Mokslininkai tvirtina – tai visiškas mitas. Bakterijoms pakanka mažiau nei akimirkos, kad jos persikeltų nuo paviršiaus ant maisto. Tad „5 sekundžių taisyklė“ ne tik neveikia, bet ir gali būti pavojinga jūsų sveikatai.
Ką sako tyrimai
Klemsono universiteto (JAV) profesorius Paulas Dawsonas, knygos „Ar ką tik tai suvalgėte?“ bendraautoris, kartu su komanda laboratorijoje išbandė šią taisyklę praktiškai.
Mokslininkai užteršė plyteles, medieną ir kilimą salmonelės bakterijomis – viena pagrindinių apsinuodijimo maistu priežasčių – ir ant jų padėjo įvairių produktų: nuo šlapios bolonijos dešros iki sausos duonos.
Rezultatai buvo vienareikšmiški:
➡️ bakterijos persikėlė į maistą nepriklausomai nuo to, ar jis gulėjo 5, 30 ar net 60 sekundžių.
„Užterštumo lygis priklauso ne nuo laiko, o nuo paviršiaus švaros,“ – paaiškina profesorius Dawsonas.
Kodėl „penkių sekundžių taisyklė“ neveikia
Bakterijos pernešamos momentaliai, vos tik maistas paliečia paviršių.
Tiesa, ant kilimo jų paprastai mažiau nei ant plytelių ar medžio, tačiau jos vis tiek egzistuoja – o to pakanka infekcijai sukelti.
Jei paviršius užterštas, maistas tampa užterštas akimirksniu. Nesvarbu, kiek sekundžių jis gulėjo – viena ar dešimt.
Kada rizika mažesnė
Ne kiekvienas numestas produktas vienodai pavojingas. Rizika priklauso nuo:
- mikroorganizmų kiekio ir tipo ant paviršiaus,
- maisto drėgmės – kuo jis drėgnesnis, tuo bakterijos greičiau prilimpa,
- žmogaus imuninės sistemos būklės – nusilpus organizmui, net menkas užterštumas gali sukelti apsinuodijimą.
Ar padeda nuplauti maistą?
Kietus maisto produktus – pvz., obuolius, morkas ar vyšnias – dar galima nuplauti tekančiu vandeniu.
Tačiau minkštų ar riebių produktų (picos, sausainių, vištienos, sumuštinių) nuplauti neįmanoma – bakterijos jau būna įsiskverbusios į paviršių.
Išvada
- „5 sekundžių taisyklė“ – tai populiarus, bet klaidingas mitas.
- Bakterijos nereikia penkių sekundžių – joms užtenka akimirkos.
- Tad jei abejojate grindų švara, geriau nerizikuokite.