Lietuvoje vis dar sparčiai populiarėja vadinamieji „eko“ stalo įrankiai ir indai – bambuko puodeliai, bioplastiko dubenėliai, vaikiškos lėkštutės iš „natūralių“ medžiagų. Jie reklamuojami kaip tvaresnė, saugesnė ir sveikesnė alternatyva plastikui. Tačiau naujas Europos mokslininkų tyrimas rodo priešingą paveikslą: dalis šių gaminių ne tik neekologiški, bet ir pavojingi sveikatai.
Tokia išvada pateikta Prahos chemijos technologijos universiteto atliktame tyrime, publikuotame žurnale Food Control. Mokslininkai išanalizavo 33 skirtingus indų pavyzdžius, įsigytus Čekijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Kinijoje – nuo puodelių iki vaikiškų stalo rinkinių.
Rezultatai kelia rimtą nerimą.
„Natūralumo“ priedanga – klaidinanti
Daugelis tokių indų pažymėti patraukliomis frazėmis: „100 % bambukas“, „biologiškai skaidoma medžiaga“, „natūralu“. Tyrėjai įspėja – ši informacija dažnai neturi nieko bendra su realybe.
Didžioji dalis „bambuko“ indų iš tiesų pagaminti iš melamino ir formaldehido dervų, į kurias tiesiog įmaišoma bambuko miltelių. Bambukas veikia kaip užpildas – ne pagrindinė medžiaga.
Toks mišinys turi dvi dideles problemas:
• greičiau degraduoja,
• kaitinant ar liečiantis su rūgštiniais gėrimais išskiria toksines medžiagas.
Aptikti du pavojingiausi junginiai
Tyrime nustatyta, kad beveik trečdalis analizuotų indų į maistą išskyrė:
- melaminą – galimą žmogaus kancerogeną;
- formaldehidą – patvirtintą kancerogeną, dirginantį kvėpavimo takus ir virškinimo sistemą.
Šešiuose gaminiuose melamino kiekis viršijo Europos Sąjungos saugos normas.
Dar labiau neramina tai, kad šios medžiagos aptiktos net įprastuose gėrimuose: karštoje arbatoje su citrina ar net apelsinų sultyse. Vadinasi, toksikologinė rizika reali ne tik karštam maistui.

Ne tik bambukas – problemas turi ir „grūdų pagrindo“ indai
Tyrėjai pabrėžia: problemų kyla ir su vadinamaisiais „grūdų pluošto“ indais. Juose rasta pesticidų likučių. Bambuko gaminiuose aptikta dezinfekavimo priemonių pėdsakų.
Toks kokteilis reiškia, kad šie produktai gali tapti papildomu maisto taršos šaltiniu, o ne sveikesne alternatyva.
ES draudimas egzistuoja – bet indai vis dar parduodami
Nuo 2021 m. Europos Sąjungoje draudžiama gaminti ir tiekti rinkai indus, kuriuose bambukas naudojamas kartu su plastiku, skirtus sąlyčiui su maistu. Tačiau realybė kitokia:
- tokie gaminiai vis dar lengvai randami internetu,
- kai kur – net fizinėse parduotuvėse,
- vartotojai dažnai net nežino, kad produktas yra draudžiamas.
Gamintojai tuo tarpu toliau aktyviai naudoja „natūralumo“ retoriką, kuri sukuria klaidingą saugumo įspūdį.
Ką daryti vartotojams?
Tyrėjai ragina griežčiau tikrinti ir kontroliuoti „ekologiškų“ indų rinką, tačiau kol kas atsakomybė dažnai tenka patiems vartotojams.
Saugesnės alternatyvos:
- stiklas,
- keramika,
- nerūdijantis plienas,
- emaliuoti indai.
Jei vis dėlto naudojate bambuko ar bioplastiko indus – venkite karšto maisto, rūgščių gėrimų ir ilgalaikio sąlyčio su skysčiais.
Tyrimas primena paprastą tiesą: etiketės dažnai meluoja, o „eko“ nebūtinai reiškia saugu – kartais atvirkščiai.
Šaltinis: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2025.111188

