O jei vienas paprastas ingredientas galėtų pakeisti senėjimo procesą jūsų naudai? Kanapių sėklos – augalinis produktas, kuris savo baltymų kiekiu lenkia net mėsą. Jose slypi visa gamtos jėga: tvirtina raumenis, stiprina kaulus ir maitina kūną švariai, be perteklinių riebalų ar toksinų.
Amžius keičia kūną – baltymai padeda išlaikyti jėgą
Nuo trisdešimties raumenų masė ima mažėti, o kaulai praranda mineralus. Tai natūralu, bet ne neišvengiama. Baltymai – tarsi statybinė medžiaga, kuri palaiko kūno struktūrą, raumenis, hormonus ir imuninę sistemą.
Pakankamas jų kiekis padeda greičiau atsigauti po fizinio krūvio, gerina miegą, palaiko svorį ir saugo nuo uždegimų. Ir visai nebūtina valgyti mėsos – augaliniai baltymai ne tik aprūpina organizmą reikalingomis aminorūgštimis, bet ir suteikia papildomų skaidulų bei antioksidantų.
Kanapių sėklos – gamtos baltymų čempionės
Šimtas gramų kanapių sėklų turi net 33 gramus visaverčių baltymų, tai yra daugiau nei daugumoje mėsos rūšių. Be to, jose yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys – tai reiškia, kad baltymai iš kanapių yra pilnaverčiai.
Palyginimui: 150 g jautienos turi panašų baltymų kiekį, bet kanapių sėklos virškinamos lengviau, o jų maistinės medžiagos įsisavinamos greičiau. Be to, jose nėra sočiųjų riebalų ir cholesterolio.
Kanapių sėklos taip pat aprūpina organizmą:
- Omega-3 riebalų rūgštimis, kurios palaiko širdį ir smegenis;
- Magnio – padedančio raumenims atsipalaiduoti;
- Cinko – stiprinančio imunitetą;
- Geležies – reikalingos deguonies pernašai.
Skonis – švelnus ir neutralus, todėl jos tinka tiek košėms, tiek salotoms ar kepiniams. Vienas šaukštas suteikia apie 5 gramus baltymų, du – jau dešimt.

Trys dar stiprūs augaliniai baltymų šaltiniai
Avinžirnių miltai – 100 g suteikia apie 20 g baltymų. Jie tirština sriubas, pagerina kepinių struktūrą ir prideda švelnaus riešutinio skonio. Tinka pakeisti dalį kvietinių miltų, kad patiekalai būtų sotesni.
Moringos milteliai – 25 g baltymų 100 g. Tai džiovinti lapai, kupini vitaminų ir mineralų. Tinka kokteiliams, desertams ar padažams. Jie suteikia energijos ir palaiko medžiagų apykaitą.
Kietas tofu – 15–20 g baltymų 100 g. Lengvai sugeria prieskonius, todėl tinka tiek kepti, tiek dėti į troškinius. Tai universalus produktas, suteikiantis sotumo ir struktūros be gyvūninės kilmės ingredientų.
Kaip įtraukti šiuos šaltinius į kasdienį meniu
- Rytą įmaišykite šaukštą kanapių sėklų į jogurtą ar košę.
- Į blynų ar duonos tešlą įberkite avinžirnių miltų – kepiniai taps baltymingesni.
- Į sriubas ar kokteilius įmaišykite moringos miltelių – gausite papildomą energijos dozę.
- Vakare pakepinkite tofu su česnaku ir žalumynais – tai puikus mėsos pakaitalas.
Tvirtas kūnas – kasdienio pasirinkimo rezultatas
Senėjimas neišvengiamas, bet jo tempą galima sulėtinti. Vienas šaukštas kanapių sėklų per dieną gali būti pirmas žingsnis link stipresnio, atsparesnio kūno.
Joks kepsnys neturi tiek naudos viename kąsnyje – tik švarus, augalinis baltymas, kuris maitina, o ne apkrauna.
Pradėkite rytą nuo mažo žingsnio – o rezultatai pasimatys metų eigoje.
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.


