Iš pažiūros nekalti likę makaronai šaldytuve gali tapti rimta grėsme sveikatai. Net ir tinkamai laikomi, jie gali tapti pavojingi vos po kelių dienų. Kaltininkas – bakterija Bacillus cereus, galinti sukelti sunkų apsinuodijimą, o kai kuriais atvejais net mirtį.
Tragiškas apsinuodijimo maistu atvejis
Moksliniame žurnale Journal of Clinical Microbiology aprašytas šokiruojantis Belgijos atvejis: penki vaikai apsinuodijo suvalgę trijų dienų senumo makaronų salotų. Patiekalas buvo laikytas šaldytuve, tačiau temperatūra siekė net 14 °C – pakankamai, kad bakterijos galėtų aktyviai daugintis.
Po kelių valandų visi vaikai pradėjo vemti, o septynerių metų mergaitė patyrė kvėpavimo sutrikimų ir mirė vos per 13 valandų nuo simptomų pradžios. Autopsijos metu jos žarnyne aptiktas Bacillus cereus, kurio toksinai pažeidžia kepenis ir virškinamąjį traktą.
Kas yra Bacillus cereus ir kuo ji pavojinga?
Tai dirvožemyje natūraliai aptinkama bakterija, kurios sporos gali išgyventi net verdančiame vandenyje. Po to, kai maistas atvėsta ir laikomas per šiltoje vietoje, šios sporos aktyvuojasi ir pradeda gaminti nuodingus toksinus.
Apsinuodijimo simptomai priklauso nuo bakterijos tipo:
- vėmimą sukeliančios padermės veikia greitai – simptomai pasireiškia per 1–6 valandas;
- viduriavimą sukeliančios formos poveikis pasireiškia per 8–16 valandų.
Dažniausi požymiai:
- stiprus pilvo skausmas,
- vandeningas viduriavimas,
- pykinimas,
- vėmimas,
- bendras silpnumas.
Daugeliu atvejų simptomai praeina per 24 valandas, tačiau vaikams, senyviems žmonėms ir silpnesnės imuninės sistemos turintiems asmenims infekcija gali būti mirtina.

Kiek laiko galima laikyti makaronus šaldytuve?
Svarbiausia – tinkamas aušinimas ir laikymo temperatūra. Išvirtus makaronus reikia:
- Atvėsinti per 2 valandas nuo virimo,
- Sudėti į hermetišką indą,
- Laikyti žemesnėje nei 5 °C temperatūroje.
Maksimalus saugus laikymo laikas:
- Švieži naminiai makaronai: 4–5 dienos
- Pirkti švieži makaronai: 1–3 dienos
- Virti kvietiniai makaronai: 3–5 dienos
- Makaronai iš ankštinių (lęšių, pupelių, žirnių): 3–5 dienos
- Makaronai be glitimo: 3–5 dienos
- Įdaryti makaronai (tortellini, ravioliai): iki 3 dienų
- Makaronų salotos ar patiekalai su padažu: iki 5 dienų
Svarbu: šaldytuvo temperatūra neturėtų viršyti 10 °C, nes šiltesnėje aplinkoje bakterijos dauginasi ypač greitai.
Kaip atpažinti, kad makaronai nebetinkami?
Jei makaronai:
- tapo lipnūs ar gleivėti,
- turi nemalonų, rūgštoką kvapą,
- įgavo pilkšvą ar gelsvą atspalvį,
juos būtina išmesti – net jei atrodo, kad galima dar „vieną kartą“.
Taip pat nepamirškite: virti ryžiai kelia tokią pačią riziką – juos laikykite tik 1–2 dienas ir niekada nepalikite kambario temperatūroje.
Naudinga žinoti
- Jei ruošiatės laikyti makaronus ilgiau, užšaldykite juos – šaldiklyje jie išsilaiko iki 2 mėnesių.
- Prieš valgant visada gerai pašildykite maistą iki bent 70 °C, kad sunaikintumėte galimus toksinus.
- Venkite laikyti makaronų su majonezu ar grietine, nes tokie patiekalai genda greičiau.
Iš pažiūros nekaltas „vakar paliktas patiekalas“ gali tapti pavojingu eksperimentu. Kuo šiltesnė virtuvė – tuo greičiau dauginasi bakterijos. Todėl geriau virkite mažiau ir valgykite šviežiai – sveikata visada svarbesnė nei sutaupyti keli šaukštai makaronų.
Šaltiniai:
- https://journals.asm.org/doi/10.1128/jcm.43.8.4277-4279.2005?permanently=true
- https://www.healthline.com/nutrition/how-long-does-pasta-last-in-the-fridge
- http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol4712008051.pdf
