Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Tai ne tik kavoje: mažai žinoma medžiaga, kuri ramina uždegimus, lėtina senėjimą ir stiprina širdį

Kofeino rūgštis
4 min. skaitymo

Kai girdime žodį „kofeinas“, iškart pagalvojame apie kavą ir energijos pliūpsnį. Tačiau yra junginys, kuris su kava susijęs tik pavadinimu – kofeino rūgštis. Tai visai kas kita nei kofeinas, nors jų painiojimas gana dažnas. Šis natūralus junginys pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, padeda kovoti su uždegimais, saugo širdį ir net lėtina odos senėjimo procesus.

Kas yra kofeino rūgštis ir kuo ji skiriasi nuo kofeino

Kofeino rūgštis – tai natūralus fenolio junginys, aptinkamas augaluose, vaisiuose ir sėklose. Skirtingai nuo kofeino, ji neveikia nervų sistemos ir neskatina budrumo, tačiau teigiamai veikia ląstelių sveikatą. Augaluose ši rūgštis atlieka apsauginę funkciją, padėdama jiems kovoti su patogenais ir oksidaciniu stresu – panašų vaidmenį ji atlieka ir žmogaus organizme.

Kur jos rasti – ne tik kavoje

Nors pavadinimas sufleruoja kavą, šis junginys slypi ir kituose maisto produktuose. Daug kofeino rūgšties yra:

  • kavoje – ypač arabikos pupelėse;
  • alyvuogių aliejuje – ypač tyro spaudimo, kuriame gausu polifenolių;
  • uogose – mėlynėse, avietėse, spanguolėse;
  • juodajame šokolade – ypač turinčiame daugiau kaip 70 % kakavos;
  • saulėgrąžų sėklose;
  • raudonosiose vynuogėse ir vyne – ypač vynuogių odelėse;
  • arbatoje – tiek žaliojoje, tiek juodojoje, nors mažesniais kiekiais nei kavoje.

Tokiu būdu, net jei kavos negeriate, jūsų organizmas vis tiek gali gauti šios medžiagos – pakanka įvairios, augalais praturtintos mitybos.

Kavoje esanti rūgštis
Kavoje esanti rūgštis

Kofeino rūgšties poveikis organizmui

Tyrimai rodo, kad kofeino rūgštis pasižymi plačiu poveikiu:

  • Veikia kaip antioksidantas, neutralizuodama laisvuosius radikalus ir apsaugodama ląsteles nuo oksidacinės žalos. Tai svarbu ne tik bendrai sveikatai, bet ir odos būklei – rūgštis padeda išlaikyti elastingumą ir lėtina raukšlių formavimąsi.
  • Mažina uždegiminius procesus, todėl naudinga sergant artritu ar turint odos problemų.
  • Stiprina širdį ir kraujagysles, padėdama palaikyti normalų kraujospūdį ir geresnę kraujotaką.
  • Padeda kepenims – skatina jų detoksikaciją ir ląstelių atsinaujinimą.
  • Palaiko virškinimo sistemą – ypač gali padėti nuo pilvo pūtimo ar rėmens.
  • Kai kuriuose moksliniuose darbuose minima, kad kofeino rūgštis gali slopinti kai kurių vėžio ląstelių augimą, nors šis poveikis dar nėra iki galo patvirtintas klinikiniais tyrimais.

Naudojimas maisto papilduose ir natūralioje medicinoje

Dėl savo savybių kofeino rūgštis plačiai naudojama maisto papilduose, natūralioje kosmetikoje ir vaistažolių mišiniuose. Ji padeda organizmui kovoti su uždegimais, stiprina imuninę sistemą ir palaiko kepenų funkciją. Kofeino rūgšties turintys preparatai taip pat taikomi odos priežiūroje – dėl antioksidacinio poveikio ji padeda išsaugoti sveiką odos toną ir kovoti su paraudimu.

Atsargumo priemonės

Kaip ir bet kuris aktyvus junginys, kofeino rūgštis ne visiems tinka. Sergantieji skrandžio ligomis (refliuksu, opomis) turėtų vengti didelių jos kiekių, nes ji gali dirginti gleivinę. Taip pat nerekomenduojama vartoti be gydytojo priežiūros nėštumo metu ar kartu su kraują skystinančiais vaistais.

Išvada

Kofeino rūgštis – tai mažai žinomas, bet vertingas gamtos junginys, turintis įspūdingą poveikį organizmui. Ji stiprina širdį, ramina uždegimus, padeda odai ir lėtina senėjimo procesus. Svarbiausia – jos netrūksta kasdieniuose produktuose: nuo kavos puodelio ryte iki saujelės mėlynių ar lašo alyvuogių aliejaus ant salotų.

Natūralus sveikatos eliksyras dažnai slepiasi visai šalia – tereikia jį pastebėti savo lėkštėje.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Šaltinis: https://pysznosci.pl/s/naukajedzenia-pl/jest-nie-tylko-w-kawie-malo-kto-wie-jak-dziala-na-organizm,7190553355173696a

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.