Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Apsinuodijimas už savo pinigus: šių lašinių jokiu būdu negalima valgyti

5 min. skaitymo

Lašiniai – tradicinis lietuviškas delikatesas, dažnai perkamas turguose ar parduotuvėse, tačiau ne visi žino, kad kai kurie iš jų gali tapti tikru sveikatos priešu. Netinkamai paruošti ar užkrėsti lašiniai gali sukelti rimtas ligas, tokias kaip botulizmas ar trichineliozė, kurios baigiasi apsinuodijimu, hospitalizacija ar net mirtimi. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime pagrindinius pavojus, susijusius su lašinių vartojimu, priežastis, simptomus ir prevencijos būdus, remdamiesi sveikatos specialistų rekomendacijomis ir realiais atvejais Lietuvoje, kad padėtume jums saugiai rinktis maistą ir išvengti brangiai kainuojančių klaidų.

Botulizmas: nematomas pavojus netinkamai paruoštuose lašiniuose

Botulizmas – tai reta, bet gyvybei pavojinga liga, kurią sukelia Clostridium botulinum bakterijų gaminami toksinai, pažeidžiantys nervų sistemą. Šios bakterijos dauginasi aplinkoje be deguonies, pavyzdžiui, netinkamai sūdytuose, rūkytuose ar konservuotuose mėsos produktuose, įskaitant lašinius. Lietuvoje botulizmo atvejų registruojama 10–30 per metus, o vienas iš pavyzdžių – 2019 m. panevėžiečio atvejis, kai vyras susirgo po turguje pirktų sūdytų lašinių vartojimo. Jis suvalgė kelis gabaliukus, o kitą dieną prasidėjo vėmimas, burnos džiūvimas ir dvejinimasis akyse, dėl ko prireikė medikų pagalbos.

Priežastys dažniausiai slypi netinkamame maisto paruošime: bakterijų sporos iš dirvožemio ar gyvulių išmatų patenka į mėsą, jei ji blogai nuplaunama ar laikoma anaerobinėje aplinkoje. Toksinai atsparūs virimui, todėl net termiškai apdoroti produktai gali būti pavojingi, jei toksinai jau susidarę. Rizika didesnė naminiuose ar turgavietėse parduodamuose gaminiuose, kur trūksta higienos kontrolės.

Kiaulienos lašiniai su oda

Botulizmo simptomai ir gydymas: laikas – gyvybiškai svarbus

Pirmieji botulizmo simptomai atsiranda per 12–36 valandas po užteršto maisto vartojimo: nuovargis, silpnumas, galvos svaigimas, vėliau – regėjimo sutrikimai (dvejinimasis, „rūkas” akyse), burnos džiūvimas, rijimo sutrikimai ir raumenų paralyžius. Be gydymo liga gali baigtis kvėpavimo sustojimu ir mirtimi. Diagnozuojama remiantis klinikiniais požymiais ir laboratoriniais tyrimais, o gydymas apima antitoksino injekciją, skrandžio plovimą ir simptominę pagalbą ligoninėje. Svarbu kreiptis į gydytojus nedelsiant, nes ankstyva intervencija gelbsti gyvybes.

Trichineliozė: parazitinė grėsmė žalioje ar pusžalėje mėsoje

Kitas rimtas pavojus – trichineliozė, parazitinė liga, kurią sukelia trichinos – apvaliosios kirmėlės, parazituojančios mėsoje. Lietuvoje pagrindiniai infekcijos šaltiniai – šernai ir kiaulės, o liga plinta valgant nepakankamai termiškai apdorotą mėsą, įskaitant lašinius iš užkrėstų gyvulių. Per pirmąjį 2017 m. pusmetį registruoti 9 atvejai, o trichineliozė labiau paplitusi šernų mėsoje, bet pasitaiko ir kiaulienoje Rytų Lietuvoje.

Priežastys: trichinų lervos patenka į organizmą su žalia ar pusžale mėsa, kur jos migruoja į raumenis ir sukelia uždegimą. Rizika didesnė medžiojantiems ar perkantiems nepatikrintą mėsą turguose.

Trichineliozės simptomai ir gydymas: nuo viduriavimo iki raumenų skausmo

Simptomai prasideda per 1–2 savaites: viduriavimas, pykinimas, karščiavimas, vėliau – raumenų skausmai, veido patinimas, širdies sutrikimai. Sunkiose formose gali kilti komplikacijų, kaip miokarditas ar encefalitas. Diagnozuojama kraujo tyrimais ir biopsija, gydoma antiparazitiniais vaistais, tokiais kaip albendazolas, ir simptominiu palaikymu. Prevencija – privaloma mėsos patikra laboratorijose.

Lašinių laikymas

Kiti pavojai: nitritai ir perteklinis vartojimas

Be infekcinių ligų, lašiniai gali kelti grėsmę dėl priedų: rūkytuose gaminiuose naudojami nitritai (E250) gali sukelti methemoglobinemiją ar didinti vėžio riziką ilgalaikėje perspektyvoje. Taip pat per didelis riebalų kiekis prisideda prie nutukimo, aterosklerozės ir tulžies akmenligės.

Kaip išvengti apsinuodijimo: praktiniai patarimai

Kad išvengtumėte rizikos:

  • Pirkite lašinius tik iš patikimų pardavėjų, su kokybės ženklais ir galiojimo datomis.
  • Venkite naminių ar turgaviečių produktų be veterinarinės kontrolės.
  • Termiškai apdorokite mėsą: virkite ar kepkite bent 71°C temperatūroje, kad sunaikintumėte parazitus ir bakterijas.
  • Laikykitės higienos: plaukite rankas, įrankius ir paviršius.
  • Jei įtariate apsinuodijimą, nedelsdami kreipkitės į gydytojus.

Suprasdami šiuos pavojus, galite mėgautis lašiniais saugiai, neaukodami sveikatos už savo pinigus. Jei abejojate produkto kokybe, geriau nerizikuokite – sveikata brangesnė už bet kokį delikatesą.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.