Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Gydytojų favoritai parduotuvės lentynoje: 6 konservuoti produktai, kurie realiai gerina žarnyno sveikatą

Konservuoti produktai parduotuvėje / Alen thien / Shutterstock.com
4 min. skaitymo

Mokslas vis labiau paneigia stereotipą, kad konservai – tai tik „greitam sotumui“. Daug specialistų sutaria, kad tinkamai pasirinkti konservuoti produktai gali turėti tokį pat arba net didesnį teigiamą poveikį žarnyno mikrobiomui nei švieži. Jie išlaiko skaidulas, prebiotikus ir junginius, kurie maitina naudingas bakterijas, tad žarnynas dirba stabiliai, ramiai ir ritmingai.

Svarbiausia – rinktis mažiau natrio turinčias versijas ir prieš vartojimą nuplauti po tekančiu vandeniu. Tai paprastas žingsnis, kuris iš karto pagerina produkto kokybę.

Toliau – šešetukas konservų, kuriuos ekspertai vadina tikra dovana jūsų žarnynui.

Juodosios pupelės: skaidulų bomba jūsų mikrobiomui

Juodosiose pupelėse dera dvi skaidulų rūšys. Tirpiosios maitina gerąsias bakterijas ir skatina trumpos grandinės riebalų rūgščių gamybą – tai jos saugo žarnyno sieneles ir ramina uždegiminius procesus. Netirpiosios padeda natūraliai palaikyti taisyklingą žarnyno peristaltiką, todėl virškinimas tampa reguliarus.

Pusėje puodelio – apie 8,5 gramo skaidulų. Tai itin daug, todėl jos idealiai tinka sveikam kasdieniam racionui. Įmaišykite į salotas, sriubas, čili ar burritus – skonis švelnus, o nauda milžiniška.

Avinžirniai: mažos granulės, didelis mikrobiomo palaikymas

Avinžirniuose slypi ypatingas ingredientas – galaktooligosacharidai (GOS). Ši prebiotinė medžiaga nepasisavina viršutinėje virškinimo dalyje, todėl pasiekia storąją žarną ir ten tampa puikiu maistu bifido ir laktobakterijoms. Didėjanti bakterijų įvairovė – vienas svarbiausių geros žarnyno sveikatos rodiklių.

Vos ketvirtadalis puodelio per dieną gali pagerinti virškinimą. Tinka humusui, troškiniams, sriuboms, salotoms. Kepti avinžirniai – traškus ir maistingas užkandis vietoj traškučių.

Konservuoti burokėliai: spalvotas ginklas nuo uždegimo

Burokėliuose gausu betalainų ir fenolio junginių – tai stiprūs antioksidantai, kurie mažina žarnyno uždegimus ir palaiko sveiką bakterijų balansą. Oligosacharidai veikia kaip natūralūs prebiotikai.

Skaidulų kiekis taip pat solidus: viename puodelyje – 3–4 gramai. Konservuoti burokėliai puikiai dera salotose su ožkos sūriu, kokteiliuose ar kaip ryškus garnyras prie žuvies ar mėsos.

Kukurūzai: paprasta daržovė, nepaprasta nauda

Kukurūzai turi tiek tirpių, tiek netirpių skaidulų, todėl veikia dvigubai. Jie gerina žarnyno judrumą ir tuo pačiu maitina mikrobiotą, kuri gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis. Šios rūgštys laikomos vienomis svarbiausių žarnyno sveikatos palaikytojų.

Idealiai tinka meksikietiškiems patiekalams, sriuboms ar salotoms. Rinkitės kukurūzus be pridėtinio cukraus – tokios versijos sveikiausios.

Grybai: prebiotinė galia, apie kurią daugelis nežino

Konservuoti grybai turi beta gliukanų – prebiotinių skaidulų, kurios stiprina žarnyno barjerą ir skatina gerųjų bakterijų veiklą. Jie taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, todėl padeda mažinti uždegiminius procesus.

Jų panaudojimo galimybės itin plačios: pica, makaronai, omletai, sriubos. Be to, grybuose mažai kalorijų, o umami skonis suteikia patiekalams išraiškingumo.

Sardinės: mažos žuvys, didelis poveikis virškinimui

Nors sardinės dažniausiai minimos dėl omega-3, jos svarbios ir žarnynui. Aukštos kokybės baltymai ir sveikosios riebalų rūgštys mažina uždegiminius procesus visame organizme, įskaitant ir žarnyną. Tai ypač svarbu tiems, kurie kenčia nuo jautraus virškinimo ar dirgliosios žarnos sindromo.

Tinka salotoms, užkandžiams, skrebučiams ar makaronams. Rinkitės sardines savo sultyse arba alyvuogių aliejuje.

Pabaigai: konservai nebėra tik „greitas maistas“

Tinkamai parinkti jie tampa ne tik patogumu, bet ir investicija į žarnyno mikrobiomo balansą, virškinimą ir bendrą savijautą. Kiekvieną iš šešių produktų verta turėti namuose – todėl, kad jie realiai veikia, yra prieinami ir nereikalauja sudėtingo pasiruošimo.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.