Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar prieš gaminant reikia plauti vištieną: įprotis, kuris gali būti žalingas

Ar reikia plauti vištieną
3 min. skaitymo

Vos išpakavus vištą, ranka tiesiasi link čiaupo? Pažįstamas įprotis, tiesa? Daugelis mūsų manome, kad paukščio skalavimas po tekančiu vandeniu yra privalomas švaros ritualas, toks pat kaip ir daržovių plovimas. Tačiau, kaip bebūtų keista, šis veiksmas ne tik nepadaro vištienos saugesnės, bet ir kelia paslėptą grėsmę jūsų sveikatai. Išsiaiškinkime, kodėl turėtumėte visiems laikams atsisakyti šio paplitusio mito ir kaip iš tikrųjų užtikrinti saugumą virtuvėje.

Švaros iliuzija: nematomas bakterijų dušas

Įsivaizduokite: pakelei vištą po vandens srove, ir tą akimirką jūsų kriauklė virsta bakterijų sprogimo epicentru. Mikroskopiniai vandens lašeliai, tarsi mažyčiai sviediniai, skraido į visas puses – iki metro atstumo! Kartu su jais keliauja ir pavojingi patogenai, kurie dažnai gyvena ant žalios paukštienos paviršiaus. Garsiausios iš jų yra Campylobacter ir Salmonella. Šių bakterijų vanduo nenuplauna. Jos nusėda ant stalviršių, švarių indų, kempinių, rankšluosčių ir net ant maisto produktų, kuriuos planavote patiekti žalius, pavyzdžiui, salotų.

Bandymai „dezinfekuoti“ paukštieną citrinų sultimis ar actu taip pat nepasiteisino. Patekę į organizmą, šie mikroorganizmai gali sukelti sunkų apsinuodijimą maistu, pasireiškiantį aukšta temperatūra ir žarnyno sutrikimais. Tad ar verta rizikuoti šiuo grynumo ritualu?

Mėsos plauti nebūtina

Svarbiausia – saugumas: nauja paukštienos tvarkymo kultūra

Jei vištienos plovimas yra bloga mintis, kaip tai daryti teisingai? Pagrindinis principas – kuo labiau sumažinti kontaktą ir užkirsti kelią kryžminiam užteršimui. Tik aukšta temperatūra garantuoja visų bakterijų sunaikinimą. Štai kelios paprastos, bet itin svarbios taisyklės, kurios užtikrins tikrai saugų gaminimo procesą:

  • Virkite pirmiausia neplaudami. Prieš dėdami vištieną į keptuvę, troškintuvą ar orkaitę, nedelsdami išimkite ją iš pakuotės. Pakuotę nedelsdami išmeskite.
  • Naudokite atskirą pjaustymo lentelę. Tai auksinė higienos taisyklė. Žaliam mėsai ir paukštienai turėkite atskirą pjaustymo lentelę (geriausia plastikinę arba stiklinę, ne medinę). Niekada ant jos nepjaustykite duonos ar daržovių.
  • Kruopščiai nusiplaukite rankas. Po bet kokio sąlyčio su žalia vištiena plaukite rankas šiltu vandeniu ir muilu bent 20–30 sekundžių. Nepamirškite ir sričių po nagais.
  • Dezinfekuokite paviršius. Visus įrankius (peilius, žnyples) ir paviršius, kurie lietėsi su žalia paukštiena, reikia nedelsiant nuplauti karštu vandeniu ir plovikliu arba apdoroti dezinfekavimo priemone.
  • Patikrinkite temperatūrą. Geriausias būdas įsitikinti, kad vištiena iškepusi, yra naudoti maisto termometrą. Storiausios mėsos dalies (neliečiančios kaulo) vidinė temperatūra turėtų pasiekti bent 74 °C. Tai patikimiausias saugos rodiklis.

Vieno įpročio pakeitimas – tai ne tik nereikalingo veiksmo atsisakymas, bet ir sąmoningas žingsnis siekiant savo šeimos sveikatos. Įtraukdami šias paprastas taisykles į savo maisto gaminimo rutiną, galėsite gaminti mėgstamus vištienos patiekalus visiškai pasitikėdami jų saugumu. Jūsų virtuvė taps švaresnė, o patiekalai – skanesni ir sveikesni.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.