Prieš kepant kalakutą būtų labai gerai įdėti šiek sviesto po kalakuto oda (gali būti paskanintas apelsinų žievele, citrinų žievele, prieskoninėmis žolelėmis), tada kalakutas arba jūsų pasirinkta paukštiena bus sultingesnė bei žinoma skanesnė. Kepdami būtinai stebėkite vidinę paukščio temperatūrą – storiausioje filė vietoje ji turi būti 73 °C.
Kaip kepti paukštieną?
1 kg paukštienos kepame 180 °C temperatūros orkaitėje:
- Viščiukas – 50 min. + 30 min. kiekvienam 0,5 kg mėsos;
- Antis – 60 min. + 30 min. kiekvienam 0,5 kg mėsos;
- Žąsis – 70 min. + 35 min. kiekvienam 0,5 kg mėsos;
- Kalakutas (iki 5 kg) be įdaro – 3 val. + 30 min. kiekvienam 0,5 kg;
- Kalakutas (iki 5 kg) su įdaru – 3,5–4 val. + 40 min. kiekvienam 0,5 kg.
Rezultatas bus puikus, jei paukščius kepsime iš pradžių aukštoje temperatūroje, o paskui ją palaipsniui mažinsime – pradedant 200 °C, po 15–20 minučių – iki 170 °C, o po to ir iki 160 °C. Prieš baigdami kepti padidinkite temperatūrą iki 200 °C, kad paukštis gražiai apskrustų. Tokioje aukštoje temperatūroje kepkite apie 10–15 min.
Įdarą galite rinktis bet kokį, koks jums patinka.