Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar lydeka tikrai sveika žuvis? Viskas, ką reikia žinoti

Jūrinė lydeka
3 min. skaitymo

Jūrinė lydeka yra viena iš tų žuvų, kurios dažnai atsiduria mūsų lėkštėse – daugiausia dėl savo prieinamumo, neutralaus skonio ir lengvo paruošimo. Tačiau daugelis žmonių vis dar klausia savęs: ar jūrinė lydeka apskritai yra sveika ir ar dažnas jos valgymas turi kokių nors pasekmių?

Ar lydeka yra sveika žuvis?

Jūrinė lydeka yra viena subalansuočiausių žuvų, kai kalbama apie prieinamumą, maistinę vertę ir mažą kenksmingų medžiagų kiekį. Ji pasižymi minkšta, balta mėsa, kurioje mažai riebalų ir kalorijų, tačiau daug baltymų ir svarbių mikroelementų.

100 g lydekos yra maždaug:

  • 78 kcal
  • 17,5 g baltymų
  • 0,9 g riebalų
  • 20 mg cholesterolio
  • 100 mg natrio
  • 44 mg kalcio
  • 0,95 mg geležies
  • nedidelis kiekis vitamino C ir kitų vitaminų bei mineralų

Pagrindinė lydekos nauda sveikatai

1. Išskirtinis maistingumo profilis

Jūrinė lydeka yra liesa, mažos energetinės vertės žuvis. Dėl didelio vandens kiekio ir mažo sočiųjų riebalų kiekio ji tinka visiems, sekintiems savo svorį arba norintiems lengvesnės dietos.

2. Kokybiški baltymai ir aminorūgštys

Jūrinėje lydekoje yra visas nepakeičiamųjų aminorūgščių spektras.

  • 100 g lydekos sudaro maždaug 31 % paros baltymų normos.
  • Baltymai padeda atkurti raumenis ir audinius bei užtikrina tinkamą imuninės sistemos funkcionavimą.

3. Sveikieji riebalai ir omega-3 riebalų rūgštys

Nors lydeka yra liesa, joje yra daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios:

  • sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką,
  • padeda reguliuoti kraujospūdį,
  • sumažina aritmijų ir insulto riziką,
  • teigiamai veikia smegenis ir nuotaiką.

Tyrimai rodo, kad lydekose esančios omega-3 riebalų rūgštys gali sumažinti širdies ligų, galinčių sukelti staigią mirtį, riziką.

Lydekos filė
Lydekos filė

4. Mažas gyvsidabrio kiekis

Palyginti su didesnėmis jūrinėmis žuvimis, lydekose yra žymiai mažiau gyvsidabrio – maždaug 0,079 ppm.

Štai kodėl ją:

  • saugu vartoti 2–3 kartus per savaitę,
  • taip pat tinka vaikams, nėščiosioms ir senyvo amžiaus žmonėms.

5. Vitaminai ir antioksidantai

Jūrinėje lydekoje yra tokių vitaminų kaip:

  • vitaminas A
  • vitaminas C
  • vitaminas D
  • vitaminas E

Šie vitaminai padeda:

  • apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų,
  • palaikyti odos ir gleivinių sveikatą,
  • stiprinti imuninę sistemą.

6. Svarbūs mineralai

Jūrinė lydeka yra natūralus mineralų šaltinis:

  • jodas – būtinas skydliaukės funkcijai
  • kalcis – kaulams ir dantims
  • cinkas – imuninei sistemai
  • fosforas – energijos apykaitai
  • magnis ir kalis – raumenų ir širdies funkcijai

Ar lydekos valgymas turi kokių nors trūkumų?

Jūrinė lydeka laikoma saugiu ir sveiku pasirinkimu, kai vartojama saikingai ir kaip subalansuotos mitybos dalis. Vienintelės galimos problemos, kurios gali kilti, yra šios:

  • alergija žuviai,
  • persivalgymas laikantis monotoniškos ir neįvairios mitybos.

Jūrinė lydeka mitybos rekomendacijose dažnai nurodoma kaip viena geriausių žuvų reguliariam vartojimui, nes ji pasižymi mažu taršos lygiu ir didele maistine verte – tuo gali pasigirti ne visos jūrinės žuvys.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.