Tai mano mamos receptas. Išbandžiau įvairius juodųjų serbentų paruošimo būdus – šviežiai maltus su cukrumi, šaldytus, įvairias uogienes, – bet nė vienas jų neprilygo šiam! Daugiau jokių kitų receptų nenaudoju, tik šį. Daug kartų įsitikinau, kad nėra nieko skanesnio!
Jei manote, kad „čia per daug cukraus“ ar „uogų visai nereikia virti, nes prarandami vitaminai“, gaminkite pagal savo receptą. Aš tik dalinuosi, mano nuomone, pačiu skaniausiu juodųjų serbentų uogienės receptu! Jūs patys sprendžiate, ar išbandyti, ar ne. Bet vis tiek rekomenduočiau tai padaryti. Tai tikrai tobulas receptas!
Kaip gaminti
Viskas labai paprasta – man tai užtrunka apie 20 minučių. Juoduosius serbentus nuplaunu, kruopščiai išrenku visas liekanas – lapelius, šakeles, – nors stengiuosi jų atsikratyti jau rinkdama uogas.
Šviežias uogas matuoju stikline ir dedu į puodą. Paprastai verdu 6 litrų puode. Visus ingredientus matuoju ta pačia stikline.
Į puodą įpilu vandens. Taip, vandens! Be jo uogienė būtų visiškai kitokia. Žinoma, ir be vandens uogienė išvirtų, bet rezultatas nebūtų toks, kokį čia aprašau.
Tada įberiu cukraus – iš pradžių tik pusę reikiamo kiekio.
Viską išmaišau ir virinu ant stiprios ugnies 15 minučių, retkarčiais atsargiai pamaišydama. Putų nenugriebiu!
Po 15 minučių nuimu puodą nuo ugnies, įberiu likusį cukrų, išmaišau ir daugiau nebevirinu.
Maišykite, kol cukrus ištirps, tada supilkite uogienę į sterilizuotus stiklainius. Net jei cukrus kur nors visiškai neištirpo, nesijaudinkite – vėliau jis ištirps.
Stiklainius uždarau švariais dangteliais, apverčiu aukštyn kojomis ir apvynioju šiltu audiniu, kol uogienė visiškai atvės.
Išeiga: apie 2,5 litro skaniausios uogienės. Uogos virsta drebučiais! Skonis nuostabus – ne per saldus, kaip kai kurie gali pagalvoti. Išbandykite – tikrai patiks, neabejoju!
Uogienę galite laikyti bet kur, net kambario temperatūroje – ji išsilaiko kelerius metus. Laikui bėgant ji tampa vis tirštesnė ir dar skanesnė!
Sudedamosios dalys
- Juodieji serbentai – 6 puodeliai
- Vanduo – 1,5 puodelio
- Cukrus – 8 puodeliai