Kad raudonų ir saldžių braškių derlius būtų skanus ir gausus, svarbu laiku ir tinkamai prižiūrėti augalus. Kaip teisingai genėti braškes, kada tai daryti, ką nupjauti ir ką palikti, sužinosite mūsų straipsnyje.
Braškių lapai periodiškai nupjaunami, kad atjaunėtų, išnyktų nudžiūvę ir ligoti lapai, apsaugotų nuo galimų bakterinių ir grybelinių ligų. Genėjimas atliekamas pavasarį.
Kaip genėti / karpyti braškes?
Pavasarinis braškių genėjimas
Žiemą šaltis gali pakenkti net tvirtiems augalams. Norint juos atgaivinti ir pasiekti, kad žali ūgliai būtų gyvybingi, svarbu pašalinti didžiąją dalį žaliosios masės. Patikrinkite, ar braškių krūmai neturi sergančių, supuvusių ar pažeistų lapų. Atsargiai juos nukirpkite sekatoriumi arba aštriomis žirklėmis, palikdami žalius lapus ir neišsivysčiusius pumpurus.
Kaip genėti braškes po derliaus nuėmimo?
Geriausia braškes genėti netrukus po derliaus nuėmimo. Vasarą augalai turi laiko išleisti naujus daigus, suformuoti žiedinius pumpurus kitiems metams ir sukaupti maistinių medžiagų. Iki žiemos jie būna stiprūs ir pasiruošę, todėl lengviau ištveria šaltąjį sezoną.
Braškių genėjimas rudenį
Ruošiant braškes žiemai svarbu nepersistengti ir nupjauti tik nudžiūvusius ir pažeistus lapus, paliekant sveikus, nes augalai, netekę natūralios apsaugos, blogiau pakenčia šalčius. Tai reikėtų padaryti gerokai prieš šalčius. Vėliau lysvę mulčiuokite šiaudais, nupjauta žole arba durpėmis.
Lapų išmetimas
Nepalikite nupjautų senų braškių lapų šalia ar tarp lysvių, nes juose lieka žiemojančių kenkėjų. Viską nuneškite į komposto krūvą. Kenkėjų ar ligų užkrėstus braškių krūmus pašalinkite visiškai su šaknimis ir sudeginkite, o lysvės vietą apdorokite rausvuoju mangano tirpalu.
Taip pat skaitykite:
Parašyti komentarą