Patyrę sodininkai niekada neišmeta po kavos gėrimo puodelyje likusių tirščių. Faktas tas, kad kavos tirščiai yra puiki trąša, tačiau norint, kad šis tręšimas padėtų, o ne pakenktų, nederėtų pamiršti vienos esminės taisyklės.
Kavos tirščių naudojimas: kaip nesuklysti?
Patekę į dirvą, kavos tirščiai pagerina dirvožemio dangos kokybę. Taip pat, kavos tirščiai pasižymi stipriu kvapu, kurio bijo daugelis pavojingų vabzdžių. Abi paminėtos aplinkybės prisideda prie daržo kultūrų derliaus padidėjimo.
Tačiau kavos tirščius reikia naudoti tinkamai. Priešingu atveju sodininkas neturėtų tikėtis gausaus derliaus. Priešingai, augalai dėl to gali susidurti su pavojingomis ligomis.
Kokių klaidų nereikėtų daryti?
Kai kurie sodininkai neišdžiovina kavos tirščių – tai rimta klaida.
Drėgnose kavos tirščiuose gali atsirasti pelėsis. Tokie, papelėję tirščiai, užuot padidinęs derlių, sukels priešingą rezultatą.
Todėl būtinai, prieš naudodami kavos tirščius tręšimui, juos išdžiovinkite. Norėdami tai padaryti, paskleiskite juos plonu sluoksniu ant drėgmę sugeriančio paviršiaus (pavyzdžiui, ant popierinio rankšluosčio) ir palikite taip, kol jie visiškai išdžius. Norėdami greitesnių rezultatų, galite naudoti orkaitę.