Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Mokslininkai atrado sveikiausią šokoladą: jis dvigubai naudingesnis už juodąjį

2 min. skaitymo

Saldumynų pasaulyje – tikras proveržis. Amerikiečių chemikai sukūrė naują pieninio šokolado tipą, kuris savo naudingomis savybėmis ne tik prilygsta juodajam šokoladui, bet ir kai kuriais aspektais jį lenkia. Šis atradimas gali pakeisti nusistovėjusią nuomonę, kad juodasis šokoladas yra vienintelis „sveikas“ pasirinkimas.

Nuo pasirinkimo „skonis ar sveikata“ – prie abiejų vienu metu

Ilgą laiką galiojo nerašyta taisyklė: mėgsti sodrų skonį – renkiesi pienišką šokoladą, rūpiniesi sveikata – imi juodąjį. Pastarasis garsėjo dideliu antioksidantų kiekiu, o pieniškas – nors ir populiaresnis, beveik neturėjo vertingų fenolių, kurie saugo organizmą nuo oksidacinio streso.

Slaptasis ingredientas – žemės riešutų kevalai

Netikėtu sprendimu tapo tai, ką daugelis įpratę išmesti – plonas raudonas žemės riešutų kevalas. Paaiškėjo, kad jame gausu fenolio junginių, kurie sudaro net iki 15 % kevalo masės.

Įmaišius šią žaliavą į pienišką šokoladą, pavyko sukurti unikalų hibridinį produktą: išliko įprastas skonis, tačiau šokoladas buvo praturtintas dideliu kiekiu antioksidantų.

Rezultatas – šis šokoladas yra beveik dvigubai sveikesnis už tradicinį juodąjį.

Juodojo šokolado vartojimas

Tyrimai nesustoja

Mokslininkai nesiriboja vien žemės riešutais. Šiuo metu jie tiria ir kitų antrinių produktų – kavos tirščių bei arbatžolių – panaudojimo galimybes. Analizuojama, kokie naudingi komponentai išlieka šiuose produktuose ir kaip jie gali papildyti šokolado sudėtį nepabloginant skonio.

Pagrindinis tikslas – rasti balansą tarp malonumo ir sveikatos, kad vartotojams nereikėtų rinktis vieno iš dviejų.

Kada šokoladas pasieks parduotuves?

Kol kas šis produktas tebėra laboratorinių bandymų stadijoje. Tačiau šokolado gamintojai atidžiai seka tyrimų eigą ir jau domisi idėja. Tikėtina, kad artimiausiais metais galime sulaukti naujos kartos šokolado – su mažesniu cukraus kiekiu, turtingo antioksidantais ir be kompromisų dėl skonio.

Išvada: šokoladas gali tapti ne tik malonumu, bet ir tikru sveikatos draugu. Jei mokslininkams pavyks įgyvendinti sumanymą masinėje gamyboje, netrukus galėsime mėgautis desertu, kuris ne tik džiugina gomurį, bet ir stiprina organizmą.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.