Riebalai, pridegę likučiai ir tamsios anglies dėmės – problema, kurią pažįsta beveik kiekvienas, dažniau gaminantis namuose. Keptuvės greitai praranda blizgesį, o brangūs valikliai ne tik kainuoja, bet ir palieka nemalonų kvapą ar „cheminį“ pojūtį. Tačiau profesionalūs virėjai jau seniai žino tai, ko nerasite ryškiuose reklamos plakatuose – tam, kad indai atrodytų kaip nauji, nereikia nė lašo buitinės chemijos.
Paprasta formulė, kuri veikia net su senais riebalais
Šis metodas atrodo pernelyg paprastas, kad būtų veiksmingas, tačiau būtent jis padeda atkurti net labai užterštų keptuvių paviršių. Reikia tik trijų dalykų: dviejų šaukštų kepimo sodos, vieno šaukšto paprastos druskos ir puodelio verdančio vandens.
Mišinys pilamas tiesiai ant riebaluoto ar pridegusio paviršiaus. Jei dėmės nėra labai senos, pakanka palaukti kelias minutes. Jei riebalai įsisenėję, mišinį galima palikti 5–10 minučių, o itin sunkiais atvejais – net trumpai pakaitinti keptuvėje. Jau po to užtenka lengvai patrinti kempine ar šepečiu, ir nuosėdos tiesiog atsiskiria nuo paviršiaus.
Kodėl šis būdas toks veiksmingas
Kepimo soda veikia kaip riebalus ir rūgščių likučius neutralizuojanti medžiaga. Ji suminkština net kietas, seniai susiformavusias apnašas. Druska atlieka švelnaus abrazyvo vaidmenį – ji padeda pašalinti suminkštėjusius nešvarumus, tačiau nebraižo metalo. Verdantis vanduo sustiprina visą reakciją: aukšta temperatūra pagreitina riebalų tirpimą ir leidžia mišiniui veikti greičiau.
Maisto technologai pastebi, kad daugelyje parduotuvėse parduodamų indų valiklių naudojami tie patys principai, tik veikliosios medžiagos juose dažnai būna mažesnės koncentracijos nei šiame naminiame mišinyje.

Kam šis metodas tinka labiausiai
Šis būdas ypač gerai tinka ketaus ir nerūdijančio plieno keptuvėms, kepimo skardoms bei puodams. Po valymo nelieka dryžių, nėra jokio cheminio kvapo, o paviršius tampa lygus ir švarus. Dėl to indai iš karto paruošti naudoti – nereikia papildomai skalauti ar bijoti, kad liko ploviklio likučių.
Ne vienas virėjas šį metodą taiko ir virtuvės kriauklėms ar metaliniams paviršiams, kuriuose kaupiasi riebalai.
Kodėl daugelis atsisako pirktinių valiklių
Didžiausias šio metodo privalumas – saugumas ir kaina. Kepimo soda ir druska kainuoja centus, o rezultatas dažnai pranoksta brangius gelius ir purškalus. Indai lieka ne tik švarūs, bet ir be nematomos cheminės plėvelės, kuri gali likti po įprastų valiklių.
Ne vienas, išbandęs šį būdą bent kartą, prie parduotuvinių indų plovimo priemonių nebegrįžta. Kartais geriausi sprendimai virtuvėje yra patys paprasčiausi – tokie, kuriuos profesionalai naudoja tyliai, be reklamos, bet su puikiu rezultatu.

