Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Mokslininkai įvardijo sveikiausią grybą: tai ne pievagrybiai, ne voveraitės

Baravykų nauda
2 min. skaitymo

Kodėl grybai vadinami „miško mėsa“? Endokrinologai kviečia pasidomėti šiuo klausimu ir atskleidžia šio produkto paslaptis. Baravykai ne tik paįvairina mitybą, bet ir yra sveikatai būtinų medžiagų šaltinis. Tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad baravykai gali būti sveikiausi – jie lenkia pievagrybius ir voveraites pagal maistinių medžiagų koncentraciją ir antioksidantų kiekį.

Baravykų privalumai

Baravykai (Boletus edulis) yra turtingi mineralais: kaliu, geležies, fosforo, magnio. Juose gausu baltymų ir skaidulų, kurie ilgam numalšina alkį. Antioksidantai, tokie kaip ergothioneine, lėtina senėjimą. Tyrimai rodo, kad baravykai mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir stiprina imunitetą, o jų maistinių medžiagų tankis (pvz., ergothioneine iki 2–3 mg/100 g) pralenkia daugelį kitų grybų.

Kodėl verta valgyti pievagrybius?

Pievagrybiai turi tiek pat fosforo kiek kai kurios žuvys ir B grupės vitaminus energijos balansui. Jie idealūs greitam užkandžiui, numalšinant alkį be skrandžio diskomforto. Tačiau baravykai lenkia juos pagal antioksidantų kiekį ir baltymų koncentraciją.

Matsutake grybų privalumai

Matsutake, populiarūs japonų virtuvėje, išsiskiria beta gliukanais – priešuždegiminiais polisacharidais. Jie stiprina imunitetą ir apsaugo nuo infekcijų. Nors vertingi, baravykai pralenkia juos pagal bendrą mineralų ir antioksidantų įvairovę.

Kodėl voveraitės vadinamos „saulės grybais“?

Voveraičių oranžinė spalva – ne tik vizualinis akcentas. Jos gerina virškinimą ir padeda šalinti toksinus, ypač tinka dietai. Tačiau tyrimai rodo, kad baravykai turi dvigubai daugiau ergotioneino (antioksidanto, apsaugančio ląsteles) nei voveraitės, todėl yra sveikesni bendrai sveikatai.

Eksperto patarimas

Grybai nėra panacėja, bet 2–3 porcijos per savaitę teigiamai veikia sveikatą. Skinkite ekologiškai švariose vietose arba pirkite iš patikimų tiekėjų. Jokia medžiaga negali pakeisti subalansuotos mitybos.

Kaip dažnai įtraukiate grybus į mitybą? Pabandykite pakeisti įprastą garnyrą – gamta siūlo skanų ir sveiką alternatyvą.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.