Žiemą mano sandėliuke šaltalankių sirupas – būtinas. Šios oranžinės uogos – tikra vitaminų bomba: daugiau vitamino C nei citrinose, gausu B, E, K, D vitaminų ir beta karoteno. Naminis sirupas – lengvai pagaminamas, skanus, universalus ir visos šeimos imuniteto stiprintuvas. Sužinokite, kodėl verta turėti šaltalankių atsargų, kaip paruošti sirupą ir kaip jį naudoti visus šaltus mėnesius!
Šaltalankių uogos – tikras vitaminų lobynas
Šaltalankis – nepretenzingas krūmas, bet jo mažytės oranžinės uogos slepia rekordinę naudą:
- Vitamino C iki 10 kartų daugiau nei citrinose – stiprina imunitetą, kovoja su peršalimais.
- B grupės vitaminai – energijai, nervų sistemai.
- Vitaminai E, K, D – odai, kaulams, kraujotakai.
- Beta karotenas – regėjimui, odos sveikatai.
- Priešuždegiminės savybės – mažina uždegimus, gerina plaukų ir nagų būklę.
Naminis šaltalankių sirupas išlaiko visas šias savybes – skirtingai nei pirktinis, jis natūralus, intensyviai oranžinis, šiek tiek rūgštokas ir be dirbtinių priedų. Geriausia uogas skinti po pirmųjų šalnų – tada jos praranda kartumą ir įgauna pilną skonį. Neįmanoma? Padėkite į šaldiklį per naktį prieš apdorojimą.
Šaltalankių sirupo receptas: paprasta, greita, sveika
Šį sirupą gaminu metų metus – jis dingsta akimirksniu! Dedame į arbatą, desertus, kokteilius, vasarą – į limonadą. Paruošite per valandą, o naudos – visai žiemai.
Sudedamosios dalys (apie 1 litras sirupo – 5 x 200 ml):
- 1 kg šaltalankių uogų
- 500 g cukraus (galima sumažinti iki 400 g)
- 700 ml vandens (350 ml šalto + 350 ml karšto)
Paruošimas žingsnis po žingsnio:
- Paruoškite uogas: atskirkite nuo kotelių. Jei nebuvo šalnų – per naktį šaldykite. Nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu (sausos uogos = skaidresnis sirupas).
- Troškinkite: sudėkite į storadugnį puodą, pabarstykite cukrumi, supilkite 350 ml šalto vandens. Kaitinkite ant silpnos ugnies, retkarčiais sutrinkite piestele, kad išsiskirtų sultys.
- Pridėkite karštą vandenį: kai uogos suminkštėja, supilkite 350 ml karšto vandens. Troškinkite dar 10 min., kol sirupas įgaus sodrią spalvą ir aromatą.
- Nukoškite: per sietelį su marle kruopščiai išspauskite sultis.
- Supilstykite: į sterilizuotus sausus butelius/stiklainius. Pasterizuokite 10 min. karštame vandenyje.
- Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Patarimas: dalį uogų galite palikti sveikas – žiemą dėkite į arbatą ar desertus.

Kaip naudoti šaltalankių sirupą žiemą?
- Į arbatą – 1–2 šaukšteliai vietoj medaus.
- Į vandenį/limonadą – gaivus vitaminingas gėrimas.
- Į jogurtą, košę, blynus – sveikas saldiklis.
- Į kokteilius/desertus – natūrali spalva ir skonis.
1 šaukštas sirupo = dienos vitamino C norma. Idealus vaikams ir suaugusiems peršalimo sezono metu.
Kodėl šaltalankių sirupas – žiemos must-have?
- Stiprina imunitetą prieš virusus.
- Universalus virtuvėje – nuo arbatos iki desertų.
- Ekonomiškas – 1 kg uogų = visas žiemos atsargas.
- Natūralus – be konservantų, dažiklių.
Šaltalankis – ne tik uoga, bet ir šeimos sveikatos ritualas. Vienas buteliukas sandėliuke – ramybė visai žiemai.
Išvada: paruoškite šaltalankių sirupą dabar – žiema bus sveikesnė!
Šaltalankių sirupas – paprastas būdas išsaugoti rudens vitaminus žiemai. Paruoškite pagal šį receptą – ir turėsite natūralų imuniteto stiprintuvą po ranka.
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.
