Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalamansi – citrusinis vaisius, veikiantis kaip citrinos ir laimo derinys

Calamansi
6 min. skaitymo

Calamansi, taip pat žinomas kaip kalamondinas, Filipinų laimas arba Filipinų citrina, yra citrusinių vaisių hibridas, daugiausia auginamas Filipinuose. Mažas citrusinis vaisius, pasižymintis intensyviu aromatu ir rūgštoku skoniu, nustebina iš pirmo žvilgsnio. Pietryčių Azijos šalyse jis dedamas į gėrimus, marinatus ir padažus. Kalamansi derina citrinos, laimo ir mandarino savybes, sukurdamas vieną išskirtiniausių ir universaliausių citrusinių vaisių veislių. Iš kur jis kilęs, koks jo skonis ir kodėl jis vis dažniau aptinkamas už tropikų ribų?

Iš kur kilęs kalamansis ir kaip jis atrodo?

Kalamansi yra Pietryčių Azijoje kilęs vaisius, daugiausia auginamas Filipinuose, Malaizijoje, Indonezijoje ir pietų Kinijoje. Jis priklauso citrusinių vaisių grupei ir yra natūralus mandarinų ir kumkvato hibridas. Jis auga ant žemų medžių, pasižyminčių tankia lapija ir kvapniais baltais žiedais.

Vaisius yra rutulio formos ir panašaus dydžio kaip laimas, su plona žalia odele, kuri nokdama tampa oranžine. Viduje yra sultingas, gelsvai oranžinis minkštimas, pasižymintis savitu, rūgščiu skoniu. Taip pat būdingas gausus sėklų kiekis, skiriantis kalamansį nuo įprastų laimų.

Skonis tarp citrinos ir laimo, bet su netikėtumo užuomina

Kalamansio skonis dažniausiai lyginamas su citrinos ir laimo deriniu, nors jame taip pat yra subtilus mandarinų aromatas, suteikiantis unikalų akcentą. Rūgštus ir intensyvus, tačiau gaivinantis, jis puikiai tinka kaip natūralus rūgštiklis patiekalams, gėrimams ir padažams. Vos šiek tiek sulčių pakanka, kad būtų sustiprintas žuvies, jūros gėrybių ar keptuvėje virtų daržovių skonis.

Palyginti su citrina, kalamansi turi ryškesnį skonį ir sudėtingesnį aromatą. Azijos virtuvėje jis dažnai naudojamas vietoj acto ar laimo sulčių, nes suteikia ir šiek tiek kartų skonį, kuris patiekalams suteikia įdomesnį aspektą.

Maistinės savybės – maži vaisiai, didelis vitamino C kiekis

Nepaisant mažo dydžio, kalamansiuose yra daug vitamino C, kuris stiprina natūralų imunitetą ir padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso. Vos keli vaisiai gali patenkinti didelę dienos šios maistinės medžiagos normą. Be to, kalamansiuose yra nedidelis kiekis kalcio, kalio ir folio rūgšties.

Antioksidantai, tokie kaip flavonoidai, randami minkštime ir odoje, dalyvauja regeneracijos procesuose ir gali sumažinti uždegimą. Tradicinėje Azijos fitoterapijoje kalamansi naudojamas kaip imunitetą stiprinanti priemonė, taip pat gydant virškinimo sutrikimus, peršalimą ir net užkimimą.

Dėl rūgštinės prigimties sultys dažnai skiedžiamos vandeniu. Tokia forma jos veikia kaip natūralus vitaminų gėrimas.

Filipinų laimas arba Filipinų citrina, yra citrusinių vaisių hibridas, daugiausia auginamas Filipinuose
Filipinų laimas arba Filipinų citrina, yra citrusinių vaisių hibridas, daugiausia auginamas Filipinuose

Kulinarinis panaudojimas Pietryčių Azijos šalyse

Pietryčių Azijos šalyse kalamansi yra pagrindinis ingredientas daugelyje vietinių receptų. Filipinuose jis dedamas į padažus ir marinatus, dažniausiai kartu su sojų arba žuvies padažu. Populiarusis „toyomansi“ – sojų padažo ir kalamansi sulčių mišinys – yra pagrindinis mėsos, žuvies ir koldūnų patiekalų ingredientas.

Malaizijoje ir Indonezijoje kalamansi sultys naudojamos sriuboms ir jūros gėrybių patiekalams pagardinti. Tailande kalamansi kartais dedamas į greitai paruošiamus marinatus su čili, česnaku ir palmių cukrumi.

Jis taip pat dažnai pasirodo vietiniuose desertuose ir gėrimuose, tokiuose kaip ledinė arbata ir limonadas. Dėl intensyvaus skonio ir didelio sulčių kiekio kelių lašų pakanka, kad pagerintų viso patiekalo skonį.

Galimi odos privalumai ir kosmetikos pritaikymai

Pietryčių Azijos šalyse kalamansi vertinamas ir dėl odos priežiūros savybių. Jame yra vitamino C, natūralių vaisių rūgščių ir antioksidantų, kurie tradiciškai naudojami odos tonui gerinti ir spalvos pakitimams mažinti.

Kalamansi sultys naudojamos kaip naminis tonikas riebiai arba į spuogus linkusiai odai, nes pasižymi švelniu sutraukiamuoju ir gaivinančiu poveikiu. Kaukių ar kompresų pavidalu jos gali išlyginti epidermį ir pašalinti negyvas odos ląsteles.

Šiuolaikinėje Azijos kosmetikoje kartais yra kalamansi ekstrakto, skirto odos priežiūrai palaikyti, kai pastebimi nuovargio požymiai. Tačiau sąlytis su grynomis sultimis gali sudirginti jautrią odą, todėl naudojant jas namuose rekomenduojama būti atsargiems.

Be išorinio poveikio, kalamansiuose esantis vitaminas C taip pat palaiko kolageno gamybą iš vidaus, todėl reguliariai vartojamas jis gali turėti teigiamą poveikį odos stangrumui ir elastingumui.

Ar kalamansius galima auginti už Azijos ribų?

Kalamansį galima auginti ir už Azijos ribų, daugiausia kaip vazoninį augalą. Vidutinio klimato juostose jis yra dekoratyvinis citrusinis medis, kuris klesti patalpose, terasose ar šiltnamiuose. Jam reikia daug šviesos ir stabilios temperatūros, todėl žiemą svarbu parinkti gerai apšviestą vietą, atokiau nuo skersvėjų ir sauso oro iš radiatorių.

Tinkamai prižiūrint, kalamansis gali duoti vaisių kelis kartus per metus, o prinokę vaisiai būna intensyviai oranžinės spalvos ir po kelių mėnesių gali būti skinami. Nors auginant vazone derlius nėra toks gausus kaip tropikuose, kalamansio vaisiai yra ir vizualiai patrauklūs, ir praktiškai panaudojami.

Kur Lietuvoje galima nusipirkti kalamansi?

Kalamansio sulčių, koncentrato arba miltelių pavidalu dažniausiai galima rasti Azijos maisto prekių parduotuvėse – tiek fizinėse, tiek internetu. Kartais jų taip pat būna paruoštuose produktuose, pavyzdžiui, Azijos įkvėptuose gėrimuose ar pagarduose. Švieži vaisiai reti, tačiau jų galima rasti kai kurių egzotinių vaisių importuotojų asortimente.

Kalamansi – intensyvaus skonio vaisius, kuris derina kulinarinį pritaikymą su nauda sveikatai. Verta jį įsigyti dėl jo išskirtinio skonio ir natūralios vitamino C dozės.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.