Žmonės paprastai užpila arbatą verdančiu vandeniu, tačiau tai yra klaida, ypač su žaliąja arbata. Ekspertai paaiškino, kodėl taip daryti negalima ir kaip užplikyti arbatą teisingai.
Kodėl žalioji arbata naudinga, bet ją lengva sugadinti
2025 metais jau gerai žinoma, kokia naudinga yra žalioji arbata. Ji pasižymi antioksidaciniu poveikiu, gaivina dėl kofeino, gerina virškinimą ir ramina nervų sistemą.
Tačiau ne visi žino, kad norint tinkamai užplikyti žaliąją arbatą, reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Pasirodo, negalima jos užpilti verdančiu vandeniu, kaip paprastai daro 99 % žmonių. Vanduo užverda 100 laipsnių temperatūroje, o tokia aukšta temperatūra tiesiog apdegina arbatžoles.
Dėl to arbata, pirma, tampa karti ir sutraukianti, antra, sunaikinamos naudingos medžiagos ir eteriniai aliejai, atsakingi už aromatą. Rezultatas – tik „spalvotas vanduo” su nemaloniu skoniu, o ne sveikas gėrimas.
Kaip teisingai užplikyti arbatą?
Niekas nesako, kad arbatą reikia užpilti vos šiltu vandeniu. Žinoma, vanduo turėtų užvirti. Kaip tai padaryti teisingai? Užvirus vandeniui, leiskite jam atvėsti 3–5 minutes, kad temperatūra nukristų iki 70–80 laipsnių. Ši temperatūra laikoma idealia žaliosios arbatos skoniui atskleisti ir jos savybėms išsaugoti.
Jei užpylus arbatą temperatūra jums atrodo per žema, galite nukošti arbatą ir atskiesti nedideliu kiekiu karštesnio vandens. Tuomet pagrindinis arbatos skonis nepasikeis, ji nebus karti, bus tinkamos temperatūros ir turės malonų skonį.
Įdomus faktas apie medų
Tas pats pasakytina ir apie medų, kurį mėgstate dėti į arbatą. Jei jį įmaišysite į gėrimą, karštesnį nei 40–50 laipsnių, jame esantys vertingi fermentai ir vitaminai sunaikinami.
Vietoj naudos gausite tik saldžią arbatą – lygiai tokią pačią, lyg būtumėte įdėję įprasto cukraus. Jei norite gerti arbatą su medumi, palaukite kelias minutes, kol gėrimas atvės, o tada įdėkite medaus.