Rauginti kopūstai yra vienas iš tų tradicinių patiekalų, kurie niekada nepraranda savo reikšmės. Jie šimtmečius užėmė ypatingą vietą virtuvėje, ypač žiemos mėnesiais, kai organizmui reikia daugiau vitaminų ir imuniteto stiprinimo. Tačiau šis paprastas maistas yra ne tik skanus garnyras – tai tikras natūralus vaistas, naudingas žarnynui, imuninei sistemai ir bendrai savijautai.
Kodėl rauginti kopūstai tokie sveiki?
Rauginti kopūstai gaminami pieno rūgšties fermentacijos būdu, kuris ne tik pailgina jų galiojimo laiką, bet ir padidina maistinių medžiagų biologinį prieinamumą. Tai reiškia, kad organizmas gali lengviau pasisavinti vitaminus ir mineralus, kuriuos sunkiau gauti iš šviežių daržovių.
Turtingas vitaminų ir mineralų šaltinis
Vos 100 gramų raugintų kopūstų yra pakankamai vitamino C, kad patenkintų pusę suaugusiojo paros normos – tiek žalių, tiek virtų. Vitaminas C veikia kaip galingas antioksidantas, apsaugantis ląsteles nuo pažeidimų ir stiprinantis imuninę sistemą.
Be to, raugintuose kopūstuose yra vitaminų A, B1, B2, B3, B6, E, P (bioflavonoidų) ir net vitamino U, kuris naudojamas gastritui ir opoms gydyti. Raugintuose kopūstuose taip pat gausu geležies, kalcio, magnio, vario, kalio ir mangano – mineralų, kurie yra labai svarbūs širdies, raumenų ir nervų sistemos veiklai.
Probiotikai sveikai žarnynui
Raugintų kopūstų fermentacija skatina laktobacilų – naudingų bakterijų, kurios padeda palaikyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą, – augimą. Dėl to rauginti kopūstai yra natūralus probiotikas, kuris:
- Gerina virškinimą
- Stiprina imuninę sistemą
- Padeda detoksikuoti organizmą
- Mažina pilvo pūtimą ir vidurių užkietėjimą
Anksčiau rauginti kopūstai buvo netgi natūrali priemonė nuo skorbuto, ligos, kurią sukelia vitamino C trūkumas – todėl jūreiviai juos valgydavo ilgų kelionių metu.
Priešuždegiminiai poveikis
Fermentuoti maisto produktai, tokie kaip rauginti kopūstai, padeda palaikyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą, taip stiprindami organizmo apsaugą nuo uždegimų. Sveika žarnynas yra stiprios imuninės sistemos pagrindas, todėl reguliarus raugintų kopūstų vartojimas sumažina lėtinio uždegimo riziką ir stiprina atsparumą infekcijoms.
Fermentacija padidina naudingų bakterijų (probiotikų), kurios padeda skaidyti maistą, mažina pilvo pūtimą ir apsaugo žarnyno gleivinę, skaičių. Tai natūralus organizmo būdas palaikyti vidinę pusiausvyrą – be papildų ar vaistų.
Padeda valdyti stresą ir palaikyti smegenų sveikatą
Galbūt stebėtina, bet žarnynas ir smegenys yra glaudžiai susijusios. Ekspertai šį ryšį vadina žarnyno ir smegenų ašimi, kai sveika žarnyno flora tiesiogiai veikia nuotaiką ir psichinę sveikatą.
Fermentuoti maisto produktai, pavyzdžiui, rauginti kopūstai, padidina nervų sistemą reguliuojančių mineralų, tokių kaip magnis, cinkas ir kalis, absorbciją, o tai padeda sumažinti stresą, nerimą ir netgi pagerinti miegą.
Reguliariai vartojant raugintus kopūstus taip pat skatinama serotonino, laimės hormono, gamyba, o tai dar labiau veikia savijautą.
Gali sumažinti vėžio riziką
Kopūstuose yra antioksidantų ir kitų augalinių junginių, kurie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Fermentacijos proceso metu taip pat susidaro specialūs bioaktyvūs junginiai, kurie slopina ikivėžinių ląstelių augimą ir stimuliuoja natūralius organizmo detoksikacijos procesus.
Štai kodėl mitybos specialistai raugintus kopūstus priskiria maisto produktams, kurie padeda išvengti virškinamojo trakto vėžio – žinoma, kaip subalansuotos mitybos dalį.
Kam reikėtų būti atsargiems?
