Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai „Aš net nevadinčiau šios žuvies žuvimi“. Ekspertė išrinko geriausias ir blogiausias rūšis
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

„Aš net nevadinčiau šios žuvies žuvimi“. Ekspertė išrinko geriausias ir blogiausias rūšis

Tunas
Dalintis

Žuvis yra vienas iš Kūčių simbolių. Mitybos specialistai pabrėžia, kad jos yra itin sveikos ir turi daug maistinės vertės. Tačiau ne visos žuvų rūšys turės vienodą teigiamą poveikį mūsų sveikatai. Kai kurios gali kaupti toksinus, gyvsidabrį, šviną. Dr. Hanna Stolińska pataria, kurių iš jų reikėtų vengti.

 

Kūčios ir Kalėdos – tai metas, kai ant mūsų stalų karaliauja žuvis. Pagal tradiciją kalėdiniame valgiaraštyje neturėtų trūkti karpio, silkės ar lašišos. Tačiau išsirinkti Kalėdų stalui tinkamas žuvų rūšis nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti. Mitybos specialistai pataria rinktis žuvis, kurių mėsa švelni, turtinga maistingųjų medžiagų ir nekaupianti toksinų.

Geriausias pasirinkimas, žinoma, būtų riebios jūrinės žuvys. Šiai grupei priklauso lašiša, paltusas, menkė, skumbrė arba šamas. Jos yra ne tik baltymų, bet ir seleno, cinko, bet visų pirma omega-3 rūgščių, dėl kurių valgome žuvį, šaltinis.

 

Svarbu, kaip žuvys paruošiamos

Deja, ne visos žuvys bus puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Neabejotinas pasaulio simbolis karpis neturi tiek daug vertingų nesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių kaip, pavyzdžiui, upėtakis ar silkė, tačiau jis taip pat nėra toks baisus, kaip jį piešia.

Ši žuvis šventiniu laikotarpiu ant mūsų stalo atsiranda ne dėl išskirtinės maistinės vertės, o dėl tradicijos. Karpis yra riebi ir kaloringa žuvis, o jo mėsoje yra daug kaulų. Verta rinktis karpius iš ekologinių ūkių, kuriuose žuvys gali gauti natūralių pašarų ir švaraus vandens. Ši žuvis taip pat turi keletą privalumų – ji bus geras baltymų, seleno, cinko ar B grupės vitaminų šaltinis. Tik nepamirškite jos ne kepti tešloje, o, pavyzdžiui, iškepti“, – pataria klinikinės mitybos specialistė.

 

Priežastis? Ekspertė pabrėžia, kad labai svarbu, kaip ruošiame žuvį, nes net ir sveikos žuvų rūšys gali prarasti savo savybes, jei bus netinkamai paruoštos.

„Žuvį turėtume kepti/virti kuo mažiau. Geriausia ją greitai iškepti arba išvirti. Be to, nekepkite jų aliejuje, kuriame yra daug omega-6 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, saulėgrąžų aliejuje. Pakeiskime jį, pavyzdžiui, rapsų aliejumi arba lydytu sviestu”, – ragina Dr. Stolińska.

Sultinga ir skani žuvis

3 rūšys, kurių geriau vengti

Deja, ant kalėdinio stalo dažnai patenka ir žuvys, kurių dėl prastos kokybės ir auginimo metodų turėtume vengti.

Ūkiuose užauginta žuvis gali turėti daug priemaišų. Pavyzdžiui, pangai nėra vietos ant mano Kalėdų stalo. Net nevadinčiau jos žuvimi. Tai labiau „pramoninis produktas“. Priežastis? Ji auginama atšiauriomis sąlygomis, dažnai šeriama pašarais, kuriuose yra augimo hormonų ir antibiotikų. Ji labai užteršta ir ėda viską, ką sutinka savo kelyje. Taip pat saugokitės sviestinės žuvies, nes daugelis žmonių po jos gali turėti skrandžio problemų. Kita žuvis, kuri turėtų būti Kalėdų vakaro juodajame sąraše, yra lašiša, tačiau išauginta ūkiuose. Intensyvi rožinė mėsos spalva dažnai atsiranda dėl pašarų priedų, o išaugintos lašišos omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis yra net 14:1, sako klinikinės mitybos specialistė.

 

Dar viena žuvis, kurios turėtume vengti, yra tunas

„Tai ilgaamžė žuvis, o tai reiškia, kad jos mėsoje kaupiasi sunkieji metalai, pavyzdžiui, gyvsidabris ir švinas. Reguliarus šios rūšies žuvies vartojimas gali paneigti jos sveikatą stiprinančias savybes ir sukelti sveikatos problemų. Pakeiskite ją silke, menke ar paltusu, kurie nebus taip užteršti”, – apibendrina daktarė Stolińska.

 

Šaltinis: abczdrowie.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Kepenų suriebėjimas / shutterstock.com/g/JoPanuwatD

Jie valo toksinus, palaiko kepenis. Gerkite, kad išvengtumėte riebalinės kepenų ligos.

Suriebėjusios kepenys ne visada yra piktnaudžiavimo alkoholiu pasekmė. Šio gyvybiškai svarbaus organo...

Arbūzas suvyniotas į plėvelę

Kaip išsirinkti sultingą ir saldų arbūzą? Šių 5 ženklų pardavėjai jums niekada neatskleis

Vasaros karštis. Milžiniška krūva žalių, dryžuotų arbūzų turguje ar prekybos centre. Jūs...

Saldymedžio šaknies nuoviras

Norite sulieknėti, išvalyti žarnyną ir pagreitinti medžiagų apykaitą? Reikės 3-4 šių šakelių

Būna taip, kad laikotės dietos, bet rezultatas – minimalus arba jo išvis...

Mankšta iš ryto

Nugara iškart nustojo skaudėti! Imkitės ir jūs šių šešių pratimų!

Atsižvelgiant į šiuolaikinį sėdimą gyvenimo būdą (ypač tų, kurie dirba prie kompiuterio),...