sumažinti atsparumo insulinui indeksą (HOMA-IR). Tyrimai taip pat rodo, kad dėl mažo kalorijų kiekio ir didelio skaidulų kiekio spanguolės gali padėti mesti svorį, o polifenoliai papildomai mažina riebalų kaupimąsi kepenyse.
Taip pat yra daug žadančių pranešimų apie spanguolių polifenolių teigiamą poveikį burnos sveikatai ir akių audinių apsaugai nuo oksidacinio streso.
Spanguolių arbata – receptas
Spanguolių arbata – paprastas būdas praturtinti savo kasdienę mitybą natūralių antioksidantų doze. Spanguolių, citrusinių vaisių, imbiero ir prieskonių derinys suteikia užpilui intensyvų skonį ir aromatą, o tuo pačiu metu stiprina imunitetą rudenį ir žiemą.
Sudedamosios dalys:
- Sauja šviežių spanguolių (perpjautų pusiau)
- Apelsino griežinėlis
- Keli gvazdikėliai
- 2-3 ploni šviežio imbiero griežinėliai
- Citrinos griežinėlis
- Žiupsnėlis cinamono
- Mėgstama arbata (juoda, žalia arba rooibos)
Paruošimas:
Į puodelį įdėkite gvazdikėliais nusagstytą apelsiną, sudėkite imbierą, spanguoles ir citriną. Užpilkite karšta, bet ne verdančia arbata. Pabarstykite cinamonu ir, jei norite, lengvai pasaldinkite natūraliu saldikliu, pavyzdžiui, stevija. Palaikykite 5–10 minučių, kad vaisiai ir prieskoniai pilnai atskleis savo skonį.
Išvada: Šviežios spanguolės – tai natūralus būdas pasirūpinti savo sveikata rudenį ir žiemą. Jos ypač naudingos diabetu sergantiems žmonėms, padeda apsaugoti akis, stiprina imunitetą ir palaiko sveiką svorį. Įtraukite jas į savo mitybą kaip arbatos priedą ar skanų užkandį!
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.
Šaltinis: https://terazgotuje.pl/przepisy/news-wrzucaj-po-kilka-do-herbaty-jesli-masz-cukrzyce-chronia-oczy,nId,8028534