Dauguma žmonių net nepastebi, kad kasdien praranda dalį būtinų vitaminų vien dėl smulkių mitybos klaidų. Norint, kad organizmas gautų visus reikalingus mikroelementus, nebūtina iškart griebtis papildų – pakanka kasdien taikyti kelis paprastus metodus.
Pasak sveikatos ekspertų iš „Verywell Health“, subalansuota mityba, praturtinta įvairiais maisto produktais, yra natūralus būdas užtikrinti, kad jūsų organizmas gautų visus reikalingus vitaminus.
Valgykite kuo įvairesnį maistą
Pagrindinė taisyklė – kuo daugiau spalvų lėkštėje, tuo daugiau skirtingų maistinių medžiagų gaunate.
Subalansuota dieta turėtų būti sudaryta taip, kad 85 % dienos kalorijų būtų gaunamos iš maistinių, neperdirbtų produktų.
Į kasdienį racioną verta įtraukti šias maisto grupes:
- Daržovės – tamsiai žalios (špinatai, brokoliai), raudonos (paprikos, burokėliai), oranžinės (morkos, moliūgai), taip pat pupelės, žirniai, lęšiai ir krakmolingos daržovės.
- Vaisiai – švieži vaisiai arba 100 % natūralios sultys be pridėtinio cukraus.
- Grūdai – pageidautina pilno grūdo produktai; rafinuotus naudokite rečiau.
- Baltymai – liesa mėsa, paukštiena, kiaušiniai, žuvis, jūros gėrybės, riešutai, sėklos, ankštiniai augalai ir sojos produktai.
Mitybos žurnalas „Molecules“ pažymi, kad vienas iš efektyviausių būdų užtikrinti pakankamą vitaminų kiekį – planuoti patiekalus pagal spalvas ir tekstūras: žalios, oranžinės, raudonos ir violetinės daržovės bei vaisiai užtikrina plačią vitaminų įvairovę.
Produktai, kuriuose gausu vitaminų
Kai kurie maisto produktai išsiskiria ypač dideliu maistinių medžiagų kiekiu:
- Brokoliai – vitaminai C, K, A, taip pat kalcis, geležis, kalis.
- Šparagai – vitaminai A, C, E ir dauguma B grupės vitaminų, taip pat kalis, selenas, varis.
- Kiaušiniai – vitaminai A, D, E, K ir beveik visi B grupės vitaminai (B1–B12) bei cholinas, būtinas smegenų veiklai.
- Uogos – vitaminai C, K, E ir B grupės (ypač B9), priklausomai nuo rūšies.
- Pienas ir pieno produktai – kalcio, jodo, fosforo, kalio, cinko ir seleno šaltinis.
Maisto papildai – tik jei reikia
Net ir sveikai maitinantis, ne visada pavyksta gauti visų reikalingų vitaminų iš maisto.
Pasak JAV Nacionalinių sveikatos institutų, tokiais atvejais gali padėti maisto papildai, tačiau svarbu vengti pertekliaus.
Prieš pradėdami vartoti papildus, pasitarkite su gydytoju ar dietologu, kad išsiaiškintumėte, kokių medžiagų trūksta būtent jums. Nors papildai gali padėti, jie neturėtų tapti pakaitalu sveikai mitybai.
Tinkamai planuojant mitybą, įvairinant produktus ir sąmoningai renkantis natūralius šaltinius, organizmas gali gauti viską, ko jam reikia – be sintetinių vitaminų. Kiekvienas kąsnis tampa investicija į energiją, stipresnį imunitetą ir ilgalaikę sveikatą.
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

