Ar šokoladas iš tikrųjų turėtų būti laikomas šaldytuve? Ir ar reikia jį perpakuoti? Kartais, atidarius maistą, nežinote, kaip jį laikyti, o klaidos ypač dažnos su šiais maisto produktais.
Vokietijos federalinio mitybos centro (BZfE) duomenimis, privačiuose namų ūkiuose kasmet išmetama daugiau nei 70 kilogramų maisto vienam asmeniui. Daugiau nei trečdalis šio kiekio patenka į šiukšliadėžę, nes sugenda. Yra paprastų priemonių kovai su šiuo maisto švaistymu: viena iš jų – tinkamas laikymas. Apžvelgsime kai kuriuos maisto produktus, kurie dažnai netinkamai laikomi atidarius.
Šokoladas neturėtų būti laikomas šaldytuve
Atidarius šokoladą, jį reikia sandariai supakuoti, nes jis linkęs sugerti pašalinius kvapus. Šaldytuvas nėra geriausia vieta laikyti (išskyrus karštą temperatūrą). Geriau šokoladą laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, pavyzdžiui, sandėliuke ar rūsyje.
Pasak Vokietijos konditerijos pramonės federalinės asociacijos (BDSI), optimali laikymo temperatūra yra nuo 12 iki 18 laipsnių Celsijaus.
Netinkamai laikomi augaliniai aliejai greitai sugenda
Netinkamai laikomas aliejus greitai sugenda ir praranda skonį – tai ypač erzina, kai kalbama apie brangų maistą.
Vartotojų apsaugos agentūra paaiškina, kad visus aliejus atidarius reikia sandariai uždaryti. Tamsaus stiklo buteliai yra geresni nei šviesaus, nes jie praleidžia mažiau šviesos. Taisyklė tokia: riešutų ir linų sėmenų aliejus turėtų būti laikomas šaldytuve, o alyvuogių ir kokosų aliejus – kambario temperatūroje.
Laikant aliejų ne šaldytuve, įsitikinkite, kad jis laikomas tamsioje vietoje ir atokiau nuo šilumos šaltinių, tokių kaip viryklė ar šildytuvas.
Svarbu atkreipti dėmesį: kai kurie kepimo aliejai, laikomi šaldytuve, gali tapti drumsti, tirštėti ar sulipti į gumulus. Dėl to kokybė neprarandama. Šis efektas išnyksta išėmus aliejus iš šaldytuvo. Jei pakitusi išvaizda nėra estetinė problema, augalinį aliejų galite naudoti tiesiogiai.
Alyvuogių aliejus šaldytuve? Kodėl svarbu tinkamai laikyti kepimo aliejus
Riešutų aliejus, alyvuogių aliejus, linų sėmenų aliejus – vertingi augaliniai aliejai tapo nepakeičiami sveikoje virtuvėje. Tačiau kaip juos tinkamai laikyti? Šaldytuve ar sandėliuke? Šiame straipsnyje sužinosite, kuriuos aliejus reikėtų laikyti šaldytuve, o kurių ne.
Duonos vieta (dažniausiai) nėra šaldytuve
Šviežia duona greitai genda ir yra jautri pelėsiui. Neskaldytų duonos kepalų geriausia nepjaustyti, nes jie išsilaiko ilgiau nei supjaustyti. Beje, balta duona yra ypač jautri pelėsiui. Kuo didesnė rugių, neskaldytų grūdų, sėlenų ar raugo dalis, tuo ilgiau duona paprastai išsilaiko, teigia BZfE.
Kad neatsirastų pelėsis, duoną geriausia laikyti kambario temperatūroje sausoje, sandarioje duoninėje. Arba galite ją laikyti popieriniame maišelyje, pavyzdžiui, kepyklos maišelyje.
Tačiau duonos šaldytuve laikyti nederėtų, nes ji išdžiūsta ir praranda skonį. Yra viena išimtis: šiltu, drėgnu ir lipniu oru duoną reikėtų trumpam įdėti į šaldytuvą, rekomenduoja BZfE. Tai gali padėti išvengti pelėsio augimo.
Arba pjaustytą duoną galima užšaldyti porcijomis, atšildyti arba paskrudinti skrudintuvėje.
Konservuotą maistą reikia perpilti
O kaip dėl atidarytų skardinių? Visų pirma, reikėtų aiškiai pasakyti, kad skardines tikrai reikėtų laikyti šaldytuve. Atidarius ir išėmus dalį turinio, į skardinę gali patekti aplinkos mikrobų. Bakterijos taip pat gali užteršti turinį, pavyzdžiui, jei įdėsite į ją šaukštą. Skardinės laikymas šaldytuve padeda sumažinti mikrobų ir bakterijų plitimą.
Tačiau maisto likučių konservų skardinėse paprastai palikti negalima. Bavarijos vartotojų centro mitybos ekspertė Susanne Moritz aiškina:
„Geriau likučius perpilti į sandarų stiklinį arba plastikinį indą.“
Taip yra todėl, kad dauguma konservų viduje padengti apsaugine danga. Atidarius jas konservų atidarytuvu ar šakute, ši apsauginė danga gali būti pažeista. Dėl to alavas gali ištirpti iš skardinės medžiagos ir patekti į maistą.
Alavo problema yra ta, kad, pasak Vartotojų teisių apsaugos centro, dideli jo kiekiai gali apkrauti inkstus. „Nors konservuoto maisto keliama rizika sveikatai yra gana maža, ši atsargumo priemonė vis dėlto yra protinga“, – sako Susanne Moritz. Laikant konservuotą maistą sandariuose induose, jis taip pat išsilaiko žymiai ilgiau nei atidarytoje skardinėje
Dešrelės turi būti sandariai supakuotos
Atidarius šaltus mėsos gaminius, juos reikia išimti iš plastikinės pakuotės ir sudėti į sandarų indą, nes kondensatas ir oras skatina gedimą.
Šaltinis: https://www.oekotest.de/essen-trinken/Achtung-Diese-Lebensmittel-werden-nach-dem-Oeffnen-oft-falsch-gelagert_15661_1.html