Saugokitės druskos
Vienintelis raugintų kopūstų trūkumas yra didelis natrio kiekis – viename puodelyje gali būti iki 780 mg. Žmonės, turintys aukštą kraujospūdį, turėtų būti atsargūs ir prieš valgant kopūstus nuplauti arba pamirkyti vandenyje, taip sumažinamas druskos kiekis neprarandant likusių maistinių medžiagų.
Taip pat atsargūs turėtų būti žmonės su inkstų ligomis ar kurie turi riboti natrio vartojimą. Tokiais atvejais geriau pasirinkti mažiau sūdytus variantus arba vartoti mažesniais kiekiais.
Idealus maistas žiemai
Rauginti kopūstai yra mažai kalorijų turintis, tačiau maistingas maistas, puikiai derantis su mėsos, ankštinių daržovių ar bulvių patiekalais arba galintis būti patiekiamas kaip salotos. Dėl gausaus skaidulų ir probiotikų kiekio jūsų virškinimo sistema veiks geriau, o šaltaisiais mėnesiais turėsite daugiau energijos ir atsparumo.
Tobulų raugintų kopūstų gudrybė: slaptas ingredientas
Rauginti kopūstai yra vienas seniausių ir populiariausių žiemos patiekalų – nors juos gali pagaminti beveik kiekviena šeimininkė, kažkam visada pasiseka geriau. Raktas į tuos tobulai traškius, šiek tiek rūgščius ir ilgai išsilaikančius kopūstus slypi vienoje mažoje paslaptyje, kurią žino tik nedaugelis – miežiai.
Traškių ir ilgai išliekančių kopūstų paslaptis
Be tinkamo druskos kiekio ir tinkamo laikymo, fermentacijos procese svarbų vaidmenį atlieka miežiai, kurie dedami į statinės dugną. Jie veikia kaip natūralus fermentacijos greitintuvas, nes juose yra fermentų, kurie padeda pieno rūgšties bakterijoms greičiau išgauti malonų rūgštingumą ir neleidžia kopūstams sugesti. Rezultatas? Kopūstai išlieka traškūs, aromatingi ir patvarūs iki pavasario.
Receptas namų sąlygomis
Ingredientai
- Baltieji kopūstai (tvirtos, vidutinio dydžio galvutės)
- Kelios raudonųjų kopūstų galvos (kad spalva būtų geresnė ir būtų daugiau antioksidantų)
- Druska – 20 litrų vandens reikia maždaug 1,6 kg druskos
- Pasirinktinai: sauja ar dvi miežių (slaptas ingredientas geresnei fermentacijai)
Paruošimas
1 žingsnis. Nuvalykite kopūstą nuo išorinių lapų ir peiliu padarykite kryžiaus formos įpjovą kiekvienos gūžės apačioje.
2 žingsnis. Sudėkite jį į statinę arba didesnį indą, sandariai supakuotą.
3 žingsnis. 1,6 kg druskos ištirpinkite 20 litrų verdančio vandens, tirpalą perkoškite ir užpilkite ant kopūstų taip, kad jie būtų visiškai apsemti.
4 žingsnis. Į statinės dugną įberkite miežių – tai paskatins fermentaciją ir pagerins skonį.
5 žingsnis. Uždarykite statinę ir laikykite vėsioje vietoje, 10–12 °C temperatūroje.
Kodėl druska tokia svarbi?
Druska reikalinga ne tik skoniui suteikti – tai natūralus konservantas, reguliuojantis fermentacijos greitį. Jei druskos bus per mažai, kopūstas gali sugesti. Jei per daug, fermentacija bus lėta, o skonis – per sūrus. Namų šeimininkės sako, kad auksinis druskos, raudonųjų kopūstų ir miežių santykis yra tai, kas skiria vidutinius raugintus kopūstus nuo tobulų.
Įdomus faktas
Kartais miežių buvo dedama ir siekiant paspartinti fermentaciją šaltesnėse patalpose, kur kitaip ji užtruktų per ilgai. Šiandien ši gudrybė beveik pamiršta, tačiau tie, kurie ją žino, prisiekinėja, kad būtent miežiai suteikia kopūstams gyvumo ir ilgai išliekančio traškumo.
Išvada: Reguliariai įtraukite raugintus kopūstus į savo mitybą, geriausia žalius, ir jūsų kūnas jums padėkos. Tai paprastas, prieinamas ir neįtikėtinai naudingas maistas, kuris stiprina imunitetą, gerina virškinimą ir padeda išlaikyti sveikatą visus metus!