Ar kada nors, stovėdami prie pieno produktų lentynos, susimąstėte, kas iš tikrųjų slypi už „0 % riebalų” etiketės? Daugelį metų buvome įsitikinę, kad kelias į lieknumą ir sveikatą slypi riebalų atsisakyme. Tačiau šiuolaikinė mityba paneigia šį mitą, ir tai ypač aiškiai matyti įprasto varškės sūrio pavyzdyje. O jeigu pasakyčiau, kad pasirinkdami neriebų produktą, jūs ne padedate, o kenkiate savo organizmui? Išsiaiškinkime, kodėl vidutinio riebumo sūris yra jūsų tikrasis sąjungininkas.
Naudos iliuzija: neriebaus varškės sūrio spąstai
Iš pirmo žvilgsnio logika paprasta: mažiau riebalų reiškia mažiau kalorijų. Tačiau mūsų kūnas nėra paprasta matematinė formulė. Kai pienas dirbtinai pašalinamas iš riebalų, produktas praranda ne tik kalorijas, bet ir natūralią savo harmoniją. Paslaptis slypi riebaluose tirpiuose vitaminuose – A, D, E ir K. Tai gyvybiškai svarbios maistinės medžiagos, atsakingos už imunitetą, odos sveikatą, kaulus ir regėjimo aštrumą. Be riebalų jie tiesiog negali būti absorbuojami. Įsivaizduokite, kad valgote varškės sūrį dėl kalcio, tačiau be vitamino D, kuriam reikalinga riebi aplinka, šis kalcis praeina per jūsų kūną neduodamas jokios naudos. Tai tarsi turėtumėte raktą, bet negalėtumėte jo įkišti į spyną.
Bet tai dar ne viskas. Norėdami kompensuoti skonio ir tekstūros praradimą po riebalų pašalinimo, gamintojai dažnai į produktą prideda nepageidaujamų priedų: krakmolo, cukraus, dirbtinių tirštiklių ir kvapiųjų medžiagų. Dėl to „dietinis” varškės sūris virsta produktu, kuris sukelia staigius insulino šuolius ir skatina apetitą, panaikindamas visas jūsų pastangas.
Gamtos galia: kokia 5–9 % riebumo varškės sūrio paslaptis?
Varškės sūris, kurio riebumas yra 5 % arba 9 %, yra visiškai kita istorija. Tai visavertis, subalansuotas produktas, sukurtas pačios gamtos. Pieno riebalai nėra priešas, o energijos šaltinis ir svarbūs mūsų organizmo komponentai. Būtent jų dėka jaučiatės sotūs ilgą laiką. Maža tokio varškės sūrio porcija kelias valandas numalšins alkį, apsaugodama jus nuo nesveikų užkandžių. Priešingai, neriebus produktas dažnai palieka alkį po valandos.
Be to, natūralūs pieno riebalai yra mūsų ląstelių membranų ir hormonų statybiniai blokai. Jie būtini tinkamam smegenų (kurios, beje, sudaro 60 % riebalų!) funkcionavimui ir stabiliam hormonų lygiui palaikyti. Pasirinkdami vidutinio riebumo varškės sūrį, gaunate ne tik baltymų, bet ir visą maistinių medžiagų kompleksą. Štai keletas patarimų, kaip sūrio patiekalą padaryti kuo sveikesnį:
- Visada perskaitykite sudėtį: tobulas varškės sūris gaminamas tik iš pieno ir raugo.
- Užuot dėję į varškės sūrį cukraus ar uogienės, įdėkite šviežių uogų, vaisių, riešutų ar sėklų. Tai praturtins patiekalą skaidulomis ir sveikaisiais riebalais.
- Šį varškės sūrį traktuokite kaip visavertį patiekalą, o ne kaip lengvą užkandį.
Taigi kitą kartą rinkdamiesi varškės sūrį, nebijokite ant pakuotės nurodytų 5 % ar 9 % skaičių. Šis pasirinkimas susijęs ne su papildomomis kalorijomis, o su pagarba savo kūnui ir noru jam suteikti tai, kas geriausia. Juk tikroji sveikata slypi ne griežtuose apribojimuose, o protingame ir subalansuotame požiūryje į mitybą, kur yra vietos natūraliam ir skaniam maistui.