Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kodėl nereikėtų kepti kiaušinių saulėgrąžų aliejuje: sužinokite tai kartą ir visiems laikams

2 min. skaitymo

Kiaušinienė – ne tik valgis, bet ir rytinis ritualas. Tačiau net ir tokį paprastą patiekalą gali sugadinti kelios dažnos klaidos. Parodysime, kaip paprastą kiaušinienę paversti kulinariniu šedevru.

1 klaida: saulėgrąžų aliejus – skonio priešas

Kodėl tai yra klaida:

  • Suteikia kiaušiniams nemalonų skonį
  • Žemas dūmų taškas sukelia degimą
  • Padarys baltymą „guminį”
  • Stipriai kaitinant išskiria kenksmingas medžiagas

Sprendimas: Naudokite sviestą (10–15 g vienai porcijai). Jis:

  • Sustiprina subtilų kiaušinių skonį
  • Sukuria kreminę tekstūrą
  • Turi optimalų dūmų tašką

2 klaida: per daug šilumos

Teisinga technika:

  • Keptuvę kaitinkite 1–2 minutes ant vidutinės ugnies
  • Ištirpinkite sviestą, kol jis šiek tiek suminkštės
  • Kiaušinius įmuškite, kai sviestas ims putoti, bet dar nerūkys

Rezultatas: Baltymas tolygiai iškepęs, trynys lieka minkštas.

Kiaušinis pusryčiams
Kiaušinis pusryčiams

3 klaida: per maža keptuvė

Idealūs parametrai:

  • 3 kiaušiniams – 24-26 cm skersmens keptuvė
  • Nelipni danga
  • Plokščias dugnas be deformacijų

Privalumas: Kiaušiniai pasiskirsto tolygiai ir nesulimpa.

4 klaida: neteisingas sūdymas

Kaip teisingai pasūdyti:

  1. Prieš kepant į ištirpintą sviestą įberkite žiupsnelį druskos
  2. Kepimo metu lengvai pabarstykite kiaušinių baltymus
  3. Venkite druskos patekimo ant trynio – jis gali tapti vandeningas

Norma: vienas žiupsnelis 3 kiaušiniams.

5 klaida: neteisingi kiaušiniai ir netinkami įrankiai

Pasirinkimo paslaptys:

  • Tik švieži kiaušiniai – jie geriau išlaiko savo formą
  • Gaminimas be dangčio – išvengiama kondensato susidarymo
  • Patiekite iš karto po paruošimo

Auksinės taisyklės, kaip paruošti tobulą keptą kiaušinienę

  1. Temperatūros kontrolė – vidutinė kaitra nuo pradžios iki pabaigos
  2. Vieninteliai tinkami riebalai – sviestas
  3. Erdvė kiaušiniams – pakankamai didelė keptuvė
  4. Būkite atsargūs su druska – naudokite ją saikingai ir laiku
  5. Pagarba produktui – švieži kiaušiniai ir greitas patiekimas

Rezultatas: minkšta, kreminė kiaušinienė su auksiniu baltymu ir švelniu tryniu. Pusryčiai, dėl kurių verta keltis 10 minučių anksčiau!

Išbandykite šias taisykles rytoj – ir amžiams pamiršite apie guminius, pridegusius kiaušinius. Skanaus valgio ir tobulai pradėkite dieną!

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.