Statistika rodo, kad 80% virtuvės kriauklių užsikimšimų būtų galima išvengti, jei žinotume, ko negalima pilti į nuotekų sistemą. Santechnikai atskleidžia tris pagrindinius virtuvės „priešus”, kurie paverčia įprastą valymą brangia problema. Įdomiausia, kad beveik kiekvienas iš mūsų daro bent vieną iš šių klaidų kasdien.
Kavos tirščiai – mažos dalelės, didžiulės problemos
Atrodo nekaltas įprotis – išplauti puodelį su kavos likučiais po kriaukle. Juk maltos kavos dalelės tokios smulkios, kad turėtų lengvai nutekėti vamzdžiais. Realybė visiškai kitokia.
Kavos tirščiai vamzdžiuose elgiasi kaip cementas – sulimpa tarpusavyje, prilimpa prie vamzdžių sienelių ir sukuria idealią „klijų” bazę kitiems nešvarumams. Kai prie kavos tirščių prisijungia riebalai ir plaukai, per mėnesį susiformuoja betoninis kamštis, kurio neįmanoma pramušti nei verdančiu vandeniu, nei įprastu stūmokliu.
Santechnikai patvirtina, kad būtent kavos tirščių ir riebalų kombinacija sukuria patį atspariausią užsikimšimą, kurį pašalinti gali tik profesionalus vamzdžių valymas cheminėmis priemonėmis arba specialia įranga.
Sprendimas paprastas: kavos tirščius šaukštu surinkite į maišelį arba seną stiklainį ir išmeskite į šiukšliadėžę. Alternatyva – panaudokite juos kaip natūralią trąšą kambariniams augalams. Kavos tirščiai puikiai tinka rododendrams, azalijoms ir kitiems rūgštinę dirvą mėgstantiems augalams.

Aliejus po kepimo – iš pradžių didelis karštis, o po to neįveikiamas gumulas
Po kotletų ar keptų bulvyčių kepimo keptuvėje lieka aliejaus. Natūralus refleksas – išpilti jį į kriauklę ir nuplauti karštu vandeniu. Santechnikai perspėja – tai viena blogiausių klaidų, kurią galite padaryti.
Karštas aliejus kriauklėje atrodo skystas ir nepavojingas, bet vamzdžiuose jis greitai atvėsta ir tampa panašus į vašką. Aliejus prilimpa prie vamzdžių sienelių ir kiekvienu kartu sudaro vis storesnį sluoksnį. Laikui bėgant šis „riebalų akmuo” siaurina vamzdžio skersmenį, vanduo pradeda tekėti lėčiau, o galiausiai vamzdis visiškai užsikemša.
Ypač pavojinga, kai aliejus susijungia su kitomis medžiagomis – muilu, plaukais, maisto likučiais. Susidaro kieta masė, kurią pašalinti gali tik mechaninis valymas arba agresyvios cheminės priemonės, galinčios pažeisti vamzdynus.
Ką daryti su aliejumi: palaukite, kol atvės, tada popierine servetėle nusausinkite ir išmeskite į šiukšliadėžę. Didesnius kiekius supilkite į seną stiklainį ar plastikinį butelį ir išmeskite su buitinėmis atliekomis. Keptuvę prieš plaudami nušluostykite popieriniu rankšluosčiu.
Miltai ir krakmolas – nematomi spąstai vamzdžiams
Gaminant koldūnus, pyragėlius ar kitus miltinių patiekalus, ant stalo visada lieka miltų ar krakmolo. Instinktyvus veiksmas – sušluoti į delną ir nuplauti po tekančiu vandeniu. Santechnikai įspėja – tai trečioji kritinė klaida.
Miltai ir krakmolas, susimaišę su vandeniu, virsta lipnia, beveik klijų konsistencijos mase. Ši masė prilimpa prie vamzdžių sienelių ir sukuria idealią bazę kitiems nešvarumams kauptis. Krakmolo ir vandens mišinys vamzdžiuose sukietėja ir sudaro sunkiai pašalinamus kamščius.
Problema dar labiau paaštrėja, kai miltų masė susijungia su riebalais – susidaro beveik nepralaužiamas barjeras, kurį pašalinti gali tik profesionalus vamzdžių valymas. Vienas ar du tokie „nuplaukimai” ir vamzdis garantuotai užsikimš.
Teisingas sprendimas: miltų likučius sušluokite į šiukšliadėžę sausu būdu. Jei ant rankų liko miltų, pirmiausia jas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir tik tada plaukite vandeniu.

Santechnikų patarimai kasdienei priežiūrai
Vamzdžių priežiūra nereikalauja daug pastangų, jei laikysitės kelių paprastų taisyklių. Kartą per savaitę užpilkite kriauklę verdančiu vandeniu – tai padės ištirpinti pradėjusius kauptis riebalus. Kartą per mėnesį galite naudoti sodą su actu – supilkite pusę stiklinės sodos, užpilkite stikline acto, palaukite 30 minučių ir praskalaukite dideliu kiekiu karšto vandens.
Investuokite į kriauklės tinklelį – jis sulaikys stambesnius maisto likučius. Po kiekvieno maisto gaminimo nuvalykite riebalus nuo indų prieš plaudami. Niekada nepilkite į kriauklę statybinių mišinių likučių, dažų, klijų ar kitų chemikalų.
Kada būtina kviesti specialistą
Jei vanduo pradėjo tekėti lėčiau, iš kriauklės sklinda nemalonus kvapas arba girdisi gurguliavimas – tai pirmieji užsikimšimo požymiai. Nedelskite – ankstyvoje stadijoje problemą išspręsti paprasčiau ir pigiau.
Profesionalus vamzdžių valymas kartą per metus – geriausia prevencija. Santechnikas specialia įranga pašalins susikaupusius nešvarumus ir patars, kaip prižiūrėti konkrečiai jūsų vamzdynų sistemą.
Keisti įpročius trunka vos kelias sekundes, bet rezultatas džiugins ilgus metus. Šiukšliadėžė skirta būtent tam, kad visi virtuvės likučiai būtų utilizuoti saugiai. Santechniko iškvietimas kainuoja nuo 30 iki 100 eurų, o rimtesnis vamzdžių remontas – kelis šimtus. Ar verta rizikuoti dėl kelių sekundžių patogumo?

