Kiekvieną rytą milijonai žmonių atmerkia akis tik po pirmo kavos gurkšnio. Kava tapo įpročiu, ritualu, net tapatybės dalimi. Tačiau lentynose jau seniai stovi gėrimas, galintis pakeisti rytinį espresso – jis švelnesnis skoniu, ilgesnis poveikiu ir, svarbiausia, sveikesnis. Tai matcha – japoniška žalioji arbata miltelių pavidalu, kuri iš lėto, bet užtikrintai užkariauja pasaulį.
Energijos šaltinis be staigių šuolių
Matcha išsiskiria ne tiek kofeino kiekiu, kiek tuo, kaip šis kofeinas veikia organizmą. Kavoje energijos pliūpsnis ateina greitai – ir taip pat greitai dingsta. Tuo metu „matcha“ kofeinas jungiasi su L-teaninu – aminorūgštimi, kuri lėtina kofeino pasisavinimą ir palaiko ilgiau trunkantį, tolygesnį budrumą.
Rezultatas: jokių „energetinių kalnelių“, kai po ryto puodelio seka popietinis nuovargis. „Matcha“ stimuliuoja švelniai – energija išlieka 4–6 valandas, be dirglumo ar širdies plakimo.
Vienas puodelis – antioksidantų bomba
Moksliniai tyrimai rodo, kad „matcha“ turi iki 137 kartų daugiau antioksidantų nei įprasta žalioji arbata. Šie junginiai neutralizuoja laisvuosius radikalus, lėtina senėjimą ir mažina vėžio, širdies bei uždegiminių ligų riziką.
Ypač svarbūs čia katechinai, ypač EGCG (epigalokatechino galatas) – medžiaga, siejama su geresne kraujagyslių veikla ir cholesterolio mažinimu. Tad vietoj greito „kofeino šūvio“ iš kavos, „matcha“ pasiūlo ilgalaikę organizmo apsaugą.
Koncentracija be įtampos
L-teaninas, esantis tik arbatmedžiuose, veikia priešingai nei stimuliantai – jis ramina, bet neslopina. Būtent todėl „matcha“ vienu metu suteikia ir energijos, ir aiškumo. Dėl šios savybės ją mėgsta studentai, programuotojai bei meditacijos praktikuotojai.
Kombinacija su kofeinu sukuria ypatingą efektą: susikaupimas be nervingumo. Tai viena priežasčių, kodėl matcha tradiciškai geriama Zen vienuolynuose prieš meditaciją – padeda pasiekti ramų budrumą.

Palaiko širdį ir medžiagų apykaitą
Matcha taip pat prisideda prie greitesnės medžiagų apykaitos ir riebalų deginimo. Žaliosios arbatos ekstraktas dažnai naudojamas svorio mažinimo papilduose, tačiau būtent matcha – koncentruočiausia jo forma.
Be to, reguliariai geriant šį gėrimą, mažėja blogojo cholesterolio kiekis ir gerėja kraujo spaudimas. Kitaip tariant, ji maitina ne tik protą, bet ir širdį.
Kodėl vis dar renkasi kavą?
Įprotis. Aromatas. Ritualas. Kava tapo socialiniu reiškiniu – „einu į kavą“ dažnai reiškia susitikimą, o ne gėrimą.
Be to, daugelį atbaido „matcha“ kaina: 30 g kokybiškų miltelių kainuoja kelis kartus daugiau nei pakelis kavos. Tačiau verta atsižvelgti į tai, kad vienam puodeliui reikia vos 1 gramo, tad realiai porcijos kaina – apie keliasdešimt centų.
Kaip pasigaminti tobulą matchą namuose
Paruošimas nėra sudėtingas, bet turi savo subtilybių.
- Pašildykite puodelį – tai padės išlaikyti gėrimo temperatūrą.
- Įberkite 1–2 arbatinius šaukštelius matcha miltelių.
- Užpilkite 60–70 ml vandens (ne karštesnio nei 80 °C).
- Plakite šluotele arba elektriniu plaktuvu iki susidarys švelnios putos.
- Įpilkite dar 100–150 ml vandens arba augalinio pieno – gausite „matcha latte“.
Norint įvairovės, šiuos miltelius galima berti į kokteilius, jogurtą, kepinius ar net ledus – maistinė vertė išlieka, o spalva suteikia patiekalams ryškumo.
Mažas pokytis, didelis efektas
Pasaulyje, kur nuovargis tapo norma, „matcha“ siūlo kitą kelią – tvarų energijos šaltinį. Tai ne stebuklas, o natūralus būdas palaikyti budrumą be širdies virpesių ir priklausomybės nuo kavos.
Šis ryškiai žalias miltelis, tyliai laukiantis ant parduotuvių lentynų, gali tapti nauju jūsų rytiniu ritualu – skoniu, kuris žadina, bet ne vargina.
Galbūt laikas kavos puodelį kartais iškeisti į šiek tiek Zen žalumo?
