Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kuri kava laikoma sveikiausia: paprastas receptas

Kokia kava laikoma sveikiausia?
3 min. skaitymo

Milijonams žmonių kava yra daugiau nei rytinis ritualas – tai gyvenimo būdo dalis, tradicija ir net sveikatos palaikymo priemonė. Tačiau ne kiekvienas puodelis suteikia tą pačią naudą. Pasirodo, kad kavos ruošimo būdas gali smarkiai pakeisti jos poveikį organizmui. Panagrinėkime naujausius mokslinius duomenis ir išsiaiškinkime, kuri kava išties naudinga, o kurią vertėtų vartoti saikingai.

Filtruota kava – svarbiausia sąjungininkė širdies sveikatai

Jei rūpinatės širdimi, filtruota kava yra geriausias pasirinkimas. Ilgametis Norvegijoje atliktas tyrimas, trukęs daugiau nei du dešimtmečius, parodė: žmonės, kasdien išgerdavę apie keturis puodelius filtruotos kavos, turėjo mažesnę širdies ligų riziką.

Pagrindinis šio poveikio paaiškinimas – popierinis filtras, kuris sulaiko kafestolį ir kofeolį. Šie junginiai suteikia kavai sodrumo, tačiau gali didinti MTL („blogojo“) cholesterolio kiekį. Naudodami popierinius filtrus, gaunate antioksidantų naudą, bet išvengiate žalingo poveikio cholesteroliui.

Patarimas: rinkitės vienkartinius popierinius filtrus – metaliniai ar nailoniniai nefiltruoja kenksmingų junginių taip efektyviai.

Espresas – smegenų jaunystės palaikymas

Kapučinas, latte ar americano mėgėjai turi kuo džiaugtis. Espreso pagrindu paruošti gėrimai gali būti naudingi smegenų veiklai. 2025 m. Italijos mokslininkai nustatė, kad tam tikri espreso junginiai lėtina tau baltymo – su Alzheimerio ligos vystymusi siejamos medžiagos – kaupimąsi smegenyse.

Kofeinas ir kitos espreso sudedamosios dalys pasižymi neuroprotekciniu poveikiu: saugo nervines ląsteles nuo uždegimo ir pažeidimų, todėl espresas laikomas naudingu su amžiumi susijusių kognityvinių pokyčių prevencijai.

Svarbiausia – saikas. Per didelis kofeino kiekis gali sukelti nerimą, širdies plakimą ar miego sutrikimus.

Espresso
Espresso

Tirpi kava – greita, bet ne pati sveikiausia

Tirpi kava yra patogi, tačiau sveikatos požiūriu – prieštaringa. Pakartotinis kaitinimas ir džiovinimas gaminant tirpią kavą sumažina polifenolių ir aromatinių junginių kiekį. Be to, šio proceso metu susidaro akrilamidas – potencialiai pavojinga medžiaga, ypač vartojant dideliais kiekiais.

Dar vienas minusas – sudėtis. Daugelyje tirpios kavos produktų, ypač „3 viename“, yra cukraus, pieno miltelių, kvapiųjų medžiagų ir hidrogenintų riebalų. Tai labiau primena saldintą desertinį gėrimą nei kavą.

Patarimas: jei tikrai mėgstate tirpią kavą, rinkitės variantus be priedų ir cukraus.

Taigi, kokią kavą verta rinktis?

Tinkamas pasirinkimas priklauso nuo jūsų tikslų ir sveikatos:

  • Širdžiai: filtruota kava – saugiausias ir naudingiausias variantas.
  • Smegenų veiklai: espresas mažomis porcijomis gali būti naudingas kognityvinei sveikatai.
  • Tirpi kava: vartokite retai, kaip išimtį, o ne kasdienį ritualą.

Svarbiausia – saikas ir atidumas. Įsiklausykite į organizmo reakcijas, laikykitės gydytojų rekomendacijų (ypač jei turite lėtinių ligų) ir mėgaukitės kava taip, kad ji išties teiktų naudą.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.