Mokslininkai aptiko įdomų dėsningumą ir nusprendė išsiaiškinti, kas jį lemia. Pasirodo, vegetarai dvigubai dažniau nei mėsą valgantieji serga depresija. Tokius rezultatus pateikė kelių Brazilijos mokslinių tyrimų centrų tyrėjų grupė, kurios straipsnis paskelbtas žurnale „Journal of Affective Disorders”.
Tyrėjai išanalizavo daugiau kaip 14 000 35-74 metų amžiaus brazilų duomenis. Visi šie žmonės reguliariai atsakinėjo į klausimus apie savo mitybą, taip pat buvo tiriami dėl klinikinės depresijos požymių.
Atlikdami analizę, mokslininkai atsižvelgė į daugybę veiksnių, galinčių turėti įtakos depresijos rizikai: socialinius ir demografinius dalyvių duomenis, rūkymą, alkoholio vartojimą, fizinio aktyvumo lygį, kūno masės indeksą, įvairias ligas, savijautą, baltymų ir kitų svarbių mikroelementų vartojimą, suvartojamų kalorijų kiekį, maisto ruošimo būdą, dienos energijos sąnaudas ir kt.
Nustatyta, kad vegetarai du kartus dažniau serga depresija nei mėsos valgytojai. Ir šis ryšys nepriklauso nuo socialinių ir ekonominių veiksnių, gyvenimo būdo ir mitybos įpročių, t. y. nuo baltymų ar kitų mikroelementų trūkumo ar trūkumo nebuvimo. Taigi, kodėl žmonės, atsisakę mėsos, yra linkę į depresiją, lieka neaišku, pažymi tyrėjai.
Bato universiteto psichologas Chrisas Bryantas straipsnyje „The Conversation” teigė, kad depresija gali paskatinti žmones tapti vegetarais.
Depresijos simptomai, be kita ko, yra neigiamos mintys ir kaltės jausmas. „Jei sutiksime, kad tiek depresija nesergantys, tiek ja sergantys žmonės vienodai žino apie pramoninės gyvulininkystės ir skerdyklų baisumus, gali būti, kad depresija sergantys žmonės yra labiau linkę atkreipti dėmesį į šią informaciją ir kaltinti save dėl to, kad valgo mėsą”, – pažymėjo Bryantas.
Taip pat skaitykite:
- 10 puikiai užmaskuotos depresijos požymių
- 6 frazės, kurias patariama ištarti depresija sergančiam žmogui
Parašyti komentarą