Socialiniuose tinkluose plintantys „iššūkiai“ vis dažniau peržengia sveiko proto ribas. Šįkart pasekmės buvo tragiškos – Kaire mirė trylikametis berniukas, sudalyvavęs pavojingoje tendencijoje, kuri skatino valgyti žalius greitai paruošiamus makaronus. Medikai perspėja: tai ne nekaltas pokštas, o reali grėsmė gyvybei.
Kas nutiko Kaire
Incidentas įvyko El Margo rajone. Paauglys, sekdamas socialiniuose tinkluose išpopuliarėjusį iššūkį, vienu metu suvalgė tris pakelius sausų, nevirtų greitai paruošiamų makaronų. Maždaug po pusvalandžio jam staiga prasidėjo stiprūs pilvo skausmai, vėmimas, o bendra būklė ėmė sparčiai blogėti.
Nepaisant skubios medikų pagalbos, vaiko gyvybės išgelbėti nepavyko – jis mirė ligoninėje.
Tikroji mirties priežastis
Iš pradžių buvo svarstoma, kad tragediją galėjo lemti sugedęs produktas ar apsinuodijimas. Tačiau laboratoriniai makaronų tyrimai ir autopsija šią versiją paneigė. Gydytojai nustatė, kad labiausiai tikėtina mirties priežastis – ūminis žarnyno nepraeinamumas.
Pasak medikų, didelis kiekis nebrinkintų greitai paruošiamų makaronų, patekęs į virškinamąjį traktą, pradeda brinkti. Tokia masė gali mechaniškai užkimšti žarnyną, sutrikdyti kraujotaką, sukelti stiprų skausmą, vėmimą ir per labai trumpą laiką tapti mirtina.
Kodėl neplikyti / neišbrinkę makaronai yra pavojingi
Gydytoja dr. Ruchi Gupta paaiškino, kad greitai paruošiami makaronai yra sukurti taip, kad būtų vartojami tik išvirti. Verdant jie suminkštėja, tampa lengviau virškinami ir nekelia mechaninio pavojaus žarnynui.
Valgant juos nebrinkintus, ypač dideliais kiekiais, virškinimo sistema patiria didžiulį krūvį. Kieti makaronai ne tik sunkiai virškinami, bet ir sugeria skysčius žarnyne, didėja tūris ir gali sukelti gyvybei pavojingas komplikacijas net ir anksčiau sveikam vaikui.

Pavojinga tendencija socialiniuose tinkluose
Nepaisant aiškių medikų įspėjimų, socialiniuose tinkluose pastaruoju metu vis labiau populiarėja vadinamasis „žalio rameno“ valgymo iššūkis. Vaizdo įrašai dažnai pateikiami kaip juokingi ar nekalti, tačiau ekspertai pabrėžia, kad tokios tendencijos normalizuoja rizikingą elgesį, ypač tarp vaikų ir paauglių.
Specialistai įspėja, kad paaugliai dažnai neįvertina realių pasekmių, siekdami dėmesio, „patiktukų“ ar pripažinimo internete. Šis atvejis parodė, kad kaina gali būti pati didžiausia.
Platesnis maisto saugos kontekstas
Ši tragedija vėl atkreipė dėmesį ir į bendresnes maisto saugos problemas. Anksčiau šiais metais Jungtinėse Valstijose mažiausiai šeši žmonės mirė suvalgę paruoštų makaronų patiekalų, užkrėstų bakterija Listeria monocytogenes. Tuomet buvo atšaukti keli populiarūs fettuccine, linguine ir farfalle patiekalai, o infekcijos užregistruotos 18 valstijų.
Tai rodo, kad net įprasti ir kasdien vartojami produktai gali tapti pavojingi, jei ignoruojamos saugaus vartojimo taisyklės.
Medikai ragina tėvus neprarasti budrumo
Gydytojai ir visuomenės sveikatos specialistai ragina tėvus atvirai kalbėtis su vaikais apie socialiniuose tinkluose plintančius iššūkius, jų rizikas ir galimas pasekmes. Taip pat pabrėžiama, kad bet koks „iššūkis“, susijęs su maistu, ypač kai jis vartojamas ne pagal paskirtį, neturėtų būti laikomas pramoga.
Šis atvejis – skaudus priminimas, kad virtualios tendencijos gali turėti labai realių ir negrįžtamų pasekmių. Kritinis mąstymas, atsargumas ir elementarios saugumo taisyklės čia gali išgelbėti gyvybę.
Šaltinis: https://www.unilad.com/news/world-news/teenager-cairo-egypt-died-raw-noodles-social-media-663941-20251212

