Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Indiškos prieskoninės arbatos receptas: tobula šiluma žiemos vakarams

Masala Chai arbata
2 min. skaitymo

Kai už lango šalčiau ir dienos trumpėja, niekas taip neatgaivina kaip puodelis kvapnios, šildančios arbatos. Indijoje šis gėrimas vadinamas Masala Chai – tai aromatingas juodosios arbatos, pieno ir prieskonių mišinys, turintis tiek skonio, tiek naudos sveikatai.

Kas yra Masala Chai

„Masala“ reiškia „prieskonių mišinį“, o „Chai“ – „arbata“. Ši arbata Indijoje geriama kasdien, dažnai gatvėse verdama dideliuose puoduose.
Ji ne tik sušildo, bet ir:

  • gerina virškinimą,
  • stiprina imunitetą,
  • mažina uždegimus,
  • ir veikia kaip švelnus natūralus stimuliatorius dėl juodosios arbatos kofeino.

Tačiau, kaip pabrėžia mitybos specialistai, verta vengti perteklinio cukraus – jo perteklius sumažina prieskonių naudą ir apkrauna organizmą.

Receptas dviem porcijoms

Jums reikės:

  • 1 valg. šaukšto cukraus
  • 1 valg. šaukšto juodosios arbatos (geriausia – stambialapės)
  • 300 ml vandens
  • 300 ml pieno (galite naudoti augalinį)
  • 2 cinamono lazdelių
  • 4–5 kardamono ankščių
  • 4–5 gvazdikėlių
  • 2 žvaigždinio anyžiaus žvaigždučių
  • ¼ šaukštelio malto imbiero
  • ¼ šaukštelio malto cinamono
  • 4 kvapiųjų pipirų žirnelių

Paruošimas

  1. Nedideliame puode sumaišykite cukrų, arbatą ir visus prieskonius.
    Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus lengvai karamelizuosis – tai suteiks gėrimui sodrų, karamelinį atspalvį.
  2. Supilkite vandenį ir pieną, užvirkite, tuomet sumažinkite ugnį.
    Virkite dar 5–7 minutes, kol prieskoniai išleis aromatus.
  3. Nukoškite arbatą per smulkų sietelį, supilkite į puodelius ir patiekite karštą.

Naudingi patarimai

  • Norite intensyvesnio skonio? Prieskonius šiek tiek sutrinkite grūstuvėje prieš dedant į puodą.
  • Jei netoleruojate pieno, vietoje jo naudokite avižų ar migdolų gėrimą – gėrimas bus švelnesnis, bet ne mažiau aromatingas.
  • Masala Chai puikiai dera su sausainiais ar imbieriniais kepiniais, o žiemos vakarą – su minkštu pledu ir gera knyga.

Indiška prieskonių arbata – tai ne tik gėrimas, o mažas ritualas, kuris sujungia skonį, šilumą ir ramybę.
Vienas puodelis Masala Chai gali akimirksniu perkelti jus į spalvingas Delio gatves – net jei lauke spaudžia lietuviška žiema.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.