Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

99 % žmonių klysta: kodėl žaliosios arbatos negalima plikyti verdančiu vandeniu

Gardi arbata, tačiau jos plikyti negalima
2 min. skaitymo

Žmonės paprastai užpila arbatą verdančiu vandeniu, tačiau tai yra klaida, ypač su žaliąja arbata. Ekspertai paaiškino, kodėl taip daryti negalima ir kaip užplikyti arbatą teisingai.

Kodėl žalioji arbata naudinga, bet ją lengva sugadinti

2025 metais jau gerai žinoma, kokia naudinga yra žalioji arbata. Ji pasižymi antioksidaciniu poveikiu, gaivina dėl kofeino, gerina virškinimą ir ramina nervų sistemą.

Tačiau ne visi žino, kad norint tinkamai užplikyti žaliąją arbatą, reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Pasirodo, negalima jos užpilti verdančiu vandeniu, kaip paprastai daro 99 % žmonių. Vanduo užverda 100 laipsnių temperatūroje, o tokia aukšta temperatūra tiesiog apdegina arbatžoles.

Dėl to arbata, pirma, tampa karti ir sutraukianti, antra, sunaikinamos naudingos medžiagos ir eteriniai aliejai, atsakingi už aromatą. Rezultatas – tik „spalvotas vanduo” su nemaloniu skoniu, o ne sveikas gėrimas.

Plikyta arbata
Plikyta arbata

Kaip teisingai užplikyti arbatą?

Niekas nesako, kad arbatą reikia užpilti vos šiltu vandeniu. Žinoma, vanduo turėtų užvirti. Kaip tai padaryti teisingai? Užvirus vandeniui, leiskite jam atvėsti 3–5 minutes, kad temperatūra nukristų iki 70–80 laipsnių. Ši temperatūra laikoma idealia žaliosios arbatos skoniui atskleisti ir jos savybėms išsaugoti.

Jei užpylus arbatą temperatūra jums atrodo per žema, galite nukošti arbatą ir atskiesti nedideliu kiekiu karštesnio vandens. Tuomet pagrindinis arbatos skonis nepasikeis, ji nebus karti, bus tinkamos temperatūros ir turės malonų skonį.

Ekspertai papasakojo, kaip ir kodėl negalima plikyti arbatos
Ekspertai papasakojo, kaip ir kodėl negalima plikyti arbatos

Įdomus faktas apie medų

Tas pats pasakytina ir apie medų, kurį mėgstate dėti į arbatą. Jei jį įmaišysite į gėrimą, karštesnį nei 40–50 laipsnių, jame esantys vertingi fermentai ir vitaminai sunaikinami.

Vietoj naudos gausite tik saldžią arbatą – lygiai tokią pačią, lyg būtumėte įdėję įprasto cukraus. Jei norite gerti arbatą su medumi, palaukite kelias minutes, kol gėrimas atvės, o tada įdėkite medaus.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.