Ryžiai – keblus grūdas. Jie netoleruoja skubėjimo ir atleidžia klaidas tik tiems, kurie su jais elgiasi pagarbiai. Daugelis šeimininkių ilgai mokosi virti ryžius be košės, kol supranta paprastą tiesą: svarbu ne vanduo, o pirmoji minutė po užvirimo.
Kaip visada pasigaminti tobulus ryžius
Kai pirmą kartą ryžiai ruošiami kaip garnyras vakarienei, rezultatas dažnai primena košę. Pasirodo, svarbu ne tik įvairovė, o temperatūra, laikas ir poilsis po virimo. Štai pagrindinės taisyklės, kaip išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų.
Tinkamai nuplaukite
Ne vieną, ne du kartus, o tol, kol tekantis vanduo taps skaidrus. Taip nuplausite krakmolo perteklių, kuris ryžius paverčia pasta. Paskutinio praplovimo metu galite įpilti šilto vandens – tai sušildys grūdus ir jie taps minkštesni.
Vandens santykis
Vandens kiekis yra labai svarbus: per daug vandens padarys ryžius lipnius, per mažai – grūdai neišvirs. Tik nepamirškite šių santykių.
Ilgagrūdžiams ryžiams, tokiems kaip basmati ar jasmine, naudokite vieną puodelį ryžių ir pusantro puodelio vandens. Trumpagrūdžiams ryžiams reikės šiek tiek daugiau skysčio – vienas puodelis ryžių ir du puodeliai vandens.
Jei verdate puode su plonu dugnu, galite įpilti dar porą šaukštų vandens, nes jis greičiau išgaruos. Tačiau lėtoje viryklėje arba puode su sandariu dangčiu šiek tiek sumažinkite skysčio kiekį, nes garai veikia kaip papildomas virimo būdas.
Pirmoji minutė yra labai svarbi
Užvirus būtinai sumažinkite ugnį iki minimumo ir uždenkite dangčiu. Ši minutė itin svarbi: jei leisite stipriai troškintis, grūdai suyra, išsiskiria krakmolas ir struktūra subyra.
Neliesk jo
Tai yra svarbiausia taisyklė. Užvirus nereikia maišyti, tikrinti ar bandyti, ar ryžiai išvirę. Kiekvieną kartą atidarius dangtį prarandama grūdų struktūra. Geriausia nustatyti laikmatį ir palikti 15 minučių po dangčiu, tada nukelti nuo ugnies dar 10 minučių. Per šį laiką ryžiai išverda dėl garų, tampa lengvi, purūs ir traškūs.
Teisingas pabaigos judesys
Pailsėjus vietoj šaukšto sumaišykite šakute. Šakutė išsaugo grūdus jų nesulaužydama. Jei norite daugiau skonio, galite įdėti gabalėlį sviesto arba šlakelį sezamų aliejaus, jei patiekiate su mėsa.
Kokius ryžius pasirinkti
Basmati ryžiai skirti lengviems garnyrams, jie purūs ir aromatingi. Jasmine ryžiai yra šiek tiek lipnesni, bet puikiai tinka vištienai ir žuviai. Raudonieji arba laukiniai ryžiai nėra purūs, bet turi riešutų skonį ir verda ilgiau – 30–35 minutes. Apvalūs ryžiai skirti košei ir naminiam plovui, bet ne kaip garnyras.
Kaip laikyti virtus ryžius, kad jie nepriliptų
Jei liko ryžių, nedėkite jų į dubenį. Leiskite jiems atvėsti ant lentos arba kepimo skardos vienu sluoksniu. Taip išleis garus ir ryžiai išliks sausi. Šaldytuve juos galima laikyti iki dviejų dienų, bet norėdami atgaivinti, tiesiog pašildykite keptuvėje su šaukštu vandens, uždengę dangčiu.
Ryžių virimas – tai tarsi kantrybės mokymasis. Jei skiriate tam laiko, nepertraukiate kas kelias sekundes ir nebandote pridėti savo vingių, rezultatas visada bus skanus.


