Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Paruoštas tarkuotas sūris: kodėl patogumas virtuvėje gali kainuoti kokybę ir sveikatą

Sutarkuotas sūr
4 min. skaitymo

Ar tai būtų pica, lazanija ar greitas makaronų patiekalas – spalvotas tarkuoto sūrio pakelis atrodo kaip puikus būdas sutaupyti laiko. Tačiau ekspertai įspėja: už šio patogumo slypi nemaloni tiesa apie priedus, prastesnį skonį ir padidėjusią mikrobiologinės taršos riziką.

Tarkuotas sūris yra vienas populiariausių produktų skubančių žmonių krepšeliuose. Nereikia traukti torkos, plauti indų, o rezultatas pasiekiamas akimirksniu. Visgi, šis „laiko taupymas“ dažnai atsieina brangiau, nei manome – ir ne tik finansine prasme. Paruošti sūrio trupiniai nebūtinai yra geriausias pasirinkimas jūsų patiekalams.

Reklama

Nemaloni tiesa: kas iš tikrųjų yra pakuotėje?

Kiekvienas, bent kartą bandęs sutarkuoti minkštesnį sūrį namuose, žino pagrindinę problemą: vos tik sūris susmulkinamas, gabalėliai linkę sulipti į vieną gumulą. Taip nutinka dėl sūryje esančių riebalų ir natūralios drėgmės.

Tačiau paimkite sūrį iš pakuotės prekybos centre – jis byra idealiai. Kaip tai įmanoma?

Pramoniniu būdu tarkuotas sūris nesulimpa todėl, kad gamintojai naudoja lipnumą reguliuojančias medžiagas. Dažniausiai tai yra bulvių arba kukurūzų krakmolas, kartais – celiuliozė. Šie priedai padengia kiekvieną sūrio drožlę, sugeria drėgmę ir neleidžia joms sukibti net ilgai laikant.

Reklama

Nors pagal reglamentus krakmolo kiekis paprastai neturi viršyti 3 procentų, to pakanka, kad pasikeistų produkto savybės:

  • Tekstūra: Sūris įgauna miltingą paviršių.
  • Lydymasis: Dėl krakmolo plėvelės toks sūris lydosi prasčiau ir netolygiau nei šviežiai tarkuotas.

Tarkuotas sūris maišeliuose / Civil / Shutterstock.com

Didesnis paviršius – didesnė rizika

Dar viena priežastis, kodėl ekspertai rekomenduoja sūrį tarkuoti patiems, yra higiena ir galiojimo laikas.

Tarkuotas sūris yra žymiai jautresnis mikrobams nei vientisas sūrio gabalas. Sutarkavus sūrį, jo paviršiaus plotas padidėja tūkstančius kartų. Vientisas sūris turi natūralią plutą ar tiesiog mažesnį sąlyčio su oru plotą, o tarkuoto sūrio kiekviena drožlė tampa atvira terpei.

Gamybos ir pakavimo proceso metu į pakuotę gali patekti bakterijų (pavyzdžiui, koliforminių bakterijų). Nors dažniausiai jos nėra mirtinai pavojingos, jos žymiai pagreitina produkto gedimą.

Reklama

Pelėsio pavojus

Vokietijos vartotojų organizacija „Stiftung Warentest“ atkreipia dėmesį į rimtesnę problemą – pelėsį.

Svarbu skirti „kilmingąjį“ pelėsį (naudojamą Roquefort ar Camembert sūriuose) nuo atsitiktinio pelėsio, atsirandančio dėl gedimo. Pastarasis gali išskirti mikotoksinus – kenksmingas, kartais net kancerogenines medžiagas.

Tarkuotas sūris pakuojamas naudojant apsaugines dujas (dažniausiai azoto ir anglies dioksido mišinį), kurios stabdo pelėsio augimą. Tačiau, jei pakuotė yra bent kiek nesandari arba pažeista transportavimo metu, ši apsauginė atmosfera išnyksta, ir sūris tampa idealia terpe pelėsiui, kurį plika akimi pamatyti margame sūrio mišinyje gali būti sunku.

Tarkuotas sūris maišeliuose / Civil / Shutterstock.com
Tarkuotas sūris maišeliuose / Civil / Shutterstock.com

Ekspertų patarimai kasdienai

Norint mėgautis geriausiu skoniu ir saugumu, verta pakeisti kelis įpročius:

  1. Tarkuokite patys: Pirkite sūrį gabalėliais. Naudojant virtuvinį kombainą ar kokybišką rankinę tarką, procesas užtrunka vos minutę, tačiau skonis bus intensyvesnis, o sūris lydysis tobulai.
  2. Skaitykite etiketes: Jei visgi perkate tarkuotą sūrį, atkreipkite dėmesį į sudėtį. Venkite produktų su dideliu kiekiu krakmolo ar kitų priedų.
  3. Tinkamas laikymas: Tiek pirktinį, tiek naminį tarkuotą sūrį laikykite sandariame inde šaldytuve. Tai apsaugos jį nuo drėgmės ir bakterijų.
  4. Kompromisas: Jei gaminate didelį kiekį maisto ir skubate, galite sumaišyti šviežiai tarkuotą sūrį su pirktiniu. Taip pagerinsite patiekalo tekstūrą sutaupydami šiek tiek laiko.
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.