Staigus elektros energijos tiekimo nutrūkimas gali paversti net ir pilnai prikrautą šaldytuvą galimu pavojumi. Kad nerizikuotumėte savo sveikata ir kuo ilgiau išsaugotumėte maistą, svarbu žinoti, kurie produktai genda greičiausiai ir kaip elgtis dingus elektrai.
Produktai, kurie genda greičiausiai
Žalia mėsa, žuvis ir paukštiena
Tai – jautriausi temperatūros pokyčiams produktai. Dingus elektrai, juos reikėtų laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje, kur paprastai būna vėsiausia. Jei elektros tiekimas neatsinaujina ilgiau nei po dviejų valandų, šiuos produktus geriausia nedelsiant sunaudoti arba, jei turite galimybę, užšaldyti šaldiklyje.
Pieno produktai
Pienas, jogurtas, grietinė ir sūriai greitai genda, ypač atidarius pakuotę. Nelaikykite jų šaldytuvo durelėse, nes ten temperatūra labiausiai svyruoja. Jei elektra dingsta ilgesniam laikui, atidarytus pieno produktus po kelių valandų verčiau išmesti.
Paruošti patiekalai ir salotos
Sriubos, troškiniai ar salotos su majonezu ir kitais padažais labai greitai tampa netinkami vartoti. Jei šaldytuvas neveikia ilgiau nei dvi valandas, tokius patiekalus geriau išmesti, kad išvengtumėte apsinuodijimo maistu.
Žalumynai ir lapinės daržovės
Špinatai, salotos ir kiti žalumynai vysta ypač greitai, ypač jei buvo šlapi. Kad išsilaikytų ilgiau, prieš laikydami juos nusausinkite ir suvyniokite į popierinį rankšluostį.
Uogos ir vaisiai
Uogos genda vos po kelių valandų, ypač jei buvo nuplautos. Jas geriau plauti tik prieš pat valgymą. Vaisiai, turintys storesnę odelę – obuoliai, apelsinai, kriaušės – išsilaiko ilgiau ir gali būti laikomi kambario temperatūroje.
Atidarytos konservuotos prekės ir sumuštiniai su jomis
Atidarius konservus, produktus reikėtų perkelti į švarius sandarius indus. Net ir kambario temperatūroje jie greitai genda, todėl geriausia juos sunaudoti tą pačią dieną.
Ką turėti po ranka dingus elektrai
Norint sumažinti maisto praradimo riziką, verta pasiruošti produktų, kuriems nereikia šaldymo arba kurie išlieka tinkami vartoti kambario temperatūroje.
Sausi produktai – ryžiai, grikiai, avižiniai dribsniai, kukurūzų miltai – yra ilgaamžiai ir greitai paruošiami. Greitai paruošiami makaronai pravers, jei turite prieigą prie karšto vandens. Norint užtikrinti baltymų kiekį, naudokite ankštinius augalus – pupeles, žirnius, avinžirnius. Jie lengvai verdami ir ilgai laikosi.
Taip pat verta pasirūpinti konservuotais produktais – žuvimi, mėsa, daržovėmis, pomidorų pasta ar padažais sandariuose stiklainiuose. Tai patikimas maisto šaltinis ilgesnio elektros tiekimo sutrikimo metu.
Renkantis atsargas, svarbu, kad produktai būtų ilgaamžiai, maistingi, kompaktiški ir lengvai paruošiami. Tokiu būdu net ir nutrūkus elektros tiekimui ilgesniam laikui, galėsite aprūpinti save ir artimuosius, išlaikydami visavertę mitybą.
Išvada
Dingus elektrai, svarbiausia greitai įvertinti šaldytuve esančio maisto būklę ir priimti sprendimą dėl jo vartojimo. Pavojingiausi greitai gendantys produktai – mėsa, žuvis, pieno gaminiai, paruošti patiekalai ir žalumynai. Atsargiai planuodami ilgo galiojimo produktų atsargas ir tinkamai laikydami šviežią maistą, galėsite išvengti sveikatos problemų ir maisto švaistymo net ir sudėtingomis sąlygomis.